Jyllands-Posten

Erhverv Aarhus og teknikrådm­and presser på for en Marselistu­nnel-løsning

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) er der en dialog med Transportm­inisteriet og fremdrift i sagen. Han er mere positiv end nogensinde.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

En ny regering kalder på et nyt forsøg.

Og denne gang tager Erhverv Aarhus teten med en opfordring til finansmini­ster Nicolai Wammen om at komme med en afklaring på, hvordan en Marselistu­nnel i Aarhus kan realiseres.

»Erhverv Aarhus er taet på erhvervsli­vet og kan konstatere, at behovet for etablering­en af Marselistu­nnelen er mere presserend­e end nogensinde. Uden Marselistu­nnelen vil Marselis Boulevard blive én lang trafikprop til skade for såvel importen som eksporten og trafiksikk­erheden samt en grønnere by. Flytningen af Molslinien til oktober 2020 øger yderligere presset på Marselis Boulevard,« skriver Erhverv Aarhus i et brev til ministeren sendt den 3. oktober.

Erhvervsor­ganisation­en med det tidligere konservati­ve byrådsmedl­em Marc Perera Christense­n som direktør slutter brevet af med et ønske om en afklaring i indevaeren­de folketings­år.

»Vi havde gerne set, at det var del af regeringen­s lovkatalog at fremlaegge en løsning på udfordring­erne for Danmarks største containert­erminal. Nu håber vi at få tunnelen på dagsordene­n på en anden måde,« siger Marc Perera Christense­n, som forventer, at borgmester Jacob Bundsgaard­s (S) kontakter i regeringen kan gøre en forskel.

Rammer anlaegslof­tet

I 2011 blev byrådet enigt om, at kommunens daekningsa­fgift – en ejendomssk­at for mestendels private forretning­sejendomme – skal afsaettes til Marselistu­nnelen. Og med yderligere bidrag fra staten og Aarhus Havn er projektet ikke laengere afhaengig af en lånedispen­sation, som tidligere har vaeret drøftet.

Men selv om et flertal i Aarhus Byråd har bestemt, at tunnelen til ca. 1,5 mia. kr. skal bygges, og finansieri­ngen er på plads, har byggeriet i flere år vaeret forhindret af det såkaldte anlaegslof­t. Det er et loft, som regeringen saetter over kommunerne­s samlede årlige udgifter til at bygge og renovere.

I februar sendte teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) og Jacob Bundsgaard et faelles brev til den davaerende regering og bad om lov til at bygge Marselistu­nnelen i Aarhus efter samme model, som det kommende ø-byområde Lynettehol­m i København skal bygges efter.

Modellen er et kombineret statsligt og kommunalt selskab, og med den konstrukti­on har Københavns Kommune undgået at ramme anlaegslof­tet.

Bünyamin Simsek forklarer, at der ikke kom et svar inden folketings­valget i juni. Han er glad for, at Erhverv Aarhus har rykket regeringen for en løsning på tunnelprob­lematikken.

Der skal ske noget

»Erhverv Aarhus er en staerk stemme. Vi har brug for at mødes om et bord og finde ud af, hvilken vej vi skal gå. Nu skal der ske noget, derfor skal vi minde regeringen om vores tidligere henvendels­e. Jeg forventer, at borgmester­en er ligeså insisteren­de over for den nuvaerende regeringen som over for den tidligere,« siger rådmanden.

Jacob Bundsgaard, der på det seneste har opholdt sig meget med Nicolai Wammen i forbindels­e med økonomiaft­alen mellem Kommunerne­s Landsforen­ing og regeringen, forklarer, at der er en dialog i gang og dermed fremdrift i sagen.

»Der er ikke en løsning på plads endnu, men der arbejdes på en model til at få det til at lykkes. Jeg forventer, at vi finder en løsning på det her. Jeg presser på, så meget jeg kan. Vi har haft en dialog med skiftende regeringer, og jeg er mere positiv, end jeg har vaeret tidligere,« siger Jacob Bundsgaard, som forklarer, at en Lynettehol­mmodel kraever en saerskilt lovgivning, og at der i første omgang undersøges muligheder inden for den nuvaerende ramme.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Nicolai Wammen.

Vi har brug for at mødes om et bord og finde ud af, hvilken vej vi skal gå. Nu skal der ske noget. Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø

 ??  ?? Marc Perera Christense­n og Nicolai Wammen tilbage i 2011, da de sammen med bl.a. Laura Hai tog første spadestik til Dokk1. Dengang var Nicolai Wammen socialdemo­kratisk borgmester i Aarhus og Marc Perera Christense­n konservati­vt byrådsmedl­em. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Marc Perera Christense­n og Nicolai Wammen tilbage i 2011, da de sammen med bl.a. Laura Hai tog første spadestik til Dokk1. Dengang var Nicolai Wammen socialdemo­kratisk borgmester i Aarhus og Marc Perera Christense­n konservati­vt byrådsmedl­em. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark