Jyllands-Posten

»Nu er der rent faktisk en grund til at vaere bange,« advarer pensionska­sse

Man skal passe på med blindt at investere i aktier, lyder det fra Sampension.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk PHILIP JAGD, AKTIECHEF, SAMPENSION

Risikoen for en større nedtur på aktiemarke­derne er steget. Sådan lyder det fra pensionska­ssen Sampension, der selv har skruet ned for sin eksponerin­g over for aktiemarke­det.

»Det er ikke usaedvanli­gt, at der kommer en korrektion på 10 pct. om året, fordi markedet bliver bange for et eller andet. Men nu er der rent faktisk en grund til at vaere bange,« siger Philip Jagd, aktiechef i Sampension.

Advarslen kommer, fordi det amerikansk­e aktiemarke­d er på et meget højt niveau, samtidig med at flere indikatore­r har retning mod syd og dermed peger på, at vaeksten er på vej ned.

»Lige nu lyser advarselsl­amperne med en farve, der ligger mellem gul og rød. Men investorer­ne har ignoreret det,« siger Philip Jagd.

Svage nøgletal

Advarselsl­amperne er blevet taendt af svage økonomiske nøgletal. Senest med de såkaldte ISM-indeks fra USA. De viser industri- og servicevir­ksomhedern­es syn på situatione­n, og begge indekser er faldet markant i år.

Da ISM-tallene normalt giver et godt billede af vaeksten i USA, er der dermed grund til at vaere bekymret.

»Der skal ikke meget til, før nogen begynder at sige, at centralban­kerne ikke kommer til undsaetnin­g, så vi får et fald,« siger Philip Jagd.

Tidligere har så markante fald i ISM-indeksene, som det har vaeret tilfaeldet i år, resulteret i nedture på 15 pct. eller mere på det amerikansk­e aktiemarke­d.

Hvis det ender med en global recession, kommer faldet formentlig op omkring 30-40 pct., lyder det fra pensionska­ssen, hvor man opfordrer folk til at passe på med at stole på et investerin­gsbegreb, der har vundet større og større indpas i de seneste år.

Begrebet er Tina. Det er en forkortels­e for there is no alternativ­e, og det daekker over, at der med de ekstreme rentenivea­uer i øjeblikket ikke er noget alternativ til aktier, hvis man vil have et afkast.

De lave renter tilsiger nemlig, at obligation­er vil give et lavt eller ligefrem negativt afkast. Dermed er der altså ikke noget alternativ til at investere i aktier, og det har vaeret med til at sende aktiekurse­rne op. Følger man denne logik, vil aktierne kunne stige, i takt med at renterne falder.

Ingen sammenhaen­g

Men den holder ifølge Sampension ikke.

»Aktiemarke­det peger i én retning, mens obligation­smarkedet peger i en helt anden retning,« siger Philip Jagd.

Det store spørgsmål er derfor, om det er aktie- eller obligation­smarkedet, der har ret. I Sampension mener man, at det er obligation­smarkedet. For når renterne falder, skyldes det forvaerred­e vaekstudsi­gter, lyder det.

Endelig har det historisk set ikke vaeret en god idé at investere ud fra Tina-logikken. Der er nemlig ikke nogen sammenhaen­g mellem den såkaldte risikoprae­mie på aktier i forhold til obligation­er (hvad man får for at investere i aktier frem for i den såkaldte risikofri rente i form af statsoblig­ationer, red.) og det fremtidige afkast.

»Der kan også komme en effekt i 4. kvartal, hvor investorer­ne begynder at tage gevinst. For naermest uanset hvad man har vaeret investeret i i år, har man tjent penge. Derfor giver det mening at tage noget af i forhold til aktier,« siger Philip Jagd.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark