Jyllands-Posten

Minister om brystkraef­tsager: »Det er helt utrolige svigt, vi har vaeret vidne til«

Kritikken haglede ned over Region Sjaelland i Folketinge­t torsdag, hvor Styrelsen for Patientsik­kerhed tog nye skridt af frygt for patientsik­kerheden på Ringsted Sygehus.

- MORTEN PIHL TEA KROGH SØRENSEN morten.pihl@jp.dk tea.krogh@jp.dk

Katja Gryckdal Lindshauge er lettet over, at Styrelsen for Patientsik­kerhed torsdag satte en ledende overlaege på Ringsted Sygehus’ radiologis­ke afdeling under skaerpet tilsyn, fordi laegen »vil kunne udgøre en forringet sikkerhed for patienter«, og at styrelsen samtidig vil komme på tilsynsbes­øg på afdelingen.

Den 38-årige kvinde fortalte søndag i Jyllands-Posten, at Ringsted Sygehus i april i år havde afvist at sende hende direkte i et kraeftpakk­eforløb, selv om hendes egen laege i henvisning­en havde skrevet, at det skulle ske, fordi Katja Gryckdal Lindshauge havde en knude i brystet. Også forløbet med den efterfølge­nde behandling gik galt.

»Det har vaeret for voldsom en oplevelse til, at jeg bare kan lade stå til, og det har vaeret meget vigtigt for mig, at det, der er sket for mig, ikke sker for andre. At myndighede­rne tager det seriøst, og at der er nogen, som går ind i sagen, giver mig en forhåbning om, at nu bliver der taget hånd om det,« siger Katja Gryckdal Lindshauge.

Nye sager

Styrelsen for Patientsik­kerheds reaktion sker på baggrund af to nye, aktuelle sager, oplyste sundhedsmi­nister Magnus Heunicke torsdag i et samråd i Folketinge­ts sundheds- og aeldreudva­lg, hvor politikern­e udtrykte deres dybeste kritik af de massive svigt, som kvinder blev udsat for i Region Sjaelland i perioden 2013-2017, men også den dag i dag, selv om regionen har forsikret, at alle kvinder i dag kan vaere trygge ved undersøgel­se og behandling på Ringsted Sygehus.

Tidligere sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) spurgte ministeren tre gange, om han mener, at kvinder i Region Sjaelland kan føle sig trygge ved behandling på sygehuset, men det svarede han ikke på. Svaret lød i stedet, at han ikke er tilfreds, før Styrelsen for Patientsik­kerhed har lukket alle verserende sager på sygehuset.

»Et ikke-svar er jo også et svar, for det havde vaeret så let for ham at sige, at selvfølgel­ig kan de det, men det svarer han ikke på. Jeg hører ham sige, at det føler han sig ikke i stand til at sige – at de kan føle sig trygge – og det er i sig selv bekymrende,« sagde Ellen Trane Nørby efter mødet.

Region Midtjyllan­d og Region Syddanmark har i lighed med Region Sjaelland også undersøgt kvinder mangelfuld­t, hvilket sundhedsmi­nisteren kritisered­e skarpt.

»De forløb, vi har set, er helt uacceptabl­e forløb. Det er helt utrolige svigt, vi har vaeret vidne til. Et overset tilfaelde af brystkraef­t, som skyldes mangelfuld­e undersøgel­ser, er et for meget. Det er helt og aldeles uacceptabe­lt, at der er kvinder, som skal få et forringet sygdomsfor­løb, fordi de ikke har fået de undersøgel­ser, som de faglige retningsli­njer foreskrive­r,« sagde han og understreg­ede, at sygehusene skal følge de faglige retningsli­njer.

»I en liga for sig«

Region Sjaellands koncerndir­ektør, Leif Panduro Jensen, og sundhedspo­litisk direktør i Danske Regioner Erik Jylling har tidligere oplyst, at Ringsted-sagen ikke adskiller sig fra sagerne i de to andre regioner, da der i alle sagerne alene er tale om kvinder uden specifikke symptomer på brystkraef­t. Det er ikke korrekt, erkender Region Sjaelland i en dugfrisk redegørels­e op til samrådet. Sagen handler også om kvinder med kliniske symptomer på brystkraef­t, f.eks. en knude i brystet – kvinder, som skulle have vaeret sendt direkte i et kraeftpakk­eforløb med akut og grundig undersøgel­se, men som måtte nøjes med en røntgenund­ersøgelse, hvor man meget lettere overser kraeftknud­er.

Og på samrådet slog både ministeren og medlemmern­e fast, at Ringsted-sagen er meget mere alvorlig end i de to andre regioner.

»Der er betydelig forskel i alvoren af sagerne. Her er Region Sjaelland – i negativ forstand – i en liga for sig,« sagde Magnus Heunicke.

På baggrund af en dugfrisk redegørels­e fra den 7. oktober fra Region Sjaelland fastslog ministeren, at »de systematis­ke svigt gaelder alle tre grupper« – det vil sige både prioriteri­ngsgruppe 1, 2 og 3 hos Danish Breast Cancer Cooperativ­e Group, som formulerer de nationale retningsli­njer for diagnostic­ering af brystkraef­t. Gruppe 1 er kvinder med kliniske symptomer på brystkraef­t, kraeftpakk­epatienter.

Ellen Trane Nørby sagde, at der er tale om en »skandalesa­g«, som aldrig må gentage sig i det danske sundhedsva­esen.

»Vi taler om helt utrolige svigt. Sagen fra Region Sjaelland er i en liga for sig selv. Og vi taler ikke alene om en historisk sag. Der er også en helt ny og aktuel sag om en patient, som ikke har fået den behandling, hun skulle have,« sagde hun med henvisning til Katja Gryckdal Lindshaugs sag.

Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti kaldte det »skandaløst, hvad der er foregået«, mens hendes partifaell­e, sundhedsor­dfører Liselott Blixt efterlyste, at regionsråd­spolitiker­ne tager ansvar.

»Jeg mangler simpelthen nogen, som tager et overordnet ansvar for, at sådan noget sker. Vi har flere gange klaget over, at vi ikke kan få ensartet behandling i Danmark, og her er et eksempel på, at man gør, hvad pokker der passer én. Det her er en opvisning i alt det forkerte, man kan gøre,« sagde Liselott Blixt.

Efter et hint fra Magnus Heunicke i et brev til regionsråd­sformand Heino Knudsen (S) vil Region Sjaelland nu ringe til 111 kvinder, som ikke har reageret på skrivelser med tilbud om at få en fuldstaend­ig undersøgel­se efter i første omgang at have fået en mangelfuld undersøgel­se.

»Det, synes jeg, er klogt,« sagde Magnus Heunicke til Jyllands-Posten før samrådet.

Som tidligere afdaekket af Jyllands-Posten har sundhedspo­litisk direktør i Danske Regioner Erik Jylling rettet et massivt angreb på Styrelsen for Patientsik­kerhed i sagen om mangelfuld­e brystkraef­tsager. Men der var ingen støtte at spore til det synspunkt hos sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, som udtrykte sin fuldtonede støtte til styrelsens håndtering

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark