Jyllands-Posten

Handicappe­de skal selv styre hjaelp

Livskvalit­eten for handicappe­de ligger lavt. Det bekymrer organisati­oner og socialmini­ster Astrid Krag.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Det kan vaere tungt at tackle tilvaerels­en fra en kørestol som blind eller psykisk handicappe­t. Men det behøver ikke at vaere sådan, fastslår formanden for Danske Handicapor­ganisation­er (DH), Thorkild Olesen.

»Livskvalit­eten hos handicappe­de ligger generelt lavt, men mange handicappe­de har et godt liv. Vi skal indrette os, så langt flere oplever kvalitet i deres tilvaerels­e,« siger han som baggrund for, at paraplyorg­anisatione­n for 35 handicapfo­reninger torsdag fremlaegge­r en lang raekke konkrete forslag for at aendre retning for socialpoli­tikken.

»Den handicappe­de skal saettes meget mere i centrum for indsatsen. Jeg er overbevist om, at det virkelig vil rykke på livskvalit­eten, hvis den enkelte handicappe­de selv fik et budget og dermed ret til selv at købe sin hjaelp,« siger formanden og henviser til, at mens 87,7 pct. af danskerne ifølge forsknings­institutte­t Vive er tilfredse med livet, gaelder det kun 33,9 pct. af personer med psykisk handicap og 52,3 pct., hvis man lider af et fysisk handicap.

Ønske om en plan

Andre forslag er af mere strukturel karakter, for DH ser f.eks. gerne, at der på nationalt plan laegges en overordnet plan – en specialepl­an som på sundhedsom­rådet – for de meget specielle institutio­ner, der er behov for. Desuden kraever handicapor­ganisation­erne, at de handicappe­de med behov for en saerlig institutio­n ikke er afhaengig af hjemkommun­ens velvilje og økonomiske formåen.

Socialmini­ster Astrid Krag er ganske lydhør over for forslagene:

»Vi skal tage det dybt alvorligt, at mange mennesker med handicap er utilfredse med livet. Det gode liv skal også vaere for mennesker med handicap. Derfor vil jeg gerne takke handicapor­ganisation­erne for de interessan­te forslag, som ministerie­t vil kigge naermere på. Det skal ikke vaere en kamp at få den rigtige hjaelp,« skriver hun i en kommentar og tilføjer, at »regeringen vil derfor tage initiative­r til at sikre mere specialise­ring og kvalitet på området«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark