Jyllands-Posten

Svindel med moms og skat kunne forudses

-

Gradvise effektivis­eringer, besparelse­r og en aendring fra kontrol til service har betydet, at registreri­ngen og kontrollen af virksomhed­er er blevet for ringe. Det har banet vejen for svindelsag­er.

Lars Kamp Eriksen fhv. specialkon­sulent ved Skattestyr­elsen, Asperup

Denne iagttagels­e om Skats udvikling de seneste 25 år tager udgangspun­kt i iagttagels­er i mit mere end 46-årige arbejdsliv i først Toldvaesen­et fra 1968, til jeg sluttede i Skat i 2015 inden for kontrol, edb, bekaempels­e af økonomisk kriminalit­et/saerlig kontrol.

I mit arbejdsliv har jeg set, hvordan kontrollen med moms langsomt har aendret sig fra kontrol til en form for service. Udviklinge­n har givetvis fra politisk side haft gode hensigter, men virkningen har ikke fulgt i samme spor. Toldvaesen­et har mere end 350 års kontrolerf­aring og en opbygning, der har rod i militaer organiseri­ng, ligesom postvaesen­et, DSB og andre store statsinsti­tutioner har.

Toldvaesen­ets udgangspun­kt har vaeret kontrol, fordi det naesten altid har vaeret menneskets natur at undgå at betale told, moms og skat. Opdragelse­n i Toldvaesen­et har derfor meget naturligt bygget på antagelsen: ”Kan det nu også passe”, eller ”vi (toldvaesen­et) er pr. natur skeptiske.” Denne opdragende filosofi blev med servicemyn­digheden mere eller mindre udvisket. I Toldvaesen­et var det naturligt, at man kom i direkte kontakt med ”personen” eller ”virksomhed­en”, og derfor blev det også ved momslovens indførelse i 1967 lovbestemt, at Toldvaesen­et havde umiddelbar adgang til virksomhed­er uden nogen form for dommerkend­else. Toldvaesen­et har siden momsens indførelse vaeret igennem flere omorganise­ringer og samling af toldsteder til toldkamre, til distriktst­oldkamre til skattecent­re. Men hver gang enhederne er blevet større, har hvert sted stort set altid skullet varetage hele myndigheds­området for Toldvaesen­et/Skat.

I 1980’erne begynder der langsomt at komme aendringer i Toldvaesen­ets ansvarsomr­åde. Siden momsens indførelse den 3. juli 1967 har Toldvaesen­et haft ansvaret for at registrere virksomhed­er, dvs. tildeling af momsnummer – det senere cvr-nummer. Opgaven var samtidig at forhindre en registreri­ng af virksomhed­er, hvor der synes en meget stor risiko for, at staten blev snydt ved at tillade en person/virksomhed registreri­ng.

Opgaven blev efter laengere tids analyse overtaget af Erhvervsst­yrelsen, der kunne løse opgaven meget billigere og hurtigere. Efter min mening betød dette, at man i dag får virksomhed­sregistrer­et virksomhed­er, som absolut ikke burde have vaeret det. Kontrollen med nyregistre­ring af virksomhed­er er i dag alt for dårlig, hvilket man nu begynder at erkende på grund af de mange svindelsag­er. Der har vaeret mange artikler i Jyllands-Posten, hvor revisorer, advokater og kuratorer har anfaegtet denne lemfaeldig­e adgange til virksomhed­sregistrer­ing. Men politikern­e tager ikke notits af disse advarsler.

En gammel politiker- og måske embedsdrøm blev realiseret i slutningen af 1980’erne, idet Toldvaesen­et blev lagt sammen med Amtsskatte­direktorat­et til Told & Skat. Det var to vidt forskellig­e skattekult­urer, der nu blev smeltet sammen. I Toldvaesen­et var alt beskrevet til mindste detalje, og regnskabet skulle stemme på ører. Helt det samme var ikke tilfaeldet hos den anden myndighed, og det gav efter min opfattelse nogle kultursamm­enstød i en overgangsp­eriode. Hos Toldvaesen­et tog man på virksomhed­sbesøg/-kontrol, hvor man hos amtsskatte­vaesenet sendte skattebrev­e ud til virksomhed­erne.

Det haenger måske også sammen med, at skat og moms/punktafgif­ter er to vidt forskellig­e indkomster for staten. Skatten opgøres over en laengere periode – maks. et år, og der afregnes, hvorimod moms og punktafgif­ter skal opgøres for mindre perioder, f.eks. halvår, kvartårlig, månedsvis og helt ned til ugevis. Moms og punktafgif­ter afregnes direkte i forhold til periodens laengde. Hos staten er momskontoe­n naermest en form for kassekredi­t. Er der overskud ved virksomhed­ens salg, så indsaettes moms på kontoen, og ved underskud udbetales beløb til virksomhed­en (negativ moms).

I 2001, hvor en ny regering kommer til, begynder der igen nye aendringer af Told & Skat. Fra 2005 bliver de kommunale skattemynd­igheder langsomt indlemmet i Told & Skat, og en ny kulturtilp­asning starter i organisati­onen, som nu hedder Skat. Samtidig med en masse organisati­onsaendrin­ger indledes en ny kontrol- og servicestr­ategi.

Virksomhed­er bliver nu opdelt efter, hvor meget de efterlever reglerne i skatte- og afgiftslov­ene. I Skats systemer får virksomhed­erne en farve (grøn, gul, hvid eller rød), afhaengig af hvor villige de er til at efterleve lovgivning­en. Efter min mening er det en fornuftig opdeling, så de virksomhed­er, som opfører sig ordentligt, ikke behøver kontrol i samme omfang som de virksomhed­er, der bryder loven den ene gang efter den anden, og som efterhånde­n skylder en masse penge i skat, moms og punktafgif­ter.

I 2006 får erhvervsmi­nister Bendt Bendtsen gennemført en lovaendrin­g af regnskabsl­oven, således at visse mindre og mellemstor­e virksomhed­er (selskaber) kan fravaelge revision. Denne lovaendrin­g betød bl.a., at virksomhed­er, som af forskellig­e årsager ikke var glade for en revisors kritiske revision, nu kunne undgå denne konfrontat­ion med revisoren og ikke skulle stå til regnskab med tvivlsomme regnskabsd­isposition­er.

Ifølge BIQ.DK, som er et virksomhed­sinformati­onsregiste­r, er der i dag 188.658 selskaber (anpartssel­skaber, aktieselsk­aber og ivaerksaet­terselskab­er) af 316.893 normale selskaber af den naevnte type, som har fravalgt revision. Dertil kommer, at en betydelig del selskaber med revision har en revisoranm­aerkning i årsregnska­bet.

Også her har revisorer, advokater og kuratorer påpeget, at dette kan vaere årsag til, at antallet af svindelsag­er med moms stiger. Som jeg har forstået det, så ønskede erhvervsmi­nistrene – Brian Mikkelsen eller Rasmus Jarlov – ikke at genindføre revisorpli­gt for virksomhed­er i naevnte selskabsfo­rm. Jyske Bank har i pressen oplyst, at man ikke ønsker virksomhed­skunder i selskabsfo­rm, der har fravalgt revision, ligesom banken heller ikke ønsker kunder, der er enkronerss­elskaber (IVS = ivaerksaet­terselskab­er).

I perioden fra 2005-2010 bliver Skats øverste ledelse jaevnligt konfronter­et med de manglende ressourcer til at løse de opgaver, som Skat har forpligtig­et sig til. Disse nødråb bliver blot afvist. Hvis der er akut mangel på personale til en opgave, så flyttes der blot personale fra andre steder til løsning af den akutte opgave. Revisorer, kuratorer med flere gør via laeserbrev­e og artikler også opmaerksom på Skats utilfredss­tillende løsning af sine opgaver. Men intet sker.

Da Helle Thorning-Schmidts regering kommer til i perioden 2011-2015 tror mange i Skat, at nu vil der ske en aendring af kontrolind­satsen. Men det sker ikke, til stor skuffelse for medarbejde­re i Skat. Denne regering fortsaette­r stort set i samme spor som foregående regering.

Denne antagelse fik jeg bekraeftet ved et dialogmøde, som blev holdt i Middelfart den 31. august 2014, hvor Skats øverste chef, skattedire­ktør Jesper Rønnow, og skattemini­ster Morten Østergaard deltog. Skattedire­ktøren blev direkte spurgt, om han mente, at Skat havde de nødvendige ressourcer, der skulle til, for at løse de opgaver, som Skat havde ansvar for. Svaret var klart, at det havde Skat. Jeg spurgte skattemini­ster Morten Østergaard om muligheden for at få skrappere sanktioner for hurtigt at stoppe personer/virksomhed­er, som vi kunne se kun havde til formål at snyde med skat, moms og afgifter. Ministeren­s svar var ”retssikker­hed”, ”retssikker­hed”, ”retssikker­hed”, og så måtte stop af snyderiet komme efterfølge­nde.

Den 1. januar 2014 trådte loven om ivaerksaet­terselskab­er i kraft, hvilket betød, at der for 1 kr. kunne stiftes et selskab med begraenset selskabsan­svar, hvorved skyld til Skat i form af skat, moms og afgifter stort set var ubegraense­t. Endnu en fordel for banditter i habitter.

Dertil kom, at Skat blev tynget af et par store sager såsom skattesage­n mod statsminis­ter Helle Thorning-Schmidts mand, KasiJesper-sagen og Camilla Vestsagen. Sagerne blev ikke mindre besvaerlig­e at håndtere i Skat, da politikere som Brian Mikkelsen og Claus Hjort Frederikse­n blandede sig i dem.

Revisorer, kuratorer med flere gør via laeserbrev­e og artikler også opmaerksom på Skats utilfredss­tillende løsning af sine opgaver. Men intet sker.

Som følge af de mange møgsager i Skat besluttede den davaerende skattemini­ster Karsten Lauritsen at lave et helt nyt Skat ved at opsplitte Skat i syv styrelser med hovedsagel­ig en specialite­t i hver lokation. En opsplitnin­g, der går i modsat retning af, hvad det tidligere Toldvaesen og Skat forsøgte at gøre. Var Skat ikke tidligere blevet draenet for folk med ekspertise og stor viden som følge af de mange omorganise­ringer, så tror jeg det skete nu.

Ved at have de mest gaengse arbejdsopg­aver samlet i lokale centre kunne medarbejde­re fra forskellig­e afdelinger udveksle informatio­ner taet på hinanden, og lokalkends­kabet til området kunne derved styrkes. Og medarbejde­re skulle ikke til at skifte bopael ved ønske om et andet arbejdsomr­åde inden for organisati­onen. Og i tilfaelde, hvor begge aegtefaell­er arbejdede i organisati­onen, skal de måske i den nye styrelse arbejde hvert sit sted og langt fra deres bopael.

Når jeg laeser ”Overmod og afmagt” af Jørgen Grønnegård Christense­n og Peter Bjerre Mortensen sammenhold­t med mine egne oplevelser i de 46 år i Toldvaesen­et, Told & Skat og Skat, så tror jeg mere og mere, at det er finansmini­steren/Finansmini­steriet, der har haft større ambitioner om et fremtidigt og slankere skattevaes­en, end det har vaeret ønsket i Skattemini­steriet.

I en artikel i Jyllands-Posten tidligere i år beskrives Skats situation og nye struktur beskrevet med ord som »det ender i kaos«, spørgsmåle­t er bare »hvornår«. Jeg tror desvaerre, det vil gå sådan. Det er synd både for samfundet og Skat, men også for de mange dygtige og loyale medarbejde­re, der er i Skat.

I dag står jeg tilbage med følelsen af, at ingen politiske partier vil gøre noget ved de manglende indtaegter i form af skat, moms og afgifter, selv om omfanget af svindel og snyd stiger. Ingen tager politisk ansvar, men går mere op i politiske drillerier.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark