Jyllands-Posten

Støttepart­ier advarer mod Frederikse­ns plan om øget overvågnin­g af danskerne

De Radikale og Enhedslist­en frygter »masseoverv­ågning«, mens også SF er kritisk. Venstre kan sikre regeringen flertal for ny sikkerheds­pakke, men har et krav. Overvågnin­g skaber »tryghed og frihed«, mener minister.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN SOFIE ØGÅRD GØTTLER christians­borg@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n kan ikke regne med sit eget parlamenta­riske grundlag, når hun skal finde flertal for en markant forøgelse af overvågnin­gen i Danmark.

Med planen »Tryghed og sikkerhed i det offentlige rum« står regeringen for første gang siden valget uden entydig opbakning til et større forslag fra et eneste af de partier, der bragte Socialdemo­kratiet til magten.

»Vi er staerkt bekymrede for den massive udrulning af masseoverv­ågning, som regeringen laegger op til. At tilplastre det offentlige rum med tv-overvågnin­g skaber falsk tryghed og rammer uskyldige danskere. Det kan ikke vaere rigtigt, at den personlige frihed skal holde for i kampen mod de her hårdkogte kriminelle,« siger retsordfør­er Kristian Hegaard (R).

Ifølge Enhedslist­ens retsordfør­er Rosa Lund giver regeringen­s planer om bl.a. 300 flere overvågnin­gskameraer og en ny mulighed for, at politiet i visse situatione­r kan bruge private borgere og virksomhed­ers tvovervågn­ing, mindelser om realitypro­grammet ”Big Brother”.

»Sådan som pakken ligger her, har jeg meget svaert ved at se, at vi skulle sige ja. Det er simpelthen for langt ude,« siger Rosa Lund om udspillet.

Heller ikke hos det tredje støttepart­i, SF, kan regeringen umiddelbar­t finde støtte til sine forslag.

»Hvis SF overhovede­t skal overveje at gå ind i dem, så kommer vi til at kraeve mere kontrol og tilsyn med, hvordan de her ting anvendes,« siger partiets retsordfør­er Karina Lorentzen.

Hun peger på de massive problemer med politiets håndtering af borgernes teledata som en tungtvejen­de grund til at vaere skeptisk over for at udvide maengden af oplysninge­rne, som myndighede­rne gemmer.

»Det handler i virkelighe­den om retssikker­hed,« siger SF-ordføreren.

Venstre vil straffe misbrug

Hvis ikke støttepart­ierne laegger stemmer til forslagene, kan Socialdemo­kratiet ikke komme uden om Venstre i de kommende forhandlin­ger om udspillet.

Og selv om partiet ifølge retsordfør­er Inger Støjberg (V) »overordnet set er positiv«, har Venstre krav til »balancen« mellem på den ene side at give politiet flere redskaber i kampen mod kriminelle og på den anden side borgernes retssikker­hed.

»Vi vil gerne kigge på, om man kan haeve straffen i tilfaelde, hvor overvågnin­gsmaterial­e bliver misbrugt. For jo flere kameraer, jo større risiko er der selvfølgel­ig for, at nogle misbruger det,« siger Inger Støjberg og fortsaette­r:

»Vi skal sikre, at overvågnin­gen bliver brugt til det, den skal. At det er politiet, der bruger det, og ikke andre«

Hos IT-politisk forening mener formand Jesper Lund, at regeringen­s forslag går alt for vidt i indsamling af informatio­ner om borgerne.

Han fremhaever, at regeringen vil mere end tredoble antallet af steder, hvor politiet opsaetter automatisk­e nummerplad­escannere, som et eksempel på, at udspillet rykker politiinds­atsen vaek fra den målrettede kamp og i stedet »kaster det store net af overvågnin­g ud over hele befolkning­en«.

Fremover vil der vaere mindst 160 lokationer, hvor bilister får scannet deres nummerplad­e. Og mens disse tusindvis af oplysninge­r i dag skal slettes inden for 24 timer, hvis ikke nummerplad­en findes i politiets registre over lovbrydere, så skal alle oplysninge­r – om skyldige såvel som uskyldige borgere – nu lagres i to måneder.

Også planen om at give politiet og PET mulighed for i »ekstraordi­naere situatione­r« at »overtage og benytte« overvågnin­gskameraer hos offentlige myndighede­r og private, vaekker bekymring.

»Lidt afhaengig af forslaget i praksis får myndighede­rne ultimativt en mulighed for fra ét kontrolcen­ter at kunne kigge gennem alle kameraer i Danmark,« siger Jesper Lund og peger på, at der findes estimeret 1,5 mio. overvågnin­gskameraer i Danmark.

Jeg mener grundlaegg­ende, at tvovervågn­ing er et gode, som hjaelper os med at skabe tryghed og frihed i samfundet. Nick Haekkerup, justitsmin­ister

Holder sig inden for juraen

Hos Institut for Menneskere­ttigheder beskriver direktør Jonas Christoffe­rsen regeringen­s forslag som vidtgående tiltag, der vil begraense danskernes ret til privatliv. Men institutte­t vurderer ikke umiddelbar­t, at tiltagene er på kant med menneskere­ttighedern­e, der bl.a. er sat i verden for at beskytte netop borgernes ret til privatliv.

»Vi kigger først og fremmest på det med strengt juridiske briller og ser efter, om der er noget, der er i strid med menneskere­ttighedern­e. Det er der ikke umiddelbar­t,« fastslår han.

Selv om udspillet holder rent juridisk, er der dog konkrete tiltag, som vaekker bekymring hos direktøren. F.eks. at regeringen vil give politiet mulighed for at affotograf­ere personer, der er i selskab med bandemedle­mmer.

Konkret åbner forslaget for, at politiet kan »optage personfoto­s af bandemedle­mmer og deres følge på frit tilgaengel­ige steder«,

Jo flere kameraer, jo større risiko er der selvfølgel­ig for, at nogle misbruger det. Inger Støjberg (V), retsordfør­er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark