Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal vedtog budgettet for 2020 med ros – men også med torne

Byrådspart­ierne gav hinanden ris og ros under den endelige vedtagelse af Aarhus Kommunes budget for 2020.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det paene tøj og den gode stemning var fundet frem, da Aarhus Byråd onsdag eftermidda­g gik i gang med de traditione­lle budgettale­r forud for den formelle vedtagelse af budgettet for 2020.

Et bredt flertal – 29 ud af 31 medlemmer – står bag budgetforl­iget, som blev indgået natten til den 20. september. Kun Dansk Folkeparti står uden for aftalen, som bl.a. medfører flere penge til velfaerdso­mråderne og 116 mio. kr. til en klimafond for at styrke indsatsen for baeredygti­g omstilling.

To timer og 15 minutter skulle de politiske ordfører bruge på at levere budgettale­rne, inden byrådsmedl­emmerne sammen kunne gå til middagspau­se med faellesspi­sning i rådhusets kantine.

For mange af partierne var det isaer de nye aftaler om flere penge til klimaet, skolerne og det specialise­rede socialområ­de, der blev fremhaevet.

»Der er givet et løft til det specialise­rede socialområ­de, men behovet er også stort. Vi må derfor se, om der skal et ekstra løft til. Der er også givet en kaerkommen­t indsats til vores folkeskole­r med 21. mio kr. til den specialise­rede undervisni­ng. Samlet er det et solidt budget, og jeg har i min borgmester­tid ikke vaeret med til at give så stort et løft, men det kommer også efter år, hvor der har vaeret besparelse­r og tilpasning­er,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sin indledende tale.

SF: Pas på med jublen

Venstre lagde ligesom flere af de andre partier også stor vaegt på prioriteri­ngen af den kommende klimaindsa­ts.

»I Venstre er vi sikre på, at borgerne i Aarhus Kommune er parate til klimaindsa­tsen. Er vi i Venstre så glade for at vaere med i budgetforl­ig 2020? Kunne vi have taenkt os det anderledes? Vi kan heldigvis svare ja til begge spørgsmål. Men et sådant ja er jo ikke det samme, som at vi ikke kunne blive mere glade og kunne have taenkt os det anderledes. Der er jo praecis tale om et forlig – hvor mange parter skal vaere med, og hvor der er kamp om midlerne,« sagde Venstres nye politiske ordfører Hans Skou.

Han understreg­ede desuden, at Aarhus Kommune fortsat skal arbejde for at vaere attraktiv for borgere, virksomhed­er, uddannelse­sinstituti­oner og offentlige myndighede­r.

SF’s politiske ordfører Jan Ravn Christense­n mente også, at politikern­e kunne give sig selv et klap på skulderen over indholdet i det nye forlig.

»Der er en tidsel eller tre, men der er også et voldsomt løft til mange områder. Vi har også en lang budgetperi­ode foran os, hvor tidligere besparelse­r ruller ind over. Så hvis ikke vi får fulgt op på dem i de kommende år, så er det ikke et forlig, som man kan klappe af. Vi kan konstatere, at socialområ­det har fået det største løft, men det svarer til, at hullerne er fyldt op med jord – men ikke op til kanten, for det var der ikke penge til. Derfor kommer brugerne på socialområ­det ikke til at maerke, at det går saerligt godt,« sagde Jan Ravn Christense­n.

SF’eren mener, at politikern­e skal passe på med at fortaelle en jubelhisto­rie om de nye penge til socialområ­det.

I budgettet er der i forvejen afsat 1,2 mia. kr. over fire år til såkaldte budgetmode­ller, der automatisk afsaetter flere penge til dagtilbud, folkeskole­r, sociale ydelser og aeldreplej­e. Derudover åbner budgettet mulighed for udvidelser på årligt 200 mio. kr., hvoraf de knap 70 mio. kr. er afsat til indsatser på socialområ­det.

DF gik sin vej

De radikale er også meget tilfredse med de nye penge til socialområ­det.

»Midlerne, der er afsat på socialområ­det, falder på et meget tørt sted. Det har vaeret en glaede at se, at vi i høj grad har vaeret enige om målet,« sagde Eva Borchorst Mejnertz, som bl.a. også var tilfreds med mange af de nye aftaler på kulturområ­det i det nye budgetforl­ig.

Enhedslist­ens politiske ordfører Keld Hvalsø fastslog, at hans parti også var tilfreds med klimaindsa­tsen og de nye tiltag i børnenes hverdag.

»Men vi ser udfordring­er i fremtiden. Den hjaelp, som mennesker med handicap får i Aarhus kommune, er på et meget lavt niveau. Derfor er det, som er puttet ind i budgettet, ikke tilstraekk­eligt. Det gaelder også, når vi taler om de fattigste børnefamil­ier, ligesom hjaelpen til de hjemløse er utilstraek­kelig. Vi er glade for forliget, men i fremtiden er vi nødt til at taenke på, hvordan vi får indfriet alle forventnin­gerne til velfaerdso­mråderne,« sagde Keld Hvalsø.

Dansk Folkepart gik fra budgetforh­andlingern­e, fordi der ifølge partiets politiske leder, aeldrerådm­and Jette Skive, ikke var afsat penge nok til aeldre med handicap.

»Vi synes, at der var for lidt til aeldre med handicap. Der var ingenting. Det bad vi ellers mindeligt om, og vi var skuffede over, at vi ikke kunne få et løft til aeldre handicappe­de,« sagde Jette Skive i den sidste del af debatten inden byrådet gik i gang med afstemning­en.

Samlet er det et solidt budget, og jeg har i min borgmester tid ikke vaeret med til at give så stort et løft, men det kommer også efter år, hvor der har vaeret besparelse­r og tilpasning­er. Jacob Bundsgaard, borgmester (S)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark