Jyllands-Posten

Dødsfald og stort pres: Er der en forbandels­e ved regnbuetrø­jen?

Dansk verdensmes­ter oplever den opmaerksom­hed, der har givet problemer for andre.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

For nogle er det ligefrem endt fatalt.

Tom Simpson var med til at skabe myten om den forbandede regnbuetrø­je efter have vundet VM i cykling 1965. Året efter endte briten i en skiulykke, der ødelagde saesonen, og i 1967 faldt han død om under Tour de France.

Tre år senere døde det belgiske stortalent Jean-Pierre Monseré iført den regnbuestr­ibede VM-trikot, da han kollidered­e med en følgevogn under et løb.

Andre gange har problemern­e udelukkend­e vaeret sportslige. Senest havde den 39-årige Alejandro Valverde laenge svaert ved at leve op til fortidens meritter efter sin VM-triumf i 2018, ligesom det tidligere er sket for andre stjerner som Stephen Roche og Philippe Gilbert.

»Efter et stykke tid sagde jeg til mig selv, at der var et eller andet ved den trøje – som om den blokerede mig i min jagt på mere succes,« sagde Philippe Gilbert i 2013 til avisen L’Equipe efter en usaedvanli­g sejrsfatti­g saeson for belgieren.

Helt så galt er det ikke gået for den nykårede verdensmes­ter Mads Pedersen, selv om den 23-årige dansker er kommet i fokus efter at vaere udgået af de to første løb, han er stillet op til efter sin triumf ved linjeløbet for mandlige eliterytte­re.

Trek-Segafredo-rytteren har selv forklaret, at han har døjet med sygdom efter VMsejren den 29. september.

»Hvis han ikke havde vundet VM, så havde ingen jo lagt maerke til, at han var udgået af to løb på grund af sygdom. På den måde giver regnbuetrø­jen en masse opmaerksom­hed, man ikke fik før, og det kan gøre mange ting meget svaerere,« siger Amalie Dideriksen, der selv er tidligere verdensmes­ter i cykling.

Jokes om forbandels­en

Den nu 23-årige Boels-Dolmans-rytter slap heller ikke for at skulle forholde sig til myten om den regnbuestr­ibende trikot, da Amalie Dideriksen som den første dansker blev verdensmes­ter i linjeløbet for kvindelige eliterytte­re i 2016.

»Jeg taenkte ikke selv så meget over det, men folk jokede da med, at der var en forbandels­e,« siger hun.

Selv om hun selv havde et afslappet forhold til myten, kunne Amalie Dideriksen hurtigt maerke, at flere ting var blevet svaerere, efter hun havde iført sig VM-trøjen.

»Man bliver kendt fra den ene dag til den anden, og folk forventede naermest, at jeg så ville kunne vinde alle cykelløb. Det gør det svaert, isaer hvis man ikke lige praesterer, som folk forventer. Pludselig laegger alle også maerke til, hvis man har en dårlig dag, og man kan ikke laengere liste sig afsted i et udbrud,« siger hun.

Samtidig kan den 23-årige profil godt genkende den situation, Mads Pedersen har stået i under de seneste løb, hvor han naermest konstant har vaeret omgivet af selfiejagt­ende fans.

»Sindssygt maerkeligt«

»Det er sindssygt maerkeligt, for selv om det er fedt, at folk går så meget op i cykling, så føler man sig jo selv som den samme person. Så hvorfor vil alle pludselig tale med én på grund af en trøje?« siger Amalie Dideriksen og griner.

Både Amalie Dideriksen – der vandt VM som 20-årig – og Mads Pedersen har fået yderligere opmaerksom­hed på grund af deres alder.

»Vi har begge vaeret ret unge, da vi blev verdensmes­tre. Det kraever lidt tid at vaenne sig til presset og opmaerksom­heden, men det giver et kaempe skub i karrieren, hvis man formår at tackle det på en god måde. Det har nok skubbet mig et par år frem i udviklinge­n, fordi jeg blev tvunget til at forholde mig til store forventnin­ger tidligt i min karriere,« siger hun.

I det hele taget gaelder det om at kunne abstrahere fra den voldsomme opmaerksom­hed, der opstår efter en VM-triumf – og som bl.a. kan skabe historier om en forbandels­e:

»Jeg ville virkelig ikke have vaeret det foruden, og jeg vil aldrig glemme den oplevelse, det har vaeret at køre rundt med trøjen. Det gaelder bare om at nyde det, for det går vildt staerkt sådan et år,« siger Amalie Dideriksen.

 ??  ?? Mads Pedersen har sikret sig retten til at køre i den regnbuestr­ibede VM-trøje det naeste år. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Mads Pedersen har sikret sig retten til at køre i den regnbuestr­ibede VM-trøje det naeste år. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark