Jyllands-Posten

DÉT PRIORITERE­S BLANDT ANDET I BUDGET 2020

-

750.000 kr. i 2021 og 1,5 mio. kr. i de efterfølge­nde år til forbedret kollektiv trafik

2 mio. kr. til styrkede indsatser mv. i dagtilbud og skoler

10 mio. kr. til finansieri­ng af stigende udgifter på handicap- og psykiatrio­mrådet

1 mio. kr. til skovrejsni­ng

3 mio. kr. til genåbning af stationen i Laurbjerg

6 mio. kr. til arbejde i det nye bykvarter Dommerpark­en i Hammel

10 mio. kr. til trafikløsn­inger i Hadsten

21 mio. kr. til om- og tilbygning af Kulturhuse­t Sløjfen i Hadsten. bloktilsku­ddet, så kommunerne selv kan vaelge, hvad pengene skal bruge til.

Der skal stadig spares på området, men slet ikke i det omfang, der var lagt op til. Byrådet er blevet enige om samlede besparelse­r på 6 mio. kr., hvilket ifølge borgmester Nils Borring (S) svarer til ca. to promille af det samlede budget.

»Men jeg anerkender, at på de områder, hvor der skaeres, vil man kunne maerke det,« siger han med henvisning til f.eks. social- og sundhedsom­rådet, hvor der laegges op til besparelse­r for 3 mio. kr. Blandt andet ved at fremrykke besparelse­r på botilbud og deltagelse i aktivitets­tilbud for voksne borgere inden for handicap- og psykiatrio­mrådet.

Det bliver således med borgmester­ens ord et skridt tilbage og ti frem for området, som både får tilført midler, men altså også skal spare visse steder.

Nye forhandlin­ger i vente

I budgettet er der afsat 126 mio. kr. til anlaeg, bl.a. 21 mio. kr. til en stor om- og tilbygning af Kulturhuse­t Sløjfen i Hadsten. Men der afsaettes også beløb til det, man kunne kalde grønne tiltag – f.eks. skovrejsni­ng, bioplaner og jagten på mårhunde. Det har vaeret vigtigt for borgmester­en.

»Det er småbeløb i det samlede budget, men sender alligevel et signal om, at vi er en del af den grønne dagsorden.«

Men kommunen er, trods det relativt store anlaegsbud­get presset på anlaeg, påpeger Flemming Nørgaard (V).

»De 126 mio. er hurtigt brugt, fordi vi har nogle store projekter,« siger han og påpeger, at fordi der er et loft over, hvad kommunerne under ét må bruge på anlaeg, kommer en kommune som Favrskov under pres, fordi en stor del af anlaegsbud­gettet går til byggemodni­ng af byggegrund­e.

»Selvom vi har pengene til at lave mere, må vi ikke. Det er et problem, som man inden valget havde en forhåbning om at løse, men det har man kun gjort i begraenset omfang, hvilket betyder, at der i Favrskov er projekter, vi burde saette i gang, men ikke kan,« siger han og giver som eksempel bygningsve­dligehold og forbedring­er på foreningso­mrådet.

Budgettet er sendt i høring hos borgerne, som inden den 24. oktober kan give deres besyv med. Men derefter venter der faktisk nye forhandlin­ger. Ligesom i andre kommuner regner man i Favrskov med, at der som led i finanslovs­forhandlin­gerne bliver afsat penge til dagtilbuds- og skoleområd­et, hvorfor byrådet ikke er blevet enige om, hvordan kommunens egne midler skal fordeles på det område.

Det er småbeløb i det samlede budget, men sender alligevel et signal om, at vi er en del af den grønne dagsorden. Nils Borring (S), borgmester Favrskov

 ?? ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Nils Borring (S) haefter sig ved, at Favrskov med et nyt budgetforl­ig prioritere­r flere grønne tiltag.
ARKIVFOTO: JOACHIM LADEFOGED Nils Borring (S) haefter sig ved, at Favrskov med et nyt budgetforl­ig prioritere­r flere grønne tiltag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark