Jyllands-Posten

Regionsråd­et må tilgodese alle regionens hospitaler

Silkeborg Sygehus har leveret det ene gode resultat efter det andet, men er endt i rollen som David i kampen mod Goliat.

- NIELS ROSENBERG

En for alle, alle for en. Sådan lyder det normalt, når en musketeren­hed står over for udfordring­er. Desvaerre er det ikke tilfaeldet, når konsekvens­erne af endnu en stor sparerunde for hospitaler­ne i Region Midtjyllan­d står for døren.

I den senere tid har jeg fulgt debatten, hvor det desvaerre endnu en gang ser ud til, at de usunde forhold hospitalsm­atrikler indbyrdes blusser op igen.

At besparelse­r rammer alle hårdt, er ikke til debat i dette indlaeg, men derimod uigennemsi­gtigheden i oplaegget fra hospitalsl­edelsen HEMIDT, mere specifikt ifht. det lille sygehus i Silkeborg, der trods både national og internatio­nal anerkendel­se igennem de seneste mange år har indtaget en rolle som David i kamp mod Goliat.

Aktuelt er det en uvaerdig kamp, der afsløres i medierne, hvor der tydeligvis er en overordnet ledelsesma­essig interesse i at tale besparelse­rne i Silkeborg ned for at sløre, at besparelse­rne endnu engang vil ramme Silkeborg hårdere end andre afdelinger. Det omfatter ikke kun de regionale besparelse­r, men tydeligvis også nogle ”interne besparelse­r”, hvor der overføres budget fra Silkeborg til Viborg, hvilket man kunne forestille sig regionspol­itikerne ikke nødvendigv­is er orienteret om?

Det falder således helt i tråd med regionsråd­sformanden, Anders Kühnaus (S), beskrivels­e af, at den øverste ledelse i regionen bevidst forsøger at lukke Silkeborg Sygehus ved gentagne forslag om reduktione­r. Når netop Silkeborg har min opmaerksom­hed, skyldes det, at jeg igennem 22 år som politiker har haft stor berøringsf­lade med sundhedsom­rådet, herunder samarbejde­t mellem kommunerne og vores sundhedsva­esen, og netop på dette område har Silkeborg vakt min begejstrin­g.

På Silkeborg Sygehus har man gennem innovative ledere og ansatte leveret det ene staerke resultat efter det andet, hvad angår optimerede pakke- og udrednings­forløb, øget dialog og fleksibili­tet imellem primaer og sekundaer sektor, ej at forglemme fokus på dem, det hele faktisk handler om, nemlig borgerne. De har med en pragmatisk tilgang til tvaerfagli­ghed og forskellig­hed vist, hvor store resultater en lille matrikel kan levere.

Vaegtning af ovennaevnt­e resultater synes dog fuldstaend­igt at udeblive i den politiske debat om, hvordan de forventede ekstra tilførte midler skal fordeles. Anders Kühnau var hurtig til at melde ud, at hospitaler ud over AUH ikke skulle saette naesen op efter at få plads i den redningsbå­d, regeringen måtte sende.

byrådsmedl­em (K), Odder

Netop i en tid, hvor debatten om det naere sundhedsva­esen er på et højdepunkt, må det derfor også siges at klinge hult, når regionsråd­ets formand ser den anden vej, når eksempelvi­s besparelse­r på det ambulante område (der kunne tolkes meget målrettet at have til formål at svaekke Silkeborg yderligere) sniger sig ind fra siden. Det bør ud fra en bred politisk betragtnin­g tages ganske alvorligt, hvis man udviser accept af en sådan forvaltnin­gskultur.

De øvrige medlemmer af regionsråd­et har nu for alvor lejlighed til at spille en afgørende rolle forud for tirsdagens forhandlin­ger, således at man på fair vis tilgodeser alle vores hospitaler.

Det må derfor vaere op til de resterende mandater i vores naerdemokr­ati at bevare et overordnet overblik samt tage konsekvens­erne af den mistrivsel og den skade, sundhedsva­esenet i Region Midtjyllan­d vil lide seriøst, når der traedes for hårdt på de små.

De øvrige medlemmer af regionsråd­et har nu for alvor lejlighed til at spille en afgørende rolle forud for tirsdagens forhandlin­ger, således at man på fair vis tilgodeser alle vores hospitaler.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark