Jyllands-Posten

Ung kvinde i Halle: »Jeg er bange på det jødiske samfunds vegne«

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

Mindst to mennesker mistede onsdag livet i et antisemiti­sk angreb mod en synagoge i den østtyske by Halle. Pilen peger ifølge tyske myndighede­r mod højreekstr­emistiske motiver.

Onsdag sad den 28-årige Albrecht Krampitz i sin lejlighed i den østtyske by Halle, hvor han laeser erhvervsøk­onomi og musik på universite­tet.

»Klokken lidt over 12 hørte jeg et kaempe brag. Som om en lastbil kørte ind i noget. Hurtigt kiggede han ud af vinduet, men der var intet at se,« fortaeller han.

Siden forstod den unge tysker, hvad der var sket:

»Det var formentlig det skud, der draebte en kvinde,« fortaeller han til Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r.

Albrecht Krampitz bor under 200 meter fra den synagoge i bydelen Paulus i Halle, som onsdag eftermidda­g blev genstand for dét, som i Tyskland og resten af verden blev opfattet som et angreb rettet direkte mod jøder. Mindst to mennesker mistede livet. Én gerningsma­nd er blevet anholdt, mens politiet ved avisens deadline stadig jagtede øvrige mulige medskyldig­e.

Tysklands indenrigsm­inister, Horst Seehofer, udtalte onsdag, at ifølge skøn fra den offentlige anklager »er der tilstraekk­elig bevis for en mulig højreekstr­em baggrund«.

Albrecht Krampitz og flere andre af naboerne fra hans opgang kunne onsdag eftermidda­g stå på gaden og holde øje med skoven af politibile­r, der 50-100 meter laengere oppe ad gaden blokerede Humboldtga­de, hvor synagogen ligger.

»Adskillige skud« og flere gerningsma­end

Også hans ven, den 24-årige Johannes Lippold, som studerer jura, har fået en skraek i livet.

»Jeg har tit spist i den kebabresta­urant, hvor en anden person blev draebt,« siger han.

De første meldinger om skyderiern­e ved synagogen nåede frem til det lokale politi kort tid efter middag. Myndighede­rne bekraefted­e de to dødsfald og talte om, at »adskillige skud« var blevet affyret, samt at gerningsma­endene var flygtet i en bil.

Omkring kl. 14 sagde politiet, at én af gerningsma­endene var blevet anholdt, men at jagten på øvrige mistaenkte angrebsmae­nd stadig var i gang.

Det blev fra politiets side samtidig bekraeftet, at et andet skyderi havde fundet sted i den naerliggen­de by Landsberg 15 kilometer fra Halle, dog uden at drage nogen direkte forbindels­e mellem de to haendelser.

Borgmester­en fra byen bekraefted­e senere, at de formodede gerningsma­end var flygtet i en stjålet bil og kørt på motorvejen sydpå mod München.

Flere tyske medier var på baggrund af politikild­er og vidneudsag­n fra borgere hurtige til at klarlaegge, at der var blevet affyret skud ikke kun mod synagogen, men også mod en naerliggen­de tyrkisk restaurant.

Formanden for det jødiske samfund i Halle, Max Privorozki, bekraefted­e over for det tyske medie Der Spiegel, at to gerningsma­end havde forsøgt at traenge ind i synagogen, før skyderiern­e angiveligt brød ud.

Ifølge formanden havde sikkerheds­foranstalt­ningerne ved synagogen »modstået angrebet«.

Omkring 70-80 mennesker befandt sig til et arrangemen­t inde i synagogen, hvor de deltog i fejringen af én af det jødiske samfunds største højtider, Yom Kippur (forsonings­dagen).

»Vi kunne se på kameraover­vågningen i vores synagoge, at en staerkt bevaebnet mand med en stålhjelm og gevaer prøvede at komme ind ad døren,« fortalte Max Privorozki til avisen Bild, hvor han ligeledes indikerede, at han opfattede det som et direkte angreb mod jøder.

Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark