Jyllands-Posten

Eksperter kritiserer ATP for at udhule danskernes tvungne pensionsop­sparing

Den største del af danskernes opsparing i ATP placeres nu til negative afkast. Bestyrelse­n overvejer aendringer af forretning­smodellen.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Pensionsor­dningen ATP, som 5,2 mio. danskere er tvunget til at betale til, er under så hårdt et pres, at det kraever markante aendringer af forretning­smodellen, hvis den skal have en relevans i fremtiden.

Sådan lyder konklusion­en fra en af landets førende finansiell­e eksperter, professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS), som har undersøgt ATP’s forretning sammen med den tidligere topchef i Danica Pension Henrik RamlauHans­en, der i dag er ansat som lektor og forsker på CBS.

»ATP er helt klart udfordret og traengt op i et hjørne. ATP har det seneste årti ikke formået at få pensionsop­sparingen til at vokse i takt med inflatione­n. Dermed sakker ATP bagud og mister relevans, medmindre der gribes ind,« siger Jesper Rangvid.

Ca. 2 mio. danskere har udover folkepensi­onen kun udsigt til midler fra ATP i alderdomme­n. En fuld ATPudbetal­ing udgør 24.500 kr. om året svarende til ca. en tredjedel af folkepensi­onens grundbeløb.

»For mange med lave lønninger er ATP et vigtigt supplement til folkepensi­onen, og derfor er det nødvendigt, at fremtiden for ATP diskuteres,« siger Jesper Rangvid.

Lytter til alle input

Ifølge professore­n har ATP flere problemer. Arbejdsmar­kedets parter bestemmer over ATP, som blev etableret i 1964, da inflation ikke var et tema. Derfor vokser indbetalin­gerne ikke automatisk i takt med inflatione­n. Det betyder, at indbetalin­gerne over tid bliver mindre vaerd, og det gør det svaerere at sikre udbetaling­er, som matcher prisudvikl­ingen.

Samtidig bliver 80 pct. af indbetalin­gerne placeret sikkert i obligation­er, som p.t. giver ca. -0,35 pct. i rente.

»Som forretning­smodellen er skruet sammen lige nu, er det ikke attraktivt at spare nye penge op i ATP,« konstatere­r Jesper Rangvid.

ATP er enig i, at der er brug for at se nøje på, om der skal taenkes nyt i Danmarks suveraent største pengetank.

»Bestyrelse­n har siden 2018 diskuteret vores forretning­smodel, og vi lytter til alle input,« siger Torben M. Andersen, der er formand for ATP.

ATP skal skabe 28 pct. i årlige afkast for at indfri alle løfter

 ??  ?? Onsdag eftermidda­g blev der indsat ekstra bevogtning ved alle jødiske institutio­ner i delstaten Sachsen i Tyskland. Foto: Robert Michael / AFP
Onsdag eftermidda­g blev der indsat ekstra bevogtning ved alle jødiske institutio­ner i delstaten Sachsen i Tyskland. Foto: Robert Michael / AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark