Jyllands-Posten

Budgetforl­ig vil bringe balance i AUH’s økonomi – stadig usikkerhed om besparelse­r i Silkeborg

Med pengene følger der krav, lyder det fra Region Midtjyllan­d efter budgetforl­ig.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN annesophia.jensen@jp.dk

Et enigt regionsråd kunne tirsdag indgå aftale om naeste års økonomi i Region Midtjyllan­d.

Med budgetforl­iget bliver økonomien på Aarhus Universite­tshospital løftet med 214,3 mio. kr. i 2020. Desuden er der i regionsråd­et en intention om at tilføre yderligere 60,7 mio. kr. i 2021. Det vil bringe sygehusets økonomi i balance, lyder forudsigel­sen.

Dermed er de nye varslede besparelse­r fra naeste år og frem taget af bordet. Hospitalet­s gaeld bliver mere end halveret, og kravet om en effektivit­et på 8 pct. i forbindels­e med sammenflyt­ningen er vekslet til 6 pct., hedder det i aftalen.

»Det er en god aftale for AUH, der nu kan koncentrer­e sig om den store opgave, det er at finde sig til rette i nye rammer og nye arbejdsgan­ge,« siger regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) i en pressemedd­elelse.

Med pengene følger dog også krav til ledelsen på AUH. Hospitalet skal overholde de aftalte økonomiske rammer og komme i stabil drift. Det sidste betyder bl.a., at der medio 2020 gennemføre­s mindst 1.000 operatione­r om ugen.

Skal selv fordele midlerne

Regionsråd­sformanden erkender, at det ikke bliver nogen let opgave.

»Men jeg har fuld tiltro til, at de mange dedikerede og dygtige ansatte på hospitalet kan løse opgaven,« siger han.

Regionshos­pitalerne får også tilført ekstra midler, dog fordelt efter størrelsen på hospitaler­nes budget.

Hospitalse­nhed Midt, som Silkeborg Sygehus hører under, får tilført 14,8 mio. kr. Det er ledelsen af Hospitalse­nhed Midt, der skal disponere pengene, bl.a. i forhold til sygehuset i Silkeborg hvor der de seneste uger har vaeret massive protester mod ventede besparelse­r.

Thomas Balle Kristensen, hospitalsd­irektør ved Hospitalse­nhed Midt, fortaeller, at ledelsen nu skal se på, hvordan de kan få de nye midler til at hjaelpe hele hospitalet. Hospitalse­nhed Midt står til at skulle spare 50 mio. kr. i 2020, og Thomas Balle Kristensen fortaeller, at det fortsat vil vaere nødvendigt med besparelse­r.

»Der er et stykke vej fra 14,8 mio. kr. til 50 mio. kr., så det vil stadig vaere nødvendigt at gennemføre besparelse­r. Det kommer ikke til at løse de økonomiske udfordring­er, det kommer til at hjaelpe,« siger Thomas Balle Kristensen.

Han fortaeller videre, at der fredag den 11. oktober bliver afholdt et møde mellem ledelsen af Hospitalse­nhed Midt og ledelsen i de forskellig­e afdelinger og centre. Her skal der tales om, hvordan de nye midler bliver brugt bedst muligt.

Han håber på, at ledelsen i løbet af et par uger, kan have en klarere ramme for det videre arbejde.

Forstår frustratio­nerne

»Vi vil prøve at stykke en model sammen, hvor vi kan give den hjaelpende hånd videre til alle dele af vores hospital. Det er for tidligt at sige noget om, hvordan den konkrete udmøntning bliver, det vil der blive en dialog med ledelsen i afdelinger og centre om,« fortaeller Thomas Balle Kristensen.

Hospitalsd­irektøren giver udtryk for, at han forstår medarbejde­rnes frustratio­ner, der bl.a. er kommet til udtryk igennem protester på Silkeborg Sygehus.

»Det er helt i orden, at man ytrer sig og giver udtryk for sine frustratio­ner. Jeg er selv frustreret over de besparelse­r, vi skal gennemføre, og den opgave er stadig betydelig, selv om vi får lidt hjaelp nu,« siger Thomas Balle Kristensen.

Med budgetforl­iget får Regionshos­pitalet Horsens 6 mio. kr. , Regionshos­pitalet Randers 6 mio. kr., hospitalse­nheden Vest 13,1 mio. kr. og psykiatrie­n 10,6 mio. kr.

Derudover får Regionshos­pitalet Randers 33,2 mio. kr. i 2020. Beløbet falder de kommende år og vil fra 2023 og frem vaere på 17 mio. kr. Fra 2022 tilføres også Regionshos­pitalet Horsens 15 mio. kr. varigt. De ekstra penge begrundes med en høj produktivi­tet og mange patienter.

»Politik er kunsten at balancere mellem mange hensyn. Jeg synes, vi med budgetforl­iget har fundet en god balance. Vi tilgodeser AUH som regionens faglige fyrtårn og anerkender samtidig, at regionshos­pitalerne og psykiatrie­n skal have rimelige arbejdsvil­kår,« siger Anders Kühnau.

Der er et stykke vej fra 14,8 mio. kr. til 50 mio. kr. så det vil stadig vaere nødvendigt at gennemføre besparelse­r. Thomas Balle Kristensen, direktør, Hospitalse­nhed Midt

 ??  ?? Det økonomisk traengte Aarhus Universite­tshospital undgår i denne omgang nye sparerunde­r, takket vaeret budgetforl­iget i Region Midtjyllan­d tirsdag aften. Foto: Stine Rasmussen
Det økonomisk traengte Aarhus Universite­tshospital undgår i denne omgang nye sparerunde­r, takket vaeret budgetforl­iget i Region Midtjyllan­d tirsdag aften. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark