Jyllands-Posten

År et efter skandalen: Det Svenske Akademi uddeler to års priser

En omfattende sexskandal­e rystede Det Svenske Akademi, som måtte opgive at uddele Nobelprise­n i litteratur i fjor. Torsdag uddeles to priser.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

Torsdag uddeles Nobelprise­n i litteratur, og det må – i sig selv – siges at vaere noget af en bedrift.

For det var en staerkt svaekket version af Det Svenske Akademi, der sidste år helt måtte opgive at uddele Nobelprise­n i litteratur efter at vaere havnet i en krise af så alvorlig karakter, at man ikke havde set lignende, siden Gustav III stiftede akademiet i 1786.

En omfattende sexskandal­e tog sin begyndelse i 2017, da intet mindre end 18 kvinder stod frem i Dagens Nyheter og beskyldte en person med saerdeles taet tilknytnin­g til Det Svenske Akademi for at have kraenket dem seksuelt.

Manden viste sig at vaere Jean-Claude Arnault, davaerende leder af kulturhuse­t Forum, som har modtaget anseelig økonomisk støtte fra netop Det Svenske Akademi. Jean-Claude Arnault, der er gift med et davaerende akademimed­lem, digteren Katarina Frostenson, blev senere dømt for to voldtaegte­r og er tilmed blev beskyldt for at have laekket oplysninge­r om kommende nobelprist­agere til pressen.

Der udbrød fløjkrige i Det Svenske Akademi. Syv medlemmer smaekkede med døren på vej ud, og undervejs blev der talt med så store bogstaver, at man så sig nødsaget til at spendere intet mindre end 10 mio. kr. på advokat- og kommunikat­ionsbistan­d.

Eksterne eksperter

I år uddeler Det Svenske Akademi altså to Nobelprise­r i litteratur – en for 2018 og en for 2019.

»Nobelprise­n i litteratur er svaekket – ingen tvivl om det,« fastslår Mads Rosendahl Thomsen, litteratur­professor ved Aarhus Universite­t.

»Men jeg synes faktisk, at der er kommet mere ro på Det Svenske Akademi, end man kunne forvente, når man taenker på, hvordan det så ud for et år siden. At man har indsat litteraten Mats Malm som permanent sekretaer, er virkelig positivt. Jeg kender ham som en god kollega, trovaerdig og sympatisk. Jeg tror på, at han kan skabe yderligere ro i akademiet.«

Mads Rosendahl Thomsen laegger vaegt på, at man som noget nyt har indlemmet eksterne eksperter i Nobelkomit­éen.

»Man har åbnet processen, og det er et klogt traek. Man fjerner folks fornemmels­e af, at det bare er den gamle garde, der bestemmer.«

Anne-Marie Mai, litteratur­professor på Syddansk Universite­t, har atter tiltro til Det Svenske Akademi, som uddeler Nobelprise­n i litteratur.

»Den voldsomme turbulens har ikke ligefrem vaeret gavnlig for Nobelprise­n i litteratur, men at man i år vender tilbage og uddeler priser for både 2018 og 2019 og ikke blot springer et år over, viser, at man tager litteratur­en alvorligt,« siger hun.

»Man kunne ikke beslutte noget sidste år, for alt var kaos, men nu er akademiet tilbage i reorganise­ret form med ny sekretaer og nye medlemmer. Akademiet befinder sig i en periode, hvor det skal forsøge at genopbygge sit ry og rygte. Nu gaelder det om traeffe nogle gode valg. Nogle gode valg, som alle ikke nødvendigv­is er enige i, men som aftvinger respekt for Nobels litteratur­pris. Og så handler det om at traeffe beslutning­er på et sikkert juridisk grundlag – et område, hvor der jo mildt sagt har vaeret visse udfordring­er.«

Nobelprise­n i litteratur er svaekket, men der er fortsat tale om verdens største og mest prestigefy­ldte litteratur­pris, mener Mads Rosendahl Thomsen: »Nobelprise­n har – når den har vaeret klogt uddelt – vaeret med til at saette dagsordene­r. Man har sat fokus på bekendelse­slitteratu­ren og truffet politiske valg. Ja, så har man også valgt forfattere som franske Patrick Modiano, og så ringer alle journalist­erne til sådan nogle som mig i håb om at finde nogen, som havde laest noget af ham.«

Skålede i champagne

Anne-Marie Mai indstilled­e i knap et årti Bob Dylan til Nobelprise­n i litteratur og skålede i champagne, da sangskrive­ren modtog prisen i 2016.

»Han videreføre­r den romantiske og modernisti­ske tradition i verdenslit­teraturen og får den samtidig forenet med et folkeligt udtryk,« sagde hun til JyllandsPo­sten dengang.

I år peger Anne-Marie Mai på japanske Haruki Murakami:

»Han er naturligvi­s en mere traditione­l forfatter end Bob Dylan, men han skriver stadig rigtig staerkt og forbinder japansk kultur og filosofi med resten af verden. Han henviser ovenikøbet både til Bob Dylan og The Beatles i sin digtning.«

Mads Rosendahl Thomsen, som forsker i fremtidsfo­rtaellinge­r, peger blandt andet på Margaret Atwood som en af vinderne af Nobels litteratur­pris torsdag.

»Margaret Atwood har på forbilledl­ig vis placeret sig et sted mellem science fiction og mainstream. Hun opnåede enorm succes med ”A Handmaid’s Tale” og har desuden adresseret økologiske og bioteknolo­giske udfordring­er.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark