Jyllands-Posten

REGERINGEN­S BREXITHAND­LINGSPLAN

-

1. Informatio­n og vejledning:

Her laves f.eks. et faktaark med 10 råd til virksomhed­ernes ”no deal”-forberedel­ser.

2. Administra­tiv kapacitet:

Her forhøjer man bl.a. myndigheds­beredskab i tiden omkring brexit, så virksomhed­erne kan søge vejledning.

3. Støtte til omstilling:

Bl.a. afsaetter Erhvervsfr­emmestyrel­sen ekstra 10 mio. kr. oven i eksisteren­de rammer på 10 mio. kr. til brexit-indsatsen i Erhvervshu­sene. Man afsaetter også 39 mio. kr., som virksomhed­erne kan søge, så de kan købe rådgivning til at lave nye vaekststra­tegier og klarlaegge behov.

Kilde: Erhvervsmi­nisteriet

afklaring på, om det bliver brexit med eller uden en aftale, eller om der kommer endnu en udskydelse.

Et hårdt brexit vil ifølge ministerie­t bl.a. betyde indførsel af toldsatser på varer, fødevareko­ntroller, og at data ikke kan flyde frit laengere.

På den lidt laengere bane kan det også betyde lavere vaekst i den britiske økonomi og et tab af markedsand­ele for de danske virksomhed­er.

Eksportfal­d på 17 pct.

Et hårdt brexit kan ifølge beregninge­r fra OECD forårsage et fald i den danske eksport til Storbritan­nien på hele 17 pct. Det svarer ifølge interesseo­rganisatio­nen DI til et fald i bruttonati­onalproduk­tet på 1,3 pct. på mellemlang­t sigt.

Flere brancher bliver meget hårdt ramt. F.eks. vil beskaeftig­elsen i landbruget – isaer kødindustr­ien – ifølge OECD opleve et fald i beskaeftig­elsen på 7,4 pct.

Den irske pakke skal ifølge avisen Financial Times daempe de økonomiske følgevirkn­inger ved et hårdt brexit og indeholder en hjaelpepak­ke til saerligt sårbare virksomhed­er, til landbruget og turismeind­ustrien.

Hvis f.eks. landbruget og fiskeriet kommer til jer efterfølge­nde og beder om hjaelp. Hvad gør I så?

»Vi gør det, som vi har gjort hele vejen igennem. Vi lytter til erhvervsor­ganisation­erne. Så må vi tage den derfra. Vi har afsat det, der skal til for at forberede danske virksomhed­er til et hårdt brexit,« siger Simon Kollerup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark