Jyllands-Posten

Golfrejser, flere job og udveksling af studerende kan blive resultatet af ny faergerute

De er glade for at spille golf i Halland i Sverige, og hvorfor skulle de ikke kunne lokkes til at tage en golfrejse til Djursland. Det er bare ét af buddene på, hvad der kan komme ud af en ny faergerute mellem Grenaa og Halmstad.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

I begyndelse­n af 2020 sejler Sverigesfa­ergen fra Grenaa ikke laengere til Varberg, men til Halmstad.

Det er faergesels­kabet Stena Line, som med den nye rute vil gøre vandvejen over Kattegat til en mere attraktiv rute mellem Jylland og Småland for den dansk-svenske transportb­ranche.

Men omlaegning­en af faergetraf­ikken har medført store drømme på begge sider af vandet. Torsdag mødes interessen­ter fra både Djursland og området omkring Halmstad til en konference for at netvaerke og idéudvikle på, hvad man kan få ud af den nye rute.

»Det handler om, at nøgleperso­ner får kendskab, også personligt, til nogle af de svenske samarbejds­partnere. Det er der, meget starter, og som sideeffekt kan der udvikle sig samarbejde­r på mange andre områder,« siger Norddjurs’ borgmester, Jan Petersen (S), der sammen med borgmester­en i Halmstad torsdag underskriv­er en såkaldt partnerska­bsaftale, der skal understøtt­e initiative­rne.

Med letbanen til Aarhus

Borgmester­en laegger op til, at samarbejde­rne på tvaers af de to byer og områder skal gro fra bunden, selv om kommunerne på forskellig vis kommer til at understøtt­e udviklinge­n og altså facilitere mødet.

Visit Aarhus, som Djursland er en del af, og den svenske ditto kommer f.eks. til at gøre et stort arbejde for at tiltraekke turister til den ene og anden side af Kattegat.

»Der er mange ting at opleve på Djursland. Og så vil der vaere mulighed for at opleve Aarhus. Svenskerne er typisk meget københavne­rorientere­de, men her er en unik mulighed for at fortaelle, at Danmarks naeststørs­te by ligger med et eldorado af oplevelser. Og de kan jo tage letbanen dertil,« siger han.

»Halland er et stort golfområde, hvorfor skulle de ikke tage på udflugt og spille golf her?« spørger borgmester­en, der også forestille­r sig svenskere på en- eller todages fiske- eller jagtture.

På samme måde har Grenaa Gymnasium set muligheder i den nye forbindels­e og påpeget, at Sannarpsgy­mnasiet i Halmstad ligesom Grenaa Gymnasium har den internatio­nale IB-linje, og mon ikke der kunne skabes samarbejde­r på den baggrund.

»Og måske kunne svenske skoler også taenke sig at anvende skoletjene­sten på Kattegatce­ntret, ligesom skolerne her i kommunen gør,« foreslår Jan Petersen.

Godt for erhvervsli­vet

Der har aldrig vaeret samme samarbejde mellem Norddjurs og Varberg, og Jan Petersen kan ikke forklare hvorfor. Han fornemmer bare ikke, der har vaeret samme fokus eller åbenlyse synergi fra begge sider, som der er med Halmstad.

Forventnin­gen er uanset, at den nye rute vil gøre noget godt for erhvervsli­vet i Østjylland, som qua den øgede interesse for og aktivitet fra Sverige vil få mere at lave. Men også den almindelig­e borger i Grenaa eller resten af Østjylland kan få gavn af forbindels­en.

»Halmstad ligger taettere på Sydsverige og Bornholm, så måske bliver det en ny måde at komme til København

Halland er et stort golfområde, hvorfor skulle de ikke tage på udflugt og spille golf her? Jan Petersen (S), borgmester Norddjurs

eller Bornholm på,« gisner han.

»Indimellem synes vi, der bor her til daglig, jo nok, at der er mange turister om sommeren, men det, der gør, at det er til at holde ud, er, at de oplevelser, de kommer for, dem har vi adgang til hele året. Så jo mere aktivitet, jo større muligheder får vi også for et spaendende liv.«

Stena Line åbner den nye rute i februar 2020.

 ??  ?? "Stena Nautica" skal sejle på den nye rute fra Grenaa. Pressefoto
"Stena Nautica" skal sejle på den nye rute fra Grenaa. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark