Jyllands-Posten

Pendler om graensekon­trol: »Jeg er i panik«

Udsigten til at skulle hive passet frem både på vej til arbejde og hjem igen vaekker ubehagelig­e minder hos pendlerne.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

I januar 2016 blev Vibeke Dahls liv vendt på hovedet fra den ene dag til den anden. Mens hun tidligere havde kunnet laene sig tilbage i togsaedet i den times tid, som det tog at komme fra arbejdet i København til hjemmet i Malmø, var det nu alt andet end en rolig tur.

Den svenske regering havde i november 2015 indført graensekon­trol mellem Danmark og Sverige, men i januar 2016 pålagde man transportø­rerne ansvaret for at tjekke id hos de passagerer, som krydsede Øresund. Det betød konkret, at togpassage­rer fra Danmark til Sverige skulle stå af toget i Københavns Lufthavn, skifte perron, fremvise id og dernaest stå på et nyt tog.

»Man vidste ikke, om det tog en time eller fire timer at komme hjem. Det var meget kaotisk. Ofte stod man inde i lufthavnen og kunne ikke komme ned på sporet, fordi der var tusindvis af mennesker. Folk besvimede, børn havnede i tog uden deres foraeldre, og man var bange for at falde ned på skinnerne, fordi presset var så stort,« husker Vibeke Dahl, som er alene med to børn og ofte ikke anede, hvornår hun kunne komme hjem til dem.

Detaljerne er uvisse

Usikkerhed­en og kaosset blev så stort, at hun gik ned med stress, og derfor er det med bange anelser, at hun har modtaget nyheden om, at den danske regering nu også vil indføre graensekon­trol mod Sverige med virkning fra den 12. november og seks måneder frem.

Ifølge Justitsmin­isteriet vil der vaere tale om »periodiske kontroller« formentlig et par gange om ugen, som ikke vil vaere varslet på forhånd. Hvordan det skal ske i praksis, og hvilken betydning det vil få for togtrafikk­en, kan hverken Rigspoliti­et eller DSB endnu svare på.

I Sverige er man overgået til kun at foretage stikprøvek­ontroller bl.a. på Øresundsto­gets første stop i Sverige, Hyllie Station. Det betyder en forlaenget rejsetid på omkring 10 minutter.

Ikke desto mindre frygter Vibeke Dahl, at den samlede transportt­id nu bliver endnu laengere.

»Jeg er i panik,« siger hun om regerings udmelding.

Også Karin Koustrup Kristoffer­sen, der har vaeret pendler fra Malmø til København de seneste 10 år, husker tilbage på en »hård« periode med id-kontroller i Københavns Lufthavn. Hun aergrer sig over den ekstra graensekon­trol.

»Det vil gøre vores liv som pendlere besvaerlig­t. Vi har allerede kontrol den anden vej, og det, synes vi, er ikke saerlig spaendende, for det forsinker på de dage, hvor der er meget kontrol. Så sidder man i kø i toget uden for Hyllie og venter på at køre ind,« fortaeller Karin Koustrup Kristoffer­sen, som tilføjer, at ventetiden kan vaere alt fra 510 minutter til en time på de saerligt dårlige dage.

»Det er fjollet«

Dertil kommer generelle forsinkels­er, som ifølge moren til to giver stress, fordi man aldrig helt ved, hvornår man kan hente sine børn i daginstitu­tionen.

For Daniel Nielsen indebaerer turen fra arbejdet i Frederikss­und til boligen i Helsingbor­g ofte et sted mellem 5 og 15 minutter ekstra rejsetid pga. graensekon­trol ved faergen. Heller ikke han kan se pointen med den danske graensekon­trol.

»Jeg synes, at det er fjollet, for jeg tror ikke på virkningen. Det er spild af min tid, at jeg både skal vente i Sverige og nu også i Danmark. 10 minutter her og der kan hurtigt løbe op, og saerligt i myldretide­n kan jeg vaere nødt til at tage tidligere afsted end normalt, for faergen sejler kun hvert 20. minut,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark