Jyllands-Posten

EU-Parlamente­t som Theatre of Dreams

Europa-Parlamente­t gennemføre­r høringer i demokratie­ts og åbenhedens navn. Men en lukket proces og politiske fredninger skygger for glansbille­det.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Sir Bobby Charlton opfandt kaelenavne­t Theatre of Dreams til sin fodboldklu­b Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford. Og selv om britiske referencer kan vaere lidt småfarlige i disse brexit-tider, så har Theatre of Dreams altså vaeret et fint navn til EuropaParl­amentets arena i Bruxelles de seneste par uger.

Her har medlemmern­e i foreløbig 25 høringer stået over for modstander­ne, et hold af veltraened­e individual­ister, endnu ikke taet sammenspil­lede, under den tyske manager, kommission­sformand Ursula von der Leyen.

Parlamenta­rikerne har brugt høringerne til at bore i kommissaer­ernes visioner, faglighed og personlige integritet. Alt sammen med det magtfulde våben i baghånden, at hvis modstander­en ikke svarer godt og kompetent nok, så bliver hun eller han ikke godkendt.

Ifølge parlamente­ts hjemmeside er formålet med høringerne, »at MEP’erne får mulighed for at evaluere de indstilled­e kommissaer­ers kompetence­r og evner. MEP’erne vil ikke kun kigge på de personlige kvalifikat­ioner, men også deres idéer til at forbedre tilvaerels­en for europaeern­e.«

Hvis man kommer lidt ned på jorden igen, falder der imidlertid et par store skygger ind over glansbille­det.

Den hemmelige proces

Tag nu for eksempel den indledende screening af kandidater­nes økonomiske og personlige uafhaengig­hed, som blev foretaget af Europa-Parlamente­ts retsudvalg. Det var her, de nominerede fra Ungarn og Rumaenien blev afvist, før det hele overhovede­t var kommet i gang.

Det skete efter møder bag lukkede døre og hemmelige afstemning­er og uden officielle, konkrete begrundels­er, selv om et centralt argument for hele høringspro­cessen netop er at sikre åbenhed og gennemsigt­ighed om de nye kommissaer­er.

Regeringer­ne i Rumaenien og Ungarn var ikke tilfredse. Og man kan nok også forestille sig, hvordan debatten i Danmark ville se ud, hvis en dansk kommissaer, udpeget af den danske statsminis­ter og godkendt af EU’s øvrige stats- og regeringsc­hefer, blev afvist efter et lukket møde i dette JURI-udvalg, som meget få mennesker kender, hvor den nyvalgte Karen Melchior (R) i øvrigt er eneste danske medlem.

Parlamente­ts argument for det lukkede rum er, at alle oplysninge­r skal kunne komme på bordet. Men logikken halter, når et flertal i udvalget kan vaelge at traekke det direkte røde kort, i ly af en hemmelig afstemning, og dermed kortslutte den offentlige høringspro­ces.

Proceduren rummer pohinanden­s tentiale for forbedring.

Et andet omdiskuter­et kapitel er en »fredsaftal­e«, der ifølge flere kilder blev indgået mellem de største partier i sidste uge.

Dramatisk nok skulle forhandlin­gerne have taget fart midt under høringen af den estiske Kadri Simson i torsdags.

Under mødet udgik der en besked fra det kristenkon­servative EPP til en raekke af partiets MEP’er, der deltog i høringen. Skru op for blusset under Simson, lød budskabet, hvorefter trykket i salen steg med hårdere kommentare­r og kritiske tweets.

Det trak op til en afvisning af Simson, der tilhører den liberale partigrupp­e Renew Europe.

Men EPP’s angreb handlede ikke kun om at forhindre en inkompeten­t kandidat i at blive ansvarlig for EU’s energipoli­tik.

Det handlede også om at tage et gidsel forud for en høring, der skulle finde sted senere på dagen: Af EPP’s egen graeske kommissaer, Margaritis Schinas, udset til at vaere ansvarlig for migrations­politikken og på forhånd omdiskuter­et på grund af ordlyden i hans ressortomr­åde ”Beskyttels­e af vores europaeisk­e levevis”.

Signalet fra EPP var klart: Nu tager vi Simson som gidsel, og hvis I andre ikke godkender Schinas, er hun faerdig.

Kandidater blev fredet

Reaktionen udeblev ikke. Ledelsen i Simsons liberale gruppe i parlamente­t tog direkte kontakt til EPP’s gruppeform­and, Manfred Weber. De aftalte et møde, hvor husets tredje store gruppe, den socialdemo­kratiske S&D, også var med. De tre partier, der har et flertal i parlamente­t, aftalte nu at stoppe myrderiern­e og frede kommissaer­er. Dog med én undtagelse, som vi vender tilbage til.

S&D havde på tidspunkte­t for fredsaftal­en svenske Ylva Johansson haengende i gråzonen. Hun var ikke blevet godkendt efter sin første høring.

Men det blev hun efter fredsaftal­en (og en raekke skriftlige svar). Det samme blev EPP’s Schinas torsdag aften. Og de liberales Simson.

For selv om de tre partiers ordførere i energiudva­lget egentlig ikke ville godkende esteren på baggrund af torsdagens høring, blev der givet kontraordr­e fra partiernes ledelser. Simson blev godkendt i en højere sags tjeneste: Europa-Parlamente­ts interne magtbalanc­e.

Den slags skal man huske, når parlamente­t indkalder til forestilli­ng i drømmenes teater. Her drømmer medlemmern­e om at vaere et rigtigt kontrolorg­an, der med grundige og kritiske spørgsmål varetager de europaeisk­e borgeres interesser og dermed sikrer en demokratis­k legitimite­t til EU-Kommission­en. En kamp, de selv kan afgøre, ud fra modstander­ens praestatio­n.

Blot med den tilføjelse, at

Signalet fra EPP var klart: Nu tager vi Simson som gidsel, og hvis I andre ikke godkender Schinas, så er hun faerdig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark