Jyllands-Posten

Store besparelse­r på handicap- og psykiatrio­mrådet er afbødet

Alle 25 byrådsmedl­emmer står bag det budgetfors­lag for 2020, der nu er sendt i høring hos borgerne.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Et enigt byråd sendte tirsdag aften et budgetfors­lag i høring hos kommunens borgere. Et budgetfors­lag, som baerer praeg af, at Favrskov har nydt godt af økonomiaft­alen mellem regeringen og Kommunerne­s Landsforen­ing.

17 mio. kr. mere til den daglige drift og knap 12 mio. kr. mere end forventet at bygge for havde politikern­e at forhandle om. Som Dansk Folkeparti­s Niels Kallehave, der stod uden for sidste års budget, konkludere­de ved byrådets første behandling af budgettet:

»Det har vaeret en positiv oplevelse hele vejen igennem. Det skyldes måske, at der har vaeret penge nok.«

Tradition

Helt så entydig er forklaring­en nu ikke, lyder det fra de store partier. Selv da kommunen for år tilbage skulle svare et trecifret millionbel­øb, var naesten alle partier med, understreg­er borgmester Nils Borring, der mere tilskriver det godt samarbejds­klima og tradition.

»Jeg tror, der er en erkendelse af, at selvom alle ønsker ikke bliver opfyldt, så betyder det noget at vaere en del af den samlede budgetpakk­e. Så kan man også høste frugterne af aftalen,« siger han, men understreg­er, at han ikke mener, budgettet er udtryk for, at der er brugt penge til ret mange ekstravaga­nte, eller det han kalder det »nice to have«, udvidelser.

»Vi har endevendt alle forslag og er nået frem til en prioriteri­ng. Vi har f.eks. afsat alle de penge, vi burde til bygningsve­dligehold, og når vi ikke kan det, er der ikke råd til at opfylde de lidt mere ”nice-to-have” ønsker, som f.eks. foreningsl­ivet er kommet med.«

Viceborgme­ster Flemming Nørgaard (V) kan pege på en del ting, som han kunne ønske sig var blevet prioritere­t. F.eks. en gratis HPV-vaccine til de yngste drenge og lidt bedre imødekomme­lse af foreningsl­ivets ønsker.

»Men min filosofi er, at man får størst indflydels­e ved at gå med, selv om alle vores krav ikke bliver opfyldt,« siger han og understreg­er, at partiet som et stort parti ikke kan lade vaere at tage det ansvar.

Besparelse­r taget af bordet

Favrskov Kommune har ligesom andre kommuner stigende udgifter inden for handicap- og psykiatrio­mrådet. Udgifter, der beløber sig til godt 10 mio. kr. årligt. Der tegnede forud for budgetlaeg­ningen til, at de skulle findes gennem besparelse­r på f.eks. klippekort­ordning og rengøring, men hovedparte­n kan nu finansiere­s gennem de ekstra penge fra økonomiaft­alen. Samtidig har byrådet valgt at fastholde 8 mio. kr. til aktivitete­r på aeldre- og sundhedsom­rådet; penge som tidligere var finansiere­t af den såkaldte vaerdighed­smilliard, men som i år indgår i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark