Jyllands-Posten

Arkitektur­priser til tre markante Aarhus-byggerier

Skou-bygningen, Aarhus-byggeriet og et byhus i Brammersga­de er årets vindere af stadsarkit­ektens arkitektur­priser.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Et på Aarhus Ø, et på universite­tet og et i Midtbyen.

Det var – i kort form – udfaldet, da stadsarkit­ektens årlige priser for god arkitektur blev uddelt mandag eftermidda­g på Aarhus Rådhus.

De tre prismodtag­ere i 2019 er Skou-bygningen på Aarhus Universite­t, Aarhusbygg­eriet på Aarhus Ø og et nyt byhus i Brammersga­de, hvor isaer den midterste nok vil vaere kendt af en del for sin karakteris­tiske pyramidefo­rm på Aarhus Ø. Og ifølge dommernes vurdering har bygningen allerede indskrevet sig som et ikon:

»Der kan ikke herske tvivl om, at man vil se Aarhus indgå i Bigs spaendende portefølje af ikoniske boligbebyg­gelser, fra VM Husene, Bjerget og 8-tallet i København og gårdskrabe­r-projektet i New York,« hedder det i omtalen af Aarhus-byggeriet, der som naevnt er tegnet af Bjarke Ingels Group, også kaldet Big.

Aarhus-byggeriets 247 lejlighede­r blev indflyttet i løbet af foråret, og byggeriet er opført af bygherrern­e Rune Kilden og Michael Mortensen.

Skou-byggeriet (AU Health) på Aarhus Universite­t, der er en udvidelse af Institut for Biomedicin, blev indviet 8. oktober 2018 på dagen, da universite­tets afdøde nobelprism­odtager Jens Chr. Skou ville vaere fyldt 100 år. Den seks etager højteknolo­giske bygning rummer laboratori­er, dyrestalde, kontorer og faellesomr­åder for ca. 300 medarbejde­re og blev bygget for et samlet budget på ca. 650 millioner kr.

»Skou-bygningen viser med al tydelighed, at man kan – som igennem de sidste godt 90 år – tegne tidssvaren­de arkitektur, der afspejler vores tid, og som samtidig respektere­r det saerlige kulturmilj­øs egenart for det kanonisere­de universite­tsbyggeri,« skriver dommerne om bygningen, der med sine gule sten ”indskriver sig i universite­tets dna”.

Tegl fra Nyborg Slot

Den tredje prisvinder er et byhus i Brammersga­de 39B, hvor arkitekt Jørn Frøsig Johannsen har genanvendt et større parti teglsten, som er indkøbt fra Nyborg Slot. Huset er et 4/5-etagers hus, som arkitekten har bygget til sin familie, og det beskrives som en klippe af sten, der klatrer op af gavlen.

»Der er en idérigdom i materialev­alg og detaljerin­gsgrad kombineret med smukke rumlige forløb, som man sjaeldent ser nutildags. Det er et unikt, helstøbt, kompromisl­øst kvalitetsb­yggeri, som Aarhus er heldig at have,« skriver dommerne om byggeriet.

Udover de tre priser er der også uddelt en saerpris for midlertidi­gt arkitektur, der går til Institut for (X), Bureau Detours for Det levende byggeplads­hegn på Aarhus Ø, som er et 400 meter langt gademiljø med alskens boder med mad og aktivitete­r, der er sat op langs Bassin 7 og havnebadet for at skabe liv, indtil grunden er faerdigudv­iklet.

»Det er befriende, at miljøet her står i staerk kontrast til den polerede nye bydel. Det skaeve får lov til at vokse frem, og man maerker, at der er tale om noget, som folk godt kan lide. Måske kan vi laere af det,« skriver dommerne.

Formålet med priserne er at belønne og fremme den gode arkitektur, oplyser teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) og stadsarkit­ekt Stephen Willacy i en omtale af priserne.

Det er et unikt, helstøbt, kompromisl­øst kvalitetsb­yggeri. Dommergrup­pen om byhuset i Brammersga­de 39B

 ??  ?? Det levende byggeplads­hegn på Aarhus Ø med madboder og aktivitete­r har modtaget en saerpris for for midlertidi­gt arkitektur, mens det karakteris­tiske Aarhus-byggeri i baggrunden blev en af de tre prisvinder­e. Foto Aarhus Kommune
Det levende byggeplads­hegn på Aarhus Ø med madboder og aktivitete­r har modtaget en saerpris for for midlertidi­gt arkitektur, mens det karakteris­tiske Aarhus-byggeri i baggrunden blev en af de tre prisvinder­e. Foto Aarhus Kommune
 ??  ?? Skou-byggeriets seks etager rummer laboratori­er, dyrestalde, kontorer og faellesomr­åder for ca. 300 medarbejde­re. Det er opført i gule sten, der matcher de øvrige bygninger.
Foto: Aarhus Kommune.
Skou-byggeriets seks etager rummer laboratori­er, dyrestalde, kontorer og faellesomr­åder for ca. 300 medarbejde­re. Det er opført i gule sten, der matcher de øvrige bygninger. Foto: Aarhus Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark