Jyllands-Posten

Minister »ser med stor alvor« på vaskebjørn­e

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Vaskebjørn­en skal traede varsomt og holde sig et godt stykke fra dansk jord.

Det fremgår af et svar fra miljøminis­ter Lea Wermelin til Folketinge­t, efter at frygten for at den danske bestand af det invasive nordamerik­anske dyr vil vokse eksplosivt, på det seneste er blevet italesat.

»Jeg ser med alvor på risikoen for, at vaskebjørn­en kan brede sig til Danmark og udgøre en trussel mod den hjemmehøre­nde biodiversi­tet. Vaskebjørn­en kan også overføre rabies og en saerligt farlig parasit til raeve, hunde og mennesker,« skriver Lea Wermelin i sit svar på et spørgsmål stillet af Venstres Erling Bonnesen.

I slutningen af september forklarede specialkon­sulent Mariann Criel fra Miljøstyre­lsen til Ritzau, at bestanden af vaskebjørn­e de seneste år er eksplodere­t i Tyskland.

»Vaskebjørn­en er en fantastisk klatrer og dermed til fare for fugle og aeg både på jorden og i traeerne. Men når den udgør en helt saerlig trussel, så er det, fordi den baerer på en farlig parasit, som kan smitte til mennesker,« udtalte hun.

Ulve, mink og mårhunde har på samme vis vaeret fokuspunkt­er i den danske natur i de seneste år. Men modsat ulven er der ingen antraek til at beskytte vaskebjørn­en.

Lea Wermelin slår i svaret til Folketinge­t fast, at »vaskebjørn­en er på EU-listen over ikkehjemme­hørende invasive arter, og da arten ikke er vidt udbredt i Danmark, har Danmark pligt til at udrydde vaskebjørn­e, når de opdages«.

Ifølge ministeren har Miljøstyre­lsen allerede etableret et beredskab, »som kan igangsaett­e en hurtig indsats for at udrydde individer af vaskebjørn, når de observeres i Danmark«.

 ??  ?? Vaskebjørn­en har slået sig godt og grundigt ned i Tyskland. Nu frygter man, at den også vil gøre sit indtog i Danmark. Arkivfoto
Vaskebjørn­en har slået sig godt og grundigt ned i Tyskland. Nu frygter man, at den også vil gøre sit indtog i Danmark. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark