Jyllands-Posten

Her er ATP’s opgaver og et bud på vejen frem

ATP’s nuvaerende setup er risikabelt, mener professor Jesper Rangvid. Der saettes for mange penge sikkert til side, og kapital investeres for risikabelt.

- JESPER RANGVID professor, CBS finans@finans.dk

ATP spiller en vigtig rolle i det danske pensionssy­stem. ATP har 5 mio. medlemmer, naesten alle lønmodtage­re indbetaler til ATP, og 40 pct. af alle pensionist­er har ingen anden løbende indkomst end ATP- og folkepensi­onen.

Aktuelt saetter ATP 80 kr. sikkert til side, hver gang du indbetaler 100 kr. De sidste 20 kr. investeres frit i håbet om at kunne give dig højere pensioner i sidste ende.

Denne kronik udspringer af en bekymring om, at de 20 kr. investeres ganske risikabelt. Den udspringer også af en bekymring om, at det er for meget at saette de 80 kr. sikkert til side. Det kan lyde forvirrend­e, men forklaring følger.

ATP har historisk gjort det godt. I dag er ATP dog udfordret. Kronikken argumenter­er, at der er behov for aendringer i ATP’s setup, hvis fortsat indbetalin­g til ATP skal vaere attraktivt, hvis ATP skal kunne leve op til sine målsaetnin­ger på en hensigtsma­essig måde og hvis ATP i den sidste ende skal vedblive at spille en central rolle i det danske pensionssy­stem.

Når ATP modtager pensionsin­dbetalinge­r fra os, investeres 80 pct. af disse i en såkaldt afdaekning­sportefølj­e.

Afdaekning­sportefølj­en sikrer os en garanteret livrentepe­nsion fra vores folkepensi­onsalder og resten af vores levetid. Størrelsen af livrenten fastsaette­s ud fra dagens rentenivea­u, og afdaekning­sportefølj­en sikrer, at vi får et fast og sikkert afkast på denne del af vores opsparing.

Dagens rentenivea­u er meget lavt, så forrentnin­gen af denne del af vores opsparing er lav. Ultimo 2018 havde afdaekning­sportefølj­en i ATP en vaerdi på 693 mia. kr.

ATP’s frie midler

20 pct. af vores indbetalin­ger går til det såkaldte bonuspoten­tiale. ATP har ingen egentlig egenkapita­l, men bonuspoten­tialet kan opfattes som sådan, dvs. er reelt ATP’s frie midler.

Bonuspoten­tialet skal daekke uforudsete haendelser. Dette inkluderer de ekstra penge, der skal afsaettes til de garantered­e pensioner, hvis danskerne lever laengere. Bonuspoten­tialet skal også bruges til løbende at øge de garantered­e pensioner med bonus, således at ATPpension­en kan følge inflatione­n. Samt andre ting.

ATP kan investere bonuspoten­tialet frit, da der ikke er knyttet garanti hertil. Man kan derved søge at opnå højere afkast på denne del af formuen end det garantered­e (lave) afkast, som afdaekning­sportefølj­en genererer.

Bonuspoten­tialet i ATP udgjorde ultimo 2018 92 mia. kr. Det vil sige, at ATP kan tåle at tabe 92 mia. kr., før man ikke kan opretholde garantiern­e. Den situation skulle man naturligvi­s helst ikke komme i.

ATP’s investerin­ger

Man kunne her måske så tro, at ATP investerer frit for 92 mia. kr. Det er ikke tilfaeldet. Markedsvae­rdien af ATP’s investerin­gsporteføl­je udgjorde ultimo 2018 308 mia. kr.

Det vil sige, at for hver krone, ATP kan investere frit, investerer ATP over tre kroner. For at kunne investere tre kroner, når man har én, må man låne. ATP gearer altså investerin­gsporteføl­jen.

Teknisk foregår det ved, at investerin­gsporteføl­jen i ATP bl.a. låner fra de garantered­e pensioner.

Fordelen ved gearing er, at positive afkast bliver forstaerke­t.

Tjener man f.eks. 6 pct. på sine investerin­ger, men betaler f.eks. 2 pct. for at låne, kan man øge sit afkast ved at låne og investere både formuen og det lånte.

Ulempen er, at man ligeledes øger risikoen for større tab, når man gearer.

ATP’s gearing er forholdsvi­s høj. ATP styrer dog primaert sine investerin­ger efter et risikomål, der tillader, at ATP over en tremåneder­s periode med meget lav (1 pct.) sandsynlig­hed i forventet vaerdi kan tabe ca. halvdelen af bonuspoten­tialet (ca. 45 mia. kr.). Det realisered­e tab kan blive større eller lavere end det forventede.

Opstår en kritisk situation på de finansiell­e markeder, så tabet naermer sig det acceptered­e, bliver det udfordrend­e efterfølge­nde at skabe et tilfredsst­illende afkast, da bonuspoten­tialet så er blevet reduceret.

Dertil kommer, at ATP har en del såkaldte alternativ­e investerin­ger. Disse er typisk illikvide og vil derfor ofte vaere svaere at komme af med på den korte bane. I en krise kan det medføre, at ATP’s portefølje­sammensaet­ning bliver skaev.

Hvad skal ATP levere?

ATP har behov for et højt afkast for at kunne leve op til sine målsaetnin­ger om ikke mindst at købekrafts­ikre pensionern­e, så laenge vi lever. Et hurtigt regnestykk­e: Antag at inflatione­n i samfundet er 2 pct. de kommende mange år.

ATP har garantered­e pensioner for 693 mia. kr. Hvis disse skal følge med inflatione­n, dvs. pensionern­e bevare deres købekraft, skal garantiern­e opskrives med ca. 14 mia. om året (2 pct. af 693 mia. kr.).

Disse 14 mia. kr. skal komme fra afkastet på de 92 mia. kr. i bonuspoten­tiale. Efter skat og omkostning­er. Dvs. alene for at følge med inflatione­n, skal der genereres et afkast fra bonuspoten­tialet på over 14/92 = 15 pct. om året.

Dette er et ”bagsiden af en konvolut”-regnestykk­e, men det illustrere­r udfordring­en.

Afkastet fra bonuspoten­tialet skal også daekke bl.a. investerin­gsomkostni­nger og eventuel forlaenget levetid. Man kommer nemt frem til, at ATP skal levere et afkast på 25 pct. af bonuspoten­tialet for at leve op til sine hensigter. Om året. Det er udfordrend­e, når renten er taet på nul.

Som om det ikke var nok, følger folkepensi­onen fremover lønudvikli­ngen, som er større end inflations­udviklinge­n. Hvis lønudvikli­ngen er f.eks. 3 pct. om året, bliver kravet til afkastet så meget større (21 mia. kr.), hvis ATPpension­en skal vedblive at vaere et relevant supplement til folkepensi­onen.

Rådet for Pensionspr­ognoser regner med, at aktier giver 6,5 pct. i afkast om året på den lange bane og obligation­er 3,5 pct. Investerer ATP bonuspoten­tialet i f.eks. 50 pct. aktier og 50 pct. obligation­er, kan det generere et afkast på måske omkring 5 pct. om året. Det er slet ikke nok i det nuvaerende setup.

ATP er derfor udfordret.

Enten må man geare for at leve op til sine målsaetnin­ger. Det øger risikoen. Eller man må lade vaere med at geare. Men så har man slet ikke mulighed for at indfri sine målsaetnin­ger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark