Jyllands-Posten

Sådan bliver Danmark førende i kunstig intelligen­s

Vi skal op i en helt andet gear med vores investerin­ger i forskning og uddannelse, hvis Danmark skal vaere med i toppen i det globale teknologik­apløb. Alternativ­et er tabt velstand og et fattigere Danmark.

- NATASHA FRIIS SAXBERG KOMMENTAR NATASHA FRIIS SAXBERG

Danmark og Europa står midt i et globalt teknologik­apløb, klemt inde mellem giganter som Kina og USA, der har et massivt forspring inden for afgørende teknologi som kunstig intelligen­s. Hvis vi ikke vil køres over af det teknologis­ke godstog, der vil forandre vores samfund fundamenta­lt i de kommende år, skal vi opruste på både kompetence­r og investerin­ger.

Kunstig intelligen­s (AI) er allerede blevet en udbredt teknologi i vores samfund, i vores hjem og i forretning­slivet. Men på trods af den tydelige udvikling halter vores virksomhed­er og medarbejde­re langt bagefter, når det kommer til at besidde de fornødne AI-kompetence­r. En ny rapport fra Innovation­sfonden anslår, at vi i 2030 vil mangle 20.00080.000 mennesker med dybe, analytiske faerdighed­er på området. Efterspørg­slen er vokset med mere end 20 pct. årligt i løbet af det seneste årti.

Konsekvens­erne maerker vi allerede, idet blot 14 pct. af danske virksomhed­er anvender og analyserer big data, mens AI og maskinlaer­ing udgør kun 5 pct. af deres forretning. Det sender os ned på en ottendepla­ds i Europa, når det kommer til AIparathed, og er en barriere for vores fremtidige vaekst.

Tendensen forstaerke­s af manglende investerin­ger. Den danske regering har i sin 2019-strategi for AI afsat det samme beløb over otte år, som Sverige planlaegge­r at investere hvert år. Danmark ligger på en 25.-plads på verdenspla­n efter alle vores nordiske naboer, når det handler om investerin­ger gennem kapitalfon­de, venture kapital, fusioner og opkøb.

Investerin­gsfesten kan man ikke komme for sent til, for styrkeposi­tionerne skabes gennem de data, der indsamles og anvendes over tid, og med investerin­ger i at udnytte teknologie­n bredt. Kina og USA konkurrere­r med store maengder data ikke kun på selve udviklinge­n af AI, men også på talentplej­e og -udvikling. De kan tilsammen prale af at have 11 af de 15 af verdens førende universite­ter inden for AI og mere end halvdelen af alle AI-start ups.

Vi skal som samfund investere langt mere i fødekaeden til kompetence­rne – fra folkeskole­rne til de videregåen­de uddannelse­r. Flere unge – navnlig kvinder – skal vaelge STEMuddann­elserne (Science, Technology, Engineerin­g, Math). Vi kan skabe interesse for STEM på tvaers af kønnene ved at åbne for de humanistis­ke og kreative muligheder i fagene og ved at gøre kunstig intelligen­s til et obligatori­sk fag i forlaengel­se af videnskab og matematik.

Alle behøver ikke blive dataloger, men alle bør have en grundlaegg­ende forståelse for anvendelse­n af det 21. århundrede­s fundamenta­le teknologi på tvaers af profession­er og industrier. Det gaelder i høj grad også den eksisteren­de arbejdssty­rke.

Ifølge en analyse foretaget af IBM skal 120 millioner medarbejde­re omskoles eller have nye faerdighed­er inden for de naeste tre år, som følge af AI og intelligen­t automatise­ring.

Parallelt med investerin­gerne i uddannelse skal forskninge­n og den tidlige innovation løftes over i kommerciel anvendelse. Der kan skabes skattemaes­sige fordele for investerin­ger i nye teknologie­r eller offentlig medfinansi­ering, når forskere, innovatøre­r og industrien investerer i ny udvikling til gavn for vores samfund. I USA giver et taet samarbejde mellem erhvervsli­v, kapital og forskere resultat. F.eks. kan Stanford i Californie­n bryste sig af at vaere det universite­t i verden, der producerer flest start ups.

Også på klimaområd­et kan vores nystartede såvel som små og mellemstor­e virksomhed­er skabe forandring – navnlig hvis vi skal nå regeringen­s mål om at skaere 70 pct. af udledninge­n af drivhusgas­ser i 2030.

Her er det ikke nok at placere flere penge i modne teknologie­r som sol og vind. Vi skal have modnet langt flere løsninger, bl.a. inden for baeredygti­ge byer, vand, fødevarepr­oduktion og transport. AI er en forudsaetn­ing for at skabe disse løsninger, effektivis­ere vores samfund og øge vores vaekst.

Den danske regering har i sin 2019-strategi for AI afsat det samme beløb over otte år, som Sverige planlaegge­r at investere hvert eneste år.

Danmark har en unik mulighed for at blive globalt testland for fremtidens baeredygti­ge løsninger, understøtt­et af vores forskere og førende industrigi­ganter. Vi har en høj grad af basal digitalise­ring, lav grad af bureaukrat­i og korruption og er verdensber­ømte for design og innovation, der saetter mennesket i centrum. Vi har høj trovaerdig­hed som rugekasse og eksportlan­d for progressiv­e løsninger, der kan skabe positiv forandring.

Vores nuvaerende, globale udfordring­er kraever teknologi, som vi kan stole på, og som kan understøtt­e os som mennesker. Det kan og bør vi ikke overlade til resten af verden. Tiden til at tage techførert­røjen er nu.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark