Jyllands-Posten

Blomster langs motorveje skal sikre dyr bedre trivsel

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Farvestrål­ende kornblomst­er, spinkle blåklokker, traevlekro­ner og røde valmuer.

Umiddelbar­t er det ikke noget, man forbinder med de danske motorveje. Men ikke desto mindre er det, hvad forbipasse­rende i motorvejsk­rydset mellem Motorvej 4 og Frederikss­undmotorve­jen syd for Ballerup det kommende år kan se vokse frem i rabatterne på det i alt 3.000 kvm store jordstykke.

I denne uge har Vejdirekto­ratet igangsat et nyt forsøg, der skal øge biodiversi­teten langs de danske veje. I første omgang i det københavns­ke tilslutnin­gsanlaeg, men på sigt også andre steder i landet. Vejdirekto­ratet vil i de kommende måneder undersøge andre graesrabat­ter, hvor det også giver mening og så vilde blomster for at øge biodiversi­teten.

»Jeg ser meget positivt på Vejdirekto­ratets forsøg med at skabe en bedre biodiversi­tet i vejrabatte­rne, som kommer ikke alene bier og insekter til gavn, men som også er et lille og forhåbentl­ig effektivt skridt i den rigtige retning mod en grønnere verden,« siger transportm­inister Benny Engelbrech­t i en pressemedd­elelse.

Ifølge Rasmus Ejrnaes, seniorfors­ker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universite­t, kan det vaere udfordrend­e at få blomster og lignende til at gro i danske vejkanter pga. højt graes og gødning fra omkringlig­gende marker. Men lykkes det at få den rette kombinatio­n af planter til at vokse, kan det vaere til stor gavn for smådyr og insekter, der bl.a. kan overvintre i jorden.

»Tiltag som dette kan øge biodiversi­teten lokalt, og hvis det bredes ud på flere af Danmarks vejstraekn­inger, kan det vaere med til at skabe levesteder, som gør en forskel,« siger Rasmus Ejrnaes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark