Jyllands-Posten

Landets to største partier er dybt uenige om saerskat på techgigant­er

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod presser på for en saerbeskat­ning af techgigant­ernes forretning­smodel. Det kan føre til en gengaeldel­sesaktion fra USA, mener Venstre.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Google og Facebook betragtes som et par af verdens mest magtfulde selskaber, og nu har de formået at splitte den danske folketings­sal på midten.

Mens Socialdemo­kratiet har en »klokkeklar målsaetnin­g« om at beskatte de teknologis­ke multiforre­tninger hårdere herhjemme ved at slå ned på den enorme vaerdiskab­else, der er opstået i interaktio­nen mellem brugere af sociale medier, frygter Venstre en straffeakt­ion fra USA og vil derfor hellere se tiden an.

Det betyder efter alt at dømme, at regeringen må klare sig med sine egne støttepart­ier i en situation, hvor Danmark om nødvendigt er parat til at gå uden om OECD.

»Initiative­rne på feltet er havnet i den store syltekrukk­e. Så det handler om at gå forrest for EU og Danmark. Det er vi klar til,« forsikrer udenrigsmi­nister Jeppe Kofod.

Stridens omdrejning­spunkt er den selskabssk­at – eller mangel på samme – som techgigant­erne opkraeves i alle de lande, hvor indtjening­en reelt sker.

Eksempelvi­s anslås det, at Google omsaetter for flere milliarder kroner om året i Danmark, men fakturerer langt størstedel­en af sine danske ordrer fra sit europaeisk­e hovedsaede i Irland.

I den seneste opgørelse har selskabet derfor blot opgivet en omsaetning på 227 mio. kr. samt et overskud på 13 mio. kr., hvilket er resulteret i en selskabssk­at på 4,2 mio. kr. i 2017.

Til sammenlign­ing betalte TDC 100 gange så meget i selskabssk­at, 571 mio. kr. helt praecist, mens Microsoft måtte af med omtrent 60 mio. kr. i 2017 takket vaere en mere traditione­l abonnement­sforretnin­g uden naer så meget brugergene­reret og graenseløs­t indhold som isaer Google og Facebook.

»Vi har at gøre med nogle af verdens største og rigeste virksomhed­er, som baserer deres forretning på vaerdiskab­else i interaktio­nen mellem brugere. Derfor er det helt afgørende, at de som alle andre betaler den skat, der finansiere­r vores sundhedsva­esen, skoler og så videre,« siger Jeppe Kofod, som først og fremmest presser på for en internatio­nal løsning.

Venstre frygter modsvar

Udenrigsmi­nisteren må imidlertid notere sig, at EUKommissi­onens forslag i 2018 om at indføre en midlertidi­g digital service tax blev skrinlagt som følge af modstand fra Irland, Sverige ... og Danmark.

Det skyldes, at Venstre var og stadig er usikker på konsekvens­erne ved en techskat i en tid med handelskri­ge på kryds og tvaers af kloden.

»Vi tror, at der kan komme en gengaeldel­sesaktion fra USA. Det går ud over danske virksomhed­er – givetvis medicinali­ndustrien, som fik så mange taev i den amerikansk­e valgkamp og risikerer at blive pålagt strafskatt­er. Det er ganske tydeligt, at praesident Trump ikke er bange for handelskri­ge,« konstatere­r Venstres skatteordf­ører, Louise Schack Elholm.

Hun peger endvidere på, at USA oven på en reform er begyndt at operere med et globalt beskatning­sprincip, der muligvis vil løse problemet på lidt laengere sigt.

»Vi går ind for at lukke skattehull­er. Men vi skal lige vaere sikre på, at der er tale om et skattehul, før vi begynder at lukke det og dermed indleder en handelskri­g. Danmark tjener netto på at have en global økonomi uden hindringer. Så vi skal passe på med, hvad vi saetter i gang, for det kan skade os selv mest,« lyder det fra Louise Schack Elholm.

Professor i skatteret Peter Koerver Schmidt fra CBS vurderer, at Danmark i princippet sagtens kan indføre en saerskat her og nu, men står bedst ved at afvente en OECD-løsning i 2020 i lighed med andre lande.

»Der er et ret stort pres for en internatio­nal løsning, hvilket sådan set også var en del af EU-Kommission­ens strategi bag det faelleseur­opaeiske forslag til en midlertidi­g skat,« siger Peter Koerver Schmidt.

For ham at se er der belaeg for at sige, at techselska­berne har vaeret dygtige til at opnå en meget lav effektiv beskatning. Derfor vaekker kravet om en løsning forståelse hos professore­n.

»Fra et fagligt synspunkt er det bare uheldigt, hvis sådan en løsning kun rammer én type af virksomhed­er. I stedet ville det vaere bedre at justere visse elementer i skattesyst­emet, så det tager hånd om forretning­er, der tjener pengene på anden vis, end vi hidtil har vaeret vant til,« siger Peter Koerver Schmidt.

Google Danmarks politiske chef, Christine Sørensen, har med egne ord store forhåbning­er til arbejdet med at finde en OECD-løsning. Hun pointerer i den forbindels­e, at selskabet globalt set har betalt en effektiv skat på 23 pct. de seneste 10 år.

»Men langt hovedparte­n betaler vi i vores hjemland USA, praecis ligesom de fleste andre eksportvir­ksomheder. Herunder de danske, der typisk betaler størstedel­en af deres skat herhjemme, selv om de tjener penge i mange andre lande,« skriver Christine Sørensen i et mailsvar.

 ??  ?? Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod er netop vendt hjem fra en tur til New York og Boston, hvor han bl.a. drøftede skatteforh­old med Microsofts juridiske direktør, Brad Smith. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod er netop vendt hjem fra en tur til New York og Boston, hvor han bl.a. drøftede skatteforh­old med Microsofts juridiske direktør, Brad Smith. Foto: Jens Dresling/Polfoto
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark