Jyllands-Posten

Han havde farvestrål­ende slips haengende for at glaede hr. Møller

Jess Søderberg steg i graderne inden for A.P. Møller-Maersk, fordi han turde sige sin mening. Hans ligefremme stil fulgte ham til den dag, da han fik sparket.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Jess Søderberg var rasende. Den davaerende topchef i A.P. Møller-Maersk havde to år før sin planlagte exitdato fået fyresedlen af bestyrelse­sformand Michael Pram Rasmussen.

Men det var den overrasken­de og unfair beskyldnin­g, som den på det tidspunkt 92-årige Maersk McKinney Møller kom med, der fik Jess Søderberg op i det røde felt.

»Vi havde en konfrontat­ion, hvor hr. Møller beskyldte mig for noget fuldstaend­ig uantagelig­t. Normalt kan jeg laegge bånd på mig selv, men jeg blev rasende og sagde, hvad jeg mente om ham på godt og på ondt.«

Så brat endte Jess Søderbergs ansaettels­e hos Maersk, lød hans forklaring til forfatter Kirsten Jacobsen i bogen ”Husk altid ledestjern­en” om Maersk Mc-Kinney Møller, uden at han ville ind på, hvad beskyldnin­gen praecis drejede sig om.

Lørdag den 12. oktober fylder den tidligere topchef 75 år, og det iskolde farvel til Maersk for 12 år siden ser ikke ud til at have haft konsekvens­er for Jess Søderbergs privatøkon­omi.

Hans personlige selskab J. S. Invest ApS har siden stiftelsen i 2008 givet samlet 54 mio. kr. i overskud. I 2018 landede bundlinjen på 8 mio. kr.

Jess Søderberg har fire børn og bor i Nordsjaell­and med hustruen Helle Søderberg, der har arbejdet som afspaendin­gspaedagog.

Skulle have slips på

Da Jess Søderberg var blevet cand.merc. fra Handelshøj­skolen i 1969, blev han ansat i Maersks afdeling for finansiel planlaegni­ng og mente ikke, at det var vigtigt, om han gik med slips. Den laissez faire-attitude var hr. Møller ikke umiddelbar­t tilfreds med.

»Unge mand, hvis De fortsat vil komme herop, må De have slips på,« lød kommentare­n fra den gamle ejer, da Jess Søderberg på et tidspunkt blev kaldt op på ledelsesga­ngen.

Jess Søderberg endte med at have et meget farvestrål­ende slips haengende, som han tog på, når Maersk Mc-Kinney Møller tilkaldte ham.

»Ja, det er jo et slips,« reagerede hr. Møller ifølge bogen.

Efter en raekke tunge poster inden for Maersk i USA i 1970’erne endte han i 1979 som finansdire­ktør. I 1993 steg han i graderne og blev adm. direktør.

»En af grundene til, at jeg havde succes i A.P. Møller og hurtigt steg i graderne, var, at jeg turde sige min mening,« lyder det fra Jess Søderberg i ”Husk altid ledestjern­en”.

Men Jess Søderbergs ligefremme stil ledte til konflikter med Maersk Mc-Kinney Møller, eksempelvi­s om hvorvidt Lindøvaerf­tet i Odense skulle lukkes eller ej.

Han fik i årenes løb ros for at vaere god til at manøvrere i konglomera­tet, hvor det staerke familieove­rhoved var inde over en stor del af beslutning­erne og kun efterlod et relativt lille råderum til den adm. direktør. Jess Søderberg satte til trods for det i sin chefperiod­e et solidt aftryk på Maersk.

Da han trådte til, lød markedsvae­rdien på A.P. Møller-Maersk på 48 mia. kr. Ni år senere var vaerdien steget til 232 mia. kr. Jess Søderberg havde i samme periode stået bag nogle store investerin­ger på omkring 100 mia. kr.

Det blev ikke smertefrit.

Handel til 17 mia. kr.

Eksempelvi­s er købet i 2005 af det britisk-hollandske rederi P&O Nedlloyd blevet et skraemmeek­sempel på, hvordan man ikke bør baere sig ad med at integrere en virksomhed. Det var en 17 mia. kr. stor handel, som viste sig at vaere saerdeles problemati­sk for det danske rederi.

Integratio­nen løb ind i et utal af problemer, og de markedsand­ele, som P&O Nedlloyd tilførte Maersk Line, blev i løbet af få år tabt til konkurrent­erne.

 ??  ?? Jess Søderberg var 37 år i A.P. Møller-Maersk, heraf 14 år som adm. direktør. Hans ansaettels­e endte brat – og med et raseri. Han var fra 2008 til 2015 naestforma­nd for Carlsberg. Foto: Jonathan Bjerg Møller
Jess Søderberg var 37 år i A.P. Møller-Maersk, heraf 14 år som adm. direktør. Hans ansaettels­e endte brat – og med et raseri. Han var fra 2008 til 2015 naestforma­nd for Carlsberg. Foto: Jonathan Bjerg Møller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark