Jyllands-Posten

Barbara Bertelsen – en nøglefigur i retsstaten

Justitsmin­isteriets departemen­tschef, Barbara Bertelsen, er kendt som en sjaeldent effektiv nøglespill­er i embedsvaer­ket. Ministre har elsket hende, DF det modsatte, nu bliver hun draget ind i den voksende teledatask­andale.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Barbara Bertelsen blev kastet direkte for de hellige løver.

Knap var hun tiltrådt sin nye stilling som departemen­tschef i Justitsmin­isteriet – kørt i stilling af Mette Frederikse­n – før terroransl­aget i København blev indledt den 14. februar 2015.

Siden da har den 46-årige embedskvin­de sat sine tydelige aftryk på Justitsmin­isteriet gennem bandepakke­r og meget andet. Men det er en ganske anden sag, der nu har bragt Barbara Bertelsen i fokus.

Fredag fremlagde justitsmin­ister Nick Haekkerup en omfattende redegørels­e i den »vaskeaegte skandalesa­g«, som han kalder den, om fejl i teledata – et afgørende bevis i danske retssager og efterforsk­ning af alvorlige forbrydels­er som drab og organisere­t kriminalit­et.

I den del af redegørels­en, som departemen­tet i Justitsmin­isteriet har forfattet, fremgår det, at justitsmin­isteriet den 13. marts af Rigspoliti­et blev orienteret om fejlene, der i yderste konsekvens kan have fået uskyldige dømt og forhindres pågribelse­n af skyldige.

Den 2. april blev Barbara Bertelsen personligt orienteret om, »at der i forbindels­e med reviewet af efterforsk­ningen af drabet på Emilie Meng (i sommeren 2016), hvor der er foretaget et stort mastesug, er opdaget en itfejl i Rigspoliti­ets Telecenter, som er blevet rettet og nu undersøges naermere«, fremgår det af redegørels­en.

Men først den 13. juni blev forsvarsad­vokater og Domstolsst­yrelsen orienteret om fejlene, og davaerende justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) blev tilsynelad­ende slet ikke informeret.

»Jeg har alene kendskab til denne sag fra pressen,« konstatere­de han forrige søndag i Politiken.

En nøglefigur i etaten

Ved fredagens pressemøde om teleskanda­len og redegørels­en var netop Barbara Bertelsens og departemen­tets ageren i forløbet genstand for kritiske spørgsmål.

Men det er langtfra første gang, at departemen­tschefen har måttet håndtere pressede situatione­r i toppen af det politiske system.

Hun blev født i København, student i Esbjerg, jurist i Aarhus og er et navn, der går igen i flere politiske bøger.

I bogen ”Mette F” fra

2016 bliver det beskrevet, hvordan fhv. justitsmin­ister Karen Haekkerup (S) forgaeves forsøgte at ansaette Barbara Bertelsen, der da var vicedirekt­ør i Moderniser­ingsstyrel­sen.

Først i februar 2015 blev »den unge fremadstor­mende jurist«, som Barbara Bertelsen benaevnes i ”Mette

F”, hentet ind til jobbet.

Den 14. februar ramte terrorangr­ebet, og Bertelsen blev kaldt på arbejde. Det var to dage før, at hun formelt skulle have sin første arbejdsdag.

»Find ud af, hvad der sker,« lød opdraget fra Mette Frederikse­n ifølge bogen.

Siden da har Barbara Bertelsen vaeret en nøglefigur i retsstaten. Et portraet bragt i Politiken i januar i år bar eksempelvi­s følgende overskrift: »Kontrolfre­ak har gennemført en kulturrevo­lution i Justitsmin­isteriet«.

Hun får det til at ske

Det hedder sig, at hun er embedskvin­den, der får det politiske flertals ønsker om skaerpede straffe og deslige til at materialis­ere sig.

Siden hendes tiltraeden har bl.a. bandepakke­r, forbudssag­en mod Loyal to Familia, oprettelse­n af ungdomsdom­stole og opgøret med danske IS-krigere vaeret på dagsordene­n.

»Barbara braender for det, hun laver, hvilket syrer igennem i hendes ledelse og betjening af politikere. Hun driver forandring­en frem i det offentlige i modsaetnin­g til så mange andre embedsmaen­d, hvor det mest bliver til fine hop på stedet,« udtalte Bjarne Corydon, der som finansmini­ster arbejdede sammen med Barbara Bertelsen, mens hun var i Moderniser­ingsstyrel­sen, til Politiken i januar.

Han er ikke den eneste minister, som efterfølge­nde har sat ord på Barbara Bertelsens indsats.

Senest har Søren Pind, der blev justitsmin­ister efter Mette Frederikse­n, i bogen ”Frie Ord” konstatere­t, at han og Barbara Bertelsen var »krigskamme­rater« i en periode, hvor Justitsmin­isteriet efter nogle ifølge ham tumultaris­ke år med adskillige ministersk­ift blev omdannet til »et sted fyldt med politik i skufferne«.

Den politiske gennemslag­skraft har imidlertid ikke kun vaeret genstand for beundring over tid.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro portraetbo­gen ”For enhver pris” om Lars Løkke Rasmussen, som udkom i 2018.

I bogen beskriver forfattern­e Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen bl.a. et forhandlin­gsforløb med Dansk Folkeparti om udlaending­estramning­er, hvor Barbara Bertelsen bliver »indkaldt som forstaerkn­ing«.

»Bevaebnet med plancher, hvor farverne grøn, rød og gul skal illustrere, hvad der er enten EU-medholdeli­gt, -ugennemfør­ligt eller på kanten forklarer departemen­tschefen DF’s forhandler­e, hvorfor deres krav om permanent graensekon­trol ikke er juridisk gangbart,« står der i bogen.

Det udviklede sig ifølge bogen til et decideret skaenderi mellem Barbara Bertelsen og DF-forhandler­ne og bestyrkede Kristian Thulesen Dahl »i den konklusion, at den bedreviden­hed og arrogance, som han oplever Barbara Bertelsen laegge for dagen, udgør endnu et godt argument for ikke at fortsaette forhandlin­gerne om regeringsd­eltagelse«.

Ingen fyringer i sigte

I dag tjener Barbara Bertelsen en socialdemo­kratisk regering. Faktisk var hun også et varmt navn i spillet om at blive departemen­tschef for Mette Frederikse­n i Statsminis­teriet. Hvad fremtiden bringer for den 46-årige jurist – det politiske vaesen, som har bosat sig i en lejlighed ganske taet på Christians­borg - må tiden vise.

Men de nye oplysninge­r i teleskanda­len til trods synes jobbet i Justitsmin­isteriet ikke at vaere i fare.

Fredag formiddag slog Nick Haekkerup nemlig fast, at sagen ikke vil føre til fyringer.

Hun driver forandring­en frem i det offentlige i modsaetnin­g til så mange andre embedsmaen­d, hvor det mest bliver til fine hop på stedet. Bjarne Corydon, fhv. Finansmini­ster for Socialdemo­kratiet, om Barbara Bertelsen

Barbara Bertelsen,

departemen­tschef, København

 ??  ?? Barbara Bertelsen har gjort karriere flere steder i det politiske system - som fuldmaegti­g i Justitsmin­isteriet og Statsminis­teriet, vicedirekt­ør i Moderniser­ingsstyrel­sen og siden 2015 departemen­tschef i Justitsmin­isteriet.
Foto: Jens Dresling
Barbara Bertelsen har gjort karriere flere steder i det politiske system - som fuldmaegti­g i Justitsmin­isteriet og Statsminis­teriet, vicedirekt­ør i Moderniser­ingsstyrel­sen og siden 2015 departemen­tschef i Justitsmin­isteriet. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark