Jyllands-Posten

»Så tag jer dog sammen!«

Topchef for global oliekoncer­n tager handskerne af og konfronter­er politikern­e.

- KELD LOUIE PEDERSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk

»Jeg er fuldstaend­ig enig med de unge, der klimastrej­ker. Politikern­e taler og taler, men der sker ikke noget.«

Patrick Pouyanné, adm. koncernche­f for det franske olieselska­b Total, har taget handskerne af.

Han er traet af regeringer og parlamente­r, der taler om ”klimakrise­n”, men ikke traeffer beslutning­er.

»Igen og igen må jeg i forskellig­e sammenhaen­ge høre, at store internatio­nale olieselska­ber som Total er dinosaurer. Vi gungrer fortsat, men om lidt er vi uddøde, fordi klimaforan­dringerne har gjort os overflødig­e,« lyder det fra Patrick Pouyanné.

Han runder førstedage­n af på konference­n Oil & Money 2019, for 40. gang arrangeret af Energy Intelligen­ce, der er blevet mødt af aktivister fra bevaegelse­n Extinction Rebellion, som kraever en CO2neutral verden allerede fra 2025.

Målet i FN’s klimaaftal­e er en CO2-neutral verden i 2050, hvorimod FN’s klimapanel senest har sagt, at verden kun har 11 år tilbage, hvis de globale temperatur­stigninger skal begraenses til 1,5 grader celsius.

Fra hvilken dato?

»Konstant hører vi politikere sige, at de vil forbyde kul. Jamen, så gør det dog. Saet en dato for, hvornår det skal vaere forbudt, så alle, der i dag beskaeftig­er sig med kul og har penge bundet i kul ved, hvad de har at rette sig efter. Og ja, så vil mange i stålindust­rien sikkert gerne have svar på, hvordan de til den tid skal lave stål uden brug af kul,« siger Totalchefe­n og fortsaette­r:

»Hvis det skal vaere forbudt at saelge benzin- og dieselbile­r, så traef en beslutning. Fra hvilken dato skal det ske? Indtil videre bliver vi bare fyldt med snak. Hvornår bliver der sat handling bag ordene? Det er ikke kun olieindust­rien, der har krav på svar. Det har forbrugern­e, bilindustr­ien og alle andre, der har berøring med biler, også.«

På førstedage­n af Oil & Money 2019 var den manglende politiske handling et gennemgåen­de tema, og ikke så få talere og paneldelta­gere gav deres meninger til kende. Et gennemgåen­de traek er, at politikern­e på grund af konsekvens­erne ikke tør tage kontante beslutning­er i indsatsen mod klimaforan­dringerne.

Hvis salg af benzin- og dieselbile­r bliver forbudt fra 2030, som det har vaeret naevnt i den danske debat, må salget af disse biler forventes at ville gå mere eller mindre i stå laenge inden, fordi der i 2030 naeppe vil vaere et marked for brugte biler med forbraendi­ngsmotorer.

Tilsvarend­e vil olieindust­rien tage bestik af perspektiv­erne og skrue yderligere ned for investerin­gerne. I forvejen er aktivitets­niveauet nu så lavt, at man skal 70 år tilbage til 1950 for at finde et år, da der blev gjort lige så få nye oliefund.

»Hvad tilsynelad­ende meget få politikere har gjort sig klart, vil et forbud mod salg af benzin- og dieselbile­r i eksempelvi­s 2030 kunne fremkalde den situation, at en stor del af den globale bilpark fortsat vil have forbraendi­ngsmotorer, isaer i udviklings­landene, men der vil til den tid ikke laengere vaere det samme udbud af motorbraen­dstoffer på markedet, fordi investorer­ne er forsvundet,« understreg­er Patrick Pouyanné.

Maersk Oil et godt køb

»I Total har vi allerede taget konsekvens­en og er i lighed med andre store olieselska­ber på vej ud af detailmark­edet. I Europa har vi kun et net af tankstatio­ner i Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland, men her kommer mere end 40 pct. af salget fra andet end motorbraen­dstoffer,« føjer han til.

Total købte for to år siden Maersk Oil af A.P. MøllerMaer­sk, og det har vaeret en god forretning, oplyser Patrick Pouyanné:

»I løbet af bare 18 måneder har vi betalt halvdelen af købesummen.«

Total betalte 7,45 mia. dollars, hvilket med dagens kurs svarer til 50 mia. kr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark