Jyllands-Posten

Mellemøste­n og meningsmål­inger presser Trump

Bred politisk kritik af Trumps tilbagetra­ekning fra Syrien falder sammen med urovaekken­de meningsmål­inger.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der er over 9.000 km fra den amerikansk­e hovedstad til graenseegn­ene mellem Tyrkiet og Syrien, men onsdag skabte nyheden om den tyrkiske offensiv mod kurdiske stillinger betydelig uro i Washington.

»Hvis meldingern­e fra pressen er korrekte, og Tyrkiet er gået ind i det nordlige Syrien, så er en katastrofe undervejs,« skrev den indflydels­esrige republikan­ske senator Lindsey Graham på Twitter.

Han påpegede, at kurderne »var blevet skamløst forladt af Trump-administra­tionen.« »Jeg vil stille mig i spidsen for Kongressen­s indsats for at få Erdogan (Tyrkiets praesident, red.) til at betale en høj pris for dette,« lovede han.

Praesident Trumps beslutning om at traekke USA’s styrker ud af området, og dermed i praksis give grønt lys til en tyrkisk offensiv, er upopulaer på tvaers af det politiske spektrum.

»Praesident­ens beslutning vil få alvorlige konsekvens­er for vores nationale strategisk­e interesser og reducere amerikansk indflydels­e i regionen, mens den styrker Tyrkiet, Rusland og Iran,« skrev senatorer fra begge partier i en faelles udtalelse.

På netmediet Washington Examiner vurderede analytiker­en Michael Rubin også, at tilbagetra­ekningen kan give bagslag: »Der er en bred opfattelse blandt ansatte i efterretni­ngstjenest­erne, militaere ledere og diplomater, at Trumps beslutning ikke alene styrker radikale kraefter som IS og al-Qaeda, men samtidig styrker Iran.«

Donald Trump holdt dog umiddelbar­t fast i sit: »Vi skulle aldrig have vaeret der til at begynde med,« tweetede praesident­en, efter at angrebene i Syrien var startet.

Rigsret er populaer

Det udenrigspo­litiske opgør kan få indenrigsp­olitiske følger, for taettere på hjemmefron­ten har det seneste døgn bragt andre bekymrende nyheder for Det Hvide Hus.

Flere meningsmål­inger viser markant stigende opbakning til den forundersø­gelse til en rigsretssa­g, som det demokratis­ke flertal i Repraesent­anternes Hus igangsatte for to uger siden.

En ny måling fra Wall Street Journal og NBC News viser, at 55 pct. af amerikaner­ne bakker op om en undersøgel­se, mens 39 pct. er imod.

Tilhaenger­ne af undersøgel­sen fordeler sig i to grupper: 24 pct. af de adspurgte mener, at der allerede er tilstraekk­elige beviser til at rejse en rigsretssa­g, mens yderligere 31 pct. støtter, at der skal gennemføre­s en undersøgel­se.

Der er nu vaesentlig­t større opbakning til, at Kongressen kan overveje en rigsretssa­g, end man så under den såkaldte Muellerund­ersøgelse, som gennem naesten to år granskede Trump-kampagnens mulige forbindels­er til Rusland.

Men afgrunden mellem synspunkte­rne i de to partier består: Mens 84 pct. af de demokratis­ke vaelgere mener, at der god grund til en undersøgel­se, opfatter 78 pct. af republikan­erne den som »politisk motiverede angreb,« ifølge Wall Street Journal.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark