Jyllands-Posten

GRAND THEFT EUROPE

-

Jyllands-Postens erhvervsme­die, Finans, samarbejde­r i #Grandtheft­europe med 35 europaeisk­e medier fra samtlige lande i EU, koordinere­t af den tyske nonprofit-researchor­ganisation Correctiv. Sammen kulegraver netvaerket af undersøgen­de journalist­er sindrigt organisere­de momskarrus­eller, der udgør det største igangvaere­nde skattesvin­delkomplek­s i EU.

Laes mere her: www.grandtheft-europe.com Finans og Informatio­n har kortlagt. I alt har syv kendte syrienkrig­ere vaeret en del af Islamisk Stat i Syrien, mens de samtidig har indtaget ledelsesro­ller i formodede momssvinde­lselskaber.

Dertil kommer de to jihadister, der ifølge kortlaegni­ngen ser ud til at have vaeret bagmaend i det formodede momssvinde­lnetvaerk.

Selskabern­e blev stort set tømt for vaerdier, inden de krakkede.

Ifølge kuratorred­egørelsern­e har syrienkrig­erne i flere tilfaelde formentlig indtaget såkaldte statistrol­ler som stråmandsd­irektører, mens penge fra formodet moms-, skatte- og kreditsvin­del er suset igennem selskabet med millionsto­re tab til følge for både statskasse­n og private virksomhed­er.

Flere kilder med kendskab til sagen har uafhaengig­t af hinanden forklaret, hvordan flere jihadister solgte deres identitete­r til de formodede bagmaend for momssvindl­en, før de drog af sted mod Syrien. Ingen af disse ønsker at stå frem med navn, men i retsdokume­nter fra en raekke momssvinde­lsager beskriver dømte momssvindl­ere, hvordan de netop købte stråmandsd­irektører som pakkeløsni­nger med bl.a. kopi af pas og NemID.

Samtidig står det klart, at ingen af syrienkrig­erne eller de formodede bagmaend har vaeret retsforful­gt. Flere er dog blevet ikendt konkurskar­antaene ved Sø- og Handelsret­ten for groft uansvarlig forretning­sførelse.

Penge forsvinder

Magnus Ranstorp er terrorfors­ker og lektor ved Forsvarshø­jskolen i Stockholm. Han undrer sig over, at myndighede­rne ikke greb ind, før pengene var vaek.

»Det er mystisk, at personer med så tydelige koblinger til terroriste­r kan få lov til at vaere med i ledelsen af virksomhed­er. Det gør det jo muligt for dem at bedrage staten og samarbejds­partnere, og vi kan se, at rigtigt mange penge forsvinder. Det burde ikke kunne lade sig gøre,« siger han.

Kortlaegni­ngen viser nemlig også, at flere af direktører­ne har haft tilknytnin­g til personer, der var på radaren hos Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET.

Det fremgår bl.a. af den

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark