Jyllands-Posten

»Vi har ofte vaeret på ferie i Danmark og føler os hjemme«

For fem måneder siden flyttede familien Chinnow fra Tyskland til Hvide Sande. Den er en del af det stigende antal tyskere, der vaelger at bosaette sig i Danmark.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Det kan vaere en stor beslutning at rykke teltpaelen­e op og begynde forfra i et nyt land. Men tilsynelad­ende er det ikke en beslutning, som skraemmer vores tyske naboer. De seneste syv år er der nemlig kommet flere tyske statsborge­re til landet, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den 48-årige Udo Chinnow er en af de tyskere, der sammen med sin kone, Dagmar Chinnow, og parrets to børn for knap fem måneder siden valgte at forlade hverdagen syd for graensen for i stedet at etablere en ny hverdag i det danske. Derved er familien en del af den stigende andel tyskere, som efter flere års tilbagegan­g igen flytter til landet.

Stigende interesse

»Vi har vaeret på ferie i Danmark med vores børn flere gange og har altid følt os godt tilpas. Vi kan godt lide den danske mentalitet. Den er helt anderledes end den tyske. Danskerne er meget varme og nede på jorden, og vi har laenge gerne villet flytte til et andet land,« siger Udo Chinnow.

Selv om det kun er knap fem måneder siden, at han og familien pakkede flyttekass­erne ud, og de endnu ikke har laert sproget, er familien ifølge Udo Chinnow allerede faldet godt til i det vestjyske. Børnene er startet i en modtagekla­sse på den lokale skole, mens Udo Chinnow og hans kone, Dagmar Chinnow, begge er kommet i job.

»Vi føler os hjemme i Hvide Sande. Jeg har fået job som kok på det lokale røgeri, og alt er gået rigtig godt med flytningen. Vi er blevet taget godt imod og glaeder os til at laere Danmark bedre at kende,« siger Udo Chinnow, der arbejdede som maskinarbe­jder i Tyskland.

Familien er langtfra den eneste, som har valgt at erstatte en tysk hverdag med et liv i Danmark. Alene forrige år valgte knap 3.300 tyske statsborge­re at gøre det samme. Det er sket, til trods for at antallet af udenlandsk­e tilflytter­e siden 2015 har vaeret faldende, hvilket forrige år resultered­e i, at knap 10.000 faerre flyttede til Danmark.

Udover Vestjyllan­d er et af de steder, hvor man for alvor maerker den tyske interesse, i den sønderjysk­e graenseby Padborg. Her oplever Lena Dahlgaard, indehaver og ejendomsma­egler hos Nybolig Padborg i stigende grad, at tyske statsborge­re er parate til at flytte til Danmark.

»Jeg får så mange henvendels­er. Interessen fra tyskerne er enormt stor sammenlign­et med tidligere, og flere og flere af dem er interesser­et i at blive en del af Danmark. De vil gerne laere sproget og den danske kultur,« siger Lena Dahlgaard.

Hun maerkede interessen begynde for omkring fem år siden. På davaerende tidspunkt gik omkring 11 pct. af virksomhed­ens boligsalg til tyske statsborge­re. I indevaeren­de år er salget ifølge Lene Dahlgaard er steget til omkring 40 pct.

Turisme kan have betydning

Ifølge Helle Nøgaard, seniorfors­ker ved Statens Byggeforsk­ningsinsti­tut ved Aalborg Universite­t, er det svaert praecist at sige, hvad der får tyskerne til Danmark. Hun mener, at det altid er en stor beslutning at skulle flytte, og saerligt par og børnefamil­ier flytter sjaeldent kun af en årsag:

»Der er mange sammensatt­e hensyn, behov og drømme, der skal gå op i en højere enhed, når man vaelger at flytte. Danmark har gode beskaeftig­elsesmulig­heder, og saerligt yderområde­rne har meget at byde på i forhold til natur og billige huse, derfor kan det for flere tyske familier vaere en god løsning at flytte over graensen,« siger hun.

Forrige år udgjorde de tyske tilflytter­e over 5 pct. af de i alt over 65.000 udenlandsk­e tilflytter­e, og selv om det ifølge Helle Nørgaard kan vaere svaert at saette fingeren på, hvad der får tyskerne til Danmark, mener hun, at deres interesse for Danmark som feriedesti­nation kan spille ind.

»Oftest vil tilflytter­e søge hen, hvor de har et netvaerk i forvejen eller kender til området. Det kan også vaere mere fjerne tilknytnin­ger som steder, hvor man har vaeret på sommerferi­e eller lignende, hvilket kan vaere tilfaeldet hos de tyske tilflytter­e,« siger hun.

Den påstand er familien Chinnow enig i. Gennem en lang årraekke har Dagmar og Udo Chinnow holdt ferier ved den danske vestkyst, og på den måde kendte de til området. Selv om de laenge havde talt om at flytte hertil, når børnene blev aeldre, blev de i maj alligevel enige om at flytte til Danmark.

For dyrt at blive i Tyskland

»Det var for dyrt for os at bo i Tyskland. Vi havde ikke mange penge, og selv om det også er dyrt i Danmark, kan vi få et større hus, bedre skolegang til vores børn og god adgang til sundhedsva­esnet,« siger Dagmar Chinnow, der arbejdede som hjemmehjae­lper i Tyskland.

Når spørgsmåle­t falder på, om den lille familie ser en fremtid i Danmark, er svaret da også klart.

»Det gør vi helt sikkert. Det var vigtigt for os at finde en bolig og komme i arbejde for at få en god start. Det er alt sammen faldet på plads, og børnene trives. Derfor tror jeg også på, at vi fortsat vil vaere glade i Danmark og blive boende her,« siger Udo Chinnow.

Det er en melding, der glaeder Hans Østergaard (V), borgmester i Ringkøbing­Skjern Kommune. Forrige år gennemført­e kommunen en omfattende kampagne med henblik på netop at få flere tyskere til vestkysten. En kampagne, der skabte så stor interesse, at Ringkøbing­Skjern Kommune indført en såkaldt tilflytter­guide, der kan hjaelpe potentiell­e tilflytter­e med at tage det sidste skridt mod flytningen.

»De tyske statsborge­re kan bidrage til at reducere vores tilbagegan­g i forhold til fraflytnin­g. Ligesom flere vestjyske virksomhed­er har brug for ledige haender. Hvis vi som kommune kan tiltraekke nogle af de kompetence­r, vi mangler, fra Tyskland, vil det vaere gunstigt for os,« siger borgmester­en.

Den påstand er Helle Nørgaard enig i. Ifølge hende kan udenlandsk­e tilflytter­e have en positiv effekt i saerligt land- og yderkommun­er, fordi de kan have svaert ved at traekke indenlands­ke tilflytter­e til i det omfang, der er behov for.

»Udenlandsk­e tilflytter­e er ikke på samme måde belastet af den danske diskurs om, at der ikke sker noget i yderområde­rne. Det kan vaere en stor barriere for danskere, som gerne vil flytte til områderne, mens den negative omtale ikke påvirker udefrakomm­ende på samme måde,« siger hun.

På landsplan flyttede 3.289 tyskere til Danmark i 2018.

Det var for dyrt for os at bo i Tyskland. Selv om det også er dyrt i Danmark, kan vi få et større hus, bedre skolegang til vores børn og god adgang til sundhedsva­esnet. Dagmar Chinnow, tysk tilflytter

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark