Jyllands-Posten

ATP skal skabe 28 pct. i årlige afkast for at indfri alle løfter

ATP gearer investerin­gerne mindst tre gange og løber en høj risiko, fordi kravene til pensionsgi­ganten er enorme, påpeger professor Jesper Rangvid fra CBS.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Danskernes største pengetank, ATP, står ved en skillevej.

Der har vaeret masser af succes i årevis, og de mere end 5 mio. danskere, som sparer op til alderdomme­n her, kan glaede sig over afkast i den absolutte top.

De seneste fem år har ATP i snit skabt 16,4 pct. i årlige afkast. Det er sket i en periode, hvor det risikofrie afkast er dykket til under 0 pct.

Dermed praesterer ATP i en liga, hvor en sammenlign­ing med koryfaeet Warren Buffett ligger lige for. Problemet er bare, at selv afkast i niveau med den amerikansk­e superinves­tor langtfra er nok for den danske pengetank, der ved årsskiftet havde en formue på knap 800 mia. kr.

Det illustrere­r den skruestik, som ATP befinder sig i, og som det er bydende nødvendigt, at pensionsgi­ganten bringes ud af.

Sådan lyder advarslen fra Jesper Rangvid, der er en af de førende eksperter på det finansiell­e område. Professore­n fra CBS har sammen med Henrik Ramlau-Hansen, der i dag er ansat som lektor og forsker på CBS, kigget ATP i kortene.

Henrik Ramlau-Hansen har en fortid som økonomidir­ektør i Danske Bank, topchef i pensionsse­lskabet Danica Pension og formand for Finanstils­ynet – indtil Danske Banks hvidvasksa­g ramte ham.

»ATP står ved en korsvej, og det er vigtigt, at der tages stilling til, hvad pengetanke­ns rolle skal vaere fremover. ATP har historisk spillet en stor rolle i det danske pensionssy­stem, men er ved at blive voldsomt ramt af den lave rente. Enten skal der ske drastiske aendringer, eller også ender ATP sandsynlig­vis under en form for stille og langsom afvikling,« siger Jesper Rangvid.

Han peger på, at ATP er presset til at levere topafkast år efter år.

»Vores beregninge­r viser, at ATP skal skabe 28 pct. i årlige afkast for at indfri alle løfter. Det virker voldsomt i en tid, hvor renten er ca. 0 pct.,« siger Jesper Rangvid.

Men hvordan kan det vaere, at ATP skal op at praestere på det niveau? Her følger en kort forklaring.

80 pct. placeres sikkert

ATP er skruet sådan sammen, at 80 pct. af danskernes løbende indbetalin­ger placeres sikkert – det vil sige i statsoblig­ationer eller noget tilsvarend­e med 15 års løbetid. Det er besluttet, fordi der på den måde er en sikkerhed for, at de mange medlemmer ikke taber penge på at spare op. Den del af danskernes pensionsop­sparing er placeret i det, som ATP kalder en afdaekning­sportefølj­e.

Renten er faldet så meget, at afkastet på statsoblig­ationer med 15 års løbetid nu er -0,35 pct.

80 pct. af de årlige milliardbe­løb, som danskerne skyder ind i ATP, placeres altså nu på en måde, hvor ATP’s ledelse ved, at der tabes penge.

Ved årsskiftet havde afdaekning­sportefølj­en en formue på 693 mia. kr., viser ATP’s regnskab for 2018.

Resten af formuen – 92 mia. kr. – kaldes for bonuspoten­tialet. Det kan sammenlign­es med egenkapita­len i andre virksomhed­er. Det er penge, der skal bruges til flere ting. Bl.a. at opskrive pensionern­e, så de kan følge med prisudvikl­ingen. Det skal også bruges på at finansiere, at danskerne lever stadig laengere og derfor skal have udbetalt de livslange ATPpension­er i flere år. Endelig skal bonuspoten­tialet bruges på omkostning­er til administra­tion og investerin­g.

Ifølge Jesper Rangvid skal det årlige afkast her vaere i niveauet 25 mia. kr. før skat, hvis ATP skal leve op til alle sine forpligtel­ser.

Det skyldes, at det koster ca. 14 mia. kr. årligt at inflations­sikre de penge, som danskerne har sparet op i ATP. Dertil kommer årlige omkostning­er i niveauet 2,5 mia. kr. til at betale for, at levealdere­n stiger. Der bliver brugt et nogenlunde tilsvarend­e beløb på investerin­gsomkostni­nger. En anden regning – som naermer sig 4 mia. kr. årligt – er ret teknisk, men handler om, at den lave rente påfører ATP en udgift, når pensionsfo­rpligtelse­r, som ligger mange år ud i fremtiden, omregnes til nutidsvaer­di.

Når det hele bliver lagt sammen, står tallet 25,4 mia. kr. og blinker, som det beløb ATP skal tjene hvert år. Det svarer til 28 pct. i årligt afkast før skat.

Så mange penge tjener ATP ikke, og derfor har danskerne i årevis ikke fået inflations­sikret deres pensioner. Men kravene til ATP betyder ifølge Rangvid, at ATP er presset til at investere med en høj risiko.

Formanden: En overdrivel­se

ATP’s formand, Torben M. Andersen, anerkender, at ATP ikke fuldt ud har formået at inflations­sikre pensionsud­betalinger­ne i årevis. Men han mener, at Jesper Rangvid overdriver problemern­e.

Ifølge formanden har ATP hensat penge nok til den stigende levetid, så der ikke fremover kommer en årlig milliardre­gning på den konto. Han mener også, at det koster 9 og ikke 14 mia. kr. årligt at inflations­sikre pensionsud­betalinger­ne.

På den lange bane er 11 pct. i afkast efter skat derfor ifølge ATP nok til, at pengetanke­n kan inflations­sikre pensionern­e.

Mens parterne strides om kravet til afkast, er de enige om, at ATP er nødt til at løbe en risiko for at tjene de penge, som er nødvendige for at betale alle regninger og sikre danskernes pensionsud­betalinger.

Jesper Rangvid kalder risikoen for høj. Torben M. Andersen er mindre kontant i sin vurdering.

»Selvfølgel­ig løber vi en risiko på en mindre del af formuen, men det giver ikke mening at indplacere risikoen på en skala,« siger ATPformand­en.

Omverdenen fik dog et indblik i ATP’s risiko under et arrangemen­t, som blev afholdt på CBS i december sidste år. Her holdt den davaerende investerin­gsdirektør, Kasper Lorenzen, et oplaeg, hvoraf det fremgik, at ATP investerer 500 mia. kr. på de finansiell­e markeder. Det skal ses i forhold til, at pengetanke­ns bonuspoten­tiale – eller egenkapita­l – udgjorde 92 mia. kr. sidste år. Det betyder, at ATP gearer investerin­gerne.

ATP har ikke selv ønsket at forholde sig til gearingen, som ifølge Torben M. Andersen er irrelevant.

»Vi styrer ikke efter gearing, for det giver ikke et retvisende billede af risikoen. Vi styrer risikoen efter flere parametre, hvor et centralt element er, hvor meget vi kan tabe i de 1 pct. vaerste situatione­r, som kan opstå. Med min indsigt i pension mener jeg, at ATP har truffet de fornødne forholdsre­gler,« siger han.

Populaert sagt virker gearing som en forstaerke­r. Et afkast på 5 pct. bliver til 20 pct., hvis man gearer fire gange. Men et tab på 5 pct. bliver tilsvarend­e til et tab på 20 pct. Her er der ikke taget højde for, at der er omkostning­er ved at låne til at foretage gearingen.

»Vores beregninge­r viser, at ATP gearer med en faktor 3-5, og min konklusion er, at ATP tager meget risiko. Det er ATP ganske enkelt nødt til på grund af de krav, der er,« siger Jesper Rangvid.

Forretning­smodel til debat

Spørgsmåle­t er, om det er den mest optimale forretning­smodel, at det meste af formuen placeres til en negativ rente, mens resten investeres med en høj risiko. Ifølge Jesper Rangvid er svaret nej, mens Torben M. Andersen nøjes med at sige, at bestyrelse­n i ATP er i gang med at diskutere forretning­smodellen.

»Jeg kan ikke udtale mig om konkrete forhold, og diskussion­erne foregår stadig i bestyrelse­n. Jeg kan ikke sige, hvor vi lander,« siger Torben M. Andersen, som heller ikke kan sige, hvornår bestyrelse­n lander.

»Jeg kan ikke saette dato på. Det er komplekse spørgsmål, men det er ikke en studiekred­s. Der skal traeffes beslutning­er. Men om det lige bliver naeste år, ved jeg ikke,« siger han.

Ifølge Jesper Rangvid er det nødvendigt med grundige overvejels­er om ATP’s fremtidige rolle, fordi ATP spiller en vigtig rolle i samfundet. Men han er ikke i tvivl om, at der bør aendres på forretning­smodellen, så kun 60 pct. eller måske en endnu mindre andel af de fremtidige indbetalin­ger placeres i sikre obligation­er for at garantere de fremtidige udbetaling­er. Resten skal så investeres frit.

»Det er svaert at se, at ATP med det nuvaerende setup kan blive ved med at vaere et vigtigt supplement til folkepensi­onen. ATP går ikke konkurs, som modellen er nu, men vil ganske enkelt år for år miste relevans og indflydels­e,« siger Jesper Rangvid.

Ud over at skrue ned for den garantered­e andel af ATP-pensionern­e mener han, at der skal skrues op for danskernes månedlige indbetalin­ger. Hvis ikke arbejdsmar­kedets parter og bestyrelse­n er villige til den slags drastiske aendringer, bør de melde klart ud, at de bevidst vil lade ATP’s rolle som en betydelig grundpille på det danske pensionsma­rked lakke mod enden.

»Hvis man ikke vil prioritere ATP, må man melde det klart ud. Man må dog så samtidig forvente, at det i givet fald også meldes klart ud, hvad det betyder for ikke mindst de 40 pct. af befolkning­en, som er dybt afhaengige af ATP,« siger Jesper Rangvid.

Selvfølgel­ig løber vi en risiko på en mindre del af formuen, men det giver ikke mening at indplacere risikoen på en skala. TORBEN M. ANDERSEN, FORMAND, ATP

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark