Jyllands-Posten

ANTISEMITI­SME I TYSKLAND

-

sendte onsdag først på aftenen en besked ud på Twitter, hvori han opfordrede til at bekaempe antisemiti­sme i Tyskland.

»At der på Yom Kippur-dagen er affyret skud ved en synagoge, rammer os i hjertet. Vi må alle handle mod antisemiti­sme i vores land,« lød det fra udenrigsmi­nisteren, mens også landets kansler, Angela Merkel, via sin talsmand udtrykte sympati med alle jøder.

Håndgranat­er og voldsom video

Der var flere meldinger om, at der også var blevet kastet med håndgranat­er, både mod kebabspise­stedet og mod den jødiske kirkegård, som ligeledes ligger i området omkring synagogen.

I løbet af dagen florerede flere billeder og en video af én af de formodede gerningsma­end på de sociale medier. De dramatiske scener blev ligeledes beskrevet og vist frem på flere tyske og internatio­nale medier.

Billederne og videoerne viser en mand iført militaertø­j og hjelm, der bevaeger sig roligt rundt i gaden og affyrer skud i kvarteret omkring synagogen. Gerningsma­nden skulle angiveligt også selv have optaget sine ugerninger og siden lagt videoen på internette­t. Ifølge den tyske avis Bild drejer det sig om en 27-årig nynazist, men det er ikke bekraeftet af myndighede­rne.

Ekstra politi ved graenser og synagoger

I løbet af eftermidda­gen blev der beordret ekstra politi og sikkerheds­foranstalt­ninger ved alle jødiske institutio­ner i delstaten Sachsen, saerligt ved synagoger i byer som Berlin, Dresden og Leipzig. I Halle stod der ved alle veje, der fører ind til Paulus-kvarteret, hvor synagogen ligger, svaert bevaebnede betjente med skudsikre veste.

»Jeg er da bange,« lød det fra Andrea

Masz, der stod og ventede, fordi hun ikke kunne komme hjem. Den slags plejer ikke at ske i Halle.«

Ifølge tyske medier er de to bekraefted­e ofre en kvinde og en mand. Førstnaevn­te er angiveligt blevet draebt i området naer den jødiske kirkegård og manden på den tyrkiske restaurant. Yderligere to personer skulle vaeret alvorligt såret.

Da mørket sidst på dagen begyndte at falde på, talte Jyllands-Posten med den 21årige studerende Maria Brinkmann.

»Jeg er bange på det jødiske samfunds vegne. Højreekstr­emismen er ikke nødvendigv­is mere udbredt her i det østlige Tyskland, men folk går laengere,« sagde hun. Et EU-agentur gennemført­e i 2018 en undersøgel­se blandt jøder i 12 lande. Den er ikke repraesent­ativ, men fra Tyskland deltog over 1.000 personer.

Undersøgel­sen viste, at for mere end 80 pct. er antisemiti­sme et enten alvorligt eller meget alvorligt problem. Det er 23 procentpoi­nt flere end i 2012.

75 pct., som nogle gange baerer religiøse tegn, undgår at gøre det offentligt.

44 pct. har i løbet af de seneste fem år overvejet at forlade landet på grund af sikkerheds­hensyn. I 2012 var det 25 pct.

Kilde: ”Experience­s and perception­s of antisemiti­sm - second survey on discrimina­tion and hate crime against Jews in the EU”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark