Jyllands-Posten

Naziburger­en

-

Anahita Malakians er folketings­kandidat for Nye Borgerlige, men blev ikke valgt ind i Folketinge­t. Derfor må hun have noget andet at leve af, og til den ende har den iranske flygtning fået job som bestyrer af burgerbare­n The Barn i det københavns­ke Nordvestkv­arter; hun bor selv på Nørrebro, og selv om hun – som mange artikulere­de borgerlige – har oplevet at blive chikaneret på Nørrebro, har hun altså ikke tøvet med at overtage stedet.

Men hun havde gjort regning uden vaert, for vaerten var i dette tilfaelde Nørrebro, en omstridt bydel, hvor visse grupper tilsynelad­ende mener sig bemyndiget til at bestemme, hvem der må vaere hvor, hvem der må demonstrer­e, og hvem der må vende burgere på grillen – eller simpelthen hvem der må vaere der. Og det er langtfra alle og enhver, der må det.

»Naziburger: Højreekstr­emist åbner burgerbar i Nordvest,« skrev noget, der kalder sig Konfront, på nettet. Samme dag opfordrede den venstreeks­treme gruppe Antifascis­tisk Aktion til at give stedet dårlige anmeldelse­r på Facebook og andre steder.

En svaerm af dårlige anmeldelse­r vaeltede ind over The Barn; de fleste fra folk, som ikke havde vaeret på stedet, endsige spist maden. BT talte f.eks. med 20-årige Maja fra Aarhus, der bekendtgjo­rde: »Jeg anmeldte stedet, fordi jeg ikke synes, at det skal vaere et sted, hvor andre går ind, når det er en fra Nye Borgerlige, der står bag det. De skal lukkes ned og ud af Nordvest.«

Man kunne med en vis ret spørge, hvad sagen egentlig rager Maja, og hvorfor hun som aarhusiane­r skal bestemme, hvem der må bo i Københavns Nordvestkv­arter? Hun bor der jo ikke engang selv? Svaret blaeser i vinden, men citatet er ganske illustrere­nde for en bestemt opfattelse af begreber som demokrati og mangfoldig­hed, som hersker på den yderste venstreflø­j, men som – hvad vi har set illustrere­t af davaerende borgmester Anna Mee Allerslevs holdning til jødisk deltagelse i en mangfoldig­hedsfestiv­al – også har fodfaeste laengere inde på midten af det politiske spektrum.

I den forgangne weekend blev The Barn så ramt af haervaerk. Forudsigel­igt nok, kan man sige, for det er naturligvi­s staerkt naerliggen­de at forbinde hetzen med det voldelige angreb på burgerbare­n – selv om vi udtrykkeli­gt ikke ved, hvem der står bag. For Anahita Malakians har konsekvens­en ikke desto mindre vaeret uundgåelig; hun frygter simpelthen for sin sikkerhed, hvad man ikke kan fortaenke hende i. Hun, der ellers har vist sig ganske frygtløs, når det gjaldt om at stille op til taesk i det offentlige rum, må bøje sig for truslen om vold og må nok se i øjnene, at jobmarkede­t for hende ikke ser lysere ud i dag end for en måned siden. For mens fremtraede­nde venstreflø­jspolitike­re i sømløse overgange finder vej til topposter i mange veldaedige organisati­oner, så forholder det sig anderledes med repraesent­anter for et parti som Nye Borgerlige. Og hvis man til det almindelig­e sociale stigma laegger en regulaer trussel om at få ødelagt sin forretning, så ville de fleste arbejdsgiv­ere nok betakke sig – man vil jo ikke have ballade.

Sådan lykkes det igen den ekstreme venstreflø­j og dens klakører at slå den politiske samtale på munden; naeste gang behøver de ikke engang slå, de kan blot løfte hånden i en truende bevaegelse. Det er en trussel mod vort demokrati, så vi skylder i hvert fald hinanden at forsøge at forhindre, at voldsmande­ns veto igen skal vaere det gaeldende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark