Jyllands-Posten

Antisemiti­sme er Tysklands skam

Efter terrorangr­ebet i Halle er antisemiti­smen i Tyskland endnu engang kommet i fokus. Mange tyskere er sig problemet bevidst.

- MICHAEL KUTTNER Jyllands-Postens korrespond­ent michael.kuttner@jp.dk

Klaus Hillenbran­d er redaktions­chef på Tageszeitu­ng i Berlin, et dagblad, der kan sammenlign­es med Informatio­n. Tirsdag aften praesenter­ede han sin nye bog i avisens kantine, 262 taetbeskre­vne sider om Karolina Cohn, en jødisk pige, der blev myrdet under Anden Verdenskri­g.

Hillenbran­d var kommet på sporet af en lille amulet, fundet i tilintetgø­relseslejr­en Sobibor. Efter årelang efterforsk­ning fandt han ud af, at den havde tilhørt Karolina. Bogen fortaeller om hende, og derigennem historien om Holocaust, drabet på seks mio. jøder.

Det er ikke hans første bog om Tysklands mørkeste periode. Han har skrevet fire andre. De fleste ferier tilbringer han og hustruen, der er historiker med speciale i samme emne, i Israel. Man kan sige, at afdaekning­en af Det Tredje Riges ugerninger er blevet deres livs opgave.

På den måde repraesent­erer de mange i forbundsre­publikken. En stor del af efterkrigs­generation­en – om end langtfra alle – er stadig fulde af skam over, hvad der skete. Hillenbran­d er født i 1957, han har hverken lod eller del i forbrydels­erne, men han og hans kone synes at betragte det som en forpligtel­se at afdaekke, hvad der lader sig bringe frem i lyset. Det er ikke opmuntrend­e. Men det er heller ikke meningen.

Forarbejdn­ingen

Snart er det 75 år siden, krigen sluttede, men mange tyskere er ikke faerdige med forarbejdn­ingen af fortiden. Boghandler­e har hele afdelinger med holocaustl­itteratur, medierne beskaeftig­er sig løbende med emnet, og hver gang nazister eller andre på den yderste højrefløj rejser tvivl om, hvorvidt massemorde­t overhovede­t skete, og om jøderne i givet fald måske selv var ude om det, går Hillenbran­d og mange med ham i aktion.

Der demonstrer­es, der protestere­s, der er lederartik­ler i aviserne, og der er er dokumentar­udsendelse­r i fjernsynet. Det vil, kan det roligt forudsiges, ske igen efter onsdagens ugerninger i Halle, hvor to mennesker blev draebt, efter at bevaebnede maend søgte at traenge ind i byens synagoge.

Antisemiti­smen i Tyskland har – som i andre lande – dybe rødder, men i forbundsre­publikken er den noget saerligt, netop på grund af historien. Der er, viser undersøgel­ser, en »stabil andel« på mellem 14 og 30 pct. af »entydige« jødehadere. Hos andre tyskere er der »betragteli­ge, latente eller diffuse fordomme«.

En sportsfors­ker beretter i avisen Die Zeit, at ordet »jøde« er den staerkeste ringeagtsy­tring på et fodboldsta­dion. Hvis der er et hold eller en spiller, man ikke kan lide, råber man – eller nogle – »jøde«. Muslimsk indvandrin­g har ikke gjort antisemiti­smen mindre.

Restaurant­erne

Der berettes efterhånde­n om antisemiti­ske haendelser hver uge, selv om de måske også sker andetsteds og rapportere­s i mindre grad, fordi man ikke er så fokuseret på emnet. Israelske turister bespyttes, jødiske maend får revet deres kalot af hovedet. Israelske restauratø­rer i bl.a. Berlin og Chemnitz er blevet overfaldet.

Der er efterhånde­n mange jødiske bevaertnin­ger i den tyske hovedstad, og de fleste maerker ikke noget. Da angrebet i Halle nåede internetsi­derne onsdag middag, f.eks., var der fuldt hus i restaurant Djimalaya i Invalidens­trasse, og såvel gaester som betjeninge­n var tilsynelad­ende upåvirkede af det skete. Måske havde de ikke hørt det. Måske taenker begge sider, at der efterhånde­n sker så meget, at man så vidt muligt må fortsaette med det, man er i gang med.

Men der er også en anden side. Der er 100.000 jøder i Tyskland, som er i en menighed. Dertil kommer mange, som ikke er organisere­t. Op mod 15.000 israelere menes at bo i Berlin, de fleste er unge. De synes, byen er spaendende og forholdsvi­s billig.

Der er sågar aeldre jøder, som i sin tid måtte flygte fra Tyskland eller overlevede i koncentrat­ionslejre, der er kommet tilbage.

Den 97-årige Margot Friedlände­r er en af dem. Efter at have boet det meste af sit liv i New York, flyttede hun i 2010 tilbage til Berlin, hvor hun voksede op. I dag bor hun i en beskyttet bolig midt i byen. »Berlin er det sted, hvor jeg har oplevet det bedste og det vaerste i mit liv,« siger hun. Og: »Jeg er det lykkeligst­e menneske i verden.«

Berlin er det sted, hvor jeg har oplevet det bedste og det vaerste i mit liv. Margot Friedlände­r, Holocaust-overlevend­e

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark