Jyllands-Posten

600 år gammel sølvskat fundet i skov i Vejle

- BERIT ERTMANN berit.ertmann@jp.dk

»Det er once in a lifetime at finde sådan en skat. Det kommer aldrig til at ske igen i min karriere som arkaeolog.«

Sådan beskriver arkaeologe­n Kasper Terp Høgsberg et fund af omkring 1.000 sølvmønter fra Middelalde­ren. Sølvskatte­n gemte sig i jorden ved Uhrhøj i Vejle og er i løbet af de seneste år blevet gravet op. Arkaeologe­rne vurderer, at sølvmønter­ne har ligget i jorden i knap 600 år.

»Der er tale om mønttypen witten, som er den gaengse mønttype. En witten kunne deles i fire penning. Havde man tre witten, kunne de veksles til en skilling. En hurtig overslagsb­eregning viser, at mønterne repraesent­erer en samtidsvae­rdi svarende til 10 køer. Dermed er der bestemt ikke tale om småpenge, men om en mindre formue, der kunne have brødfødt en bondefamil­ie i mere end et år,« skriver Vejlemusee­rne, som har stået for udgravning­en af skatten, i en pressemedd­elelse.

De første mønter blev fundet i marts 2017 af et aegtepar på gåtur i skoven ved Uhrhøj, men først halvandet år senere blev endnu en mønt fundet og indleveret til Vejlemusee­rne.

Derpå gik Kasper Terp Høgsberg en tur med metaldetek­toren i området, og det var her, at arkaeologe­n opdagede, at der gemte sig hundredvis af mønter i jorden.

»Det føltes fuldstaend­ig uvirkeligt,« siger han om sit fund.

Mønterne blev formentlig gravet ned i en krukke, der i årenes løb er gået i stykker, så mønterne har spredt sig.

Der er ikke tidligere blevet fundet så omfattende en skat fra Middelalde­ren på Vejle-egnen.

Sølvskatte­n fra Uhrhøj bliver fra uge 42 udstillet på Kulturmuse­et Spinderiha­llerne i Vejle.

 ??  ?? Arkaeolog fra Vejlemusee­rne Kasper Terp Høgsberg fik en stor oplevelse, da hans metaldetek­tor bippede uhaemmet og afslørede hundredvis af sølvmønter i jorden ved Uhrhøj. Foto: Vejlemusee­rne
Arkaeolog fra Vejlemusee­rne Kasper Terp Høgsberg fik en stor oplevelse, da hans metaldetek­tor bippede uhaemmet og afslørede hundredvis af sølvmønter i jorden ved Uhrhøj. Foto: Vejlemusee­rne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark