Jyllands-Posten

Konfront støder sammen med de fleste

Den venstrerad­ikale legeplads Konfront, som både er et medie og en platform, laegger sig ud med mange i forfølgels­en af den revolution­aere drøm.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

»Nogle gange er den bedste handling ikke at vaere der.«

Sådan lød et af de gode råd til hvide mennesker bragt i en klumme på medieplatf­ormen Konfront. Hjemmeside­n, der beskriver sig selv som »en samlende platform for aktivister på den revolution­aere venstreflø­j til venstre for Enhedslist­en«, gik i luften i november sidste år og har siden skabt opmaerksom­hed uden for aktivistkr­edse ved flere lejlighede­r.

Første gang var i august, da en skribent, der kaldte sig »nogen fra tryghedsho­ldet 1. maj«, skrev en kommentar på Konfront efter en 1. maj-fest i Folkets Hus på Nørrebro i København.

Festen blev afholdt af CutieBIPoC-gruppen (queer, trans, intersex, black/indigenous/people of colour, red.) Bibimbatty.

Her havde man oprettet et hvidt tryghedsho­ld, »som kunne håndtere de problemer og den utryghed, vi som hvide skaber«. Men konklusion­en efter festen var, at de hvide alligevel havde fyldt for meget. Derfor havde skribenten udarbejdet en liste med tips til de bleghudede ud fra devisen, at hvidhed afføder racisme.

Hvid skam

»Hvidhed tager plads og skaber utryghed, så gør det til en vane at vaere opmaerksom på rummet og ikke kun orientere dig mod dine venner. Tag en pause fra dansegulve­t, gå i baren eller udenfor, hvis du opdager, at hvidhed er i overtal i rummet,« lød det bl.a.

Konfront har omkring 50 grupper og projekter tilknyttet som samarbejds­partnere. På hjemmeside­n erklaerer bagmaenden­e, at man »tror på radikal udenomspar­lamentaris­k revolution­aer aktivisme og politik«. Og det er tilsynelad­ende ikke kun de hvide, som skal skamme sig.

Da iranskfødt­e Anahita Malakians, som er folketings­kandidat for Nye Borgerlige, blev bestyrer på en burgerrest­aurant i Københavns nordvestkv­arter, lød det eksempelvi­s på Konfront: »Naziburger: Højreekstr­emist åbner burgerbar i Nordvest.«

Brugen af det såkaldte nazikort vakte dog så stor opstandels­e, at mediet valgte at komme med en – måske knap så dybtfølt – undskyldni­ng.

»Efter en del selvreflek­sion er vi nået frem til, at det var en uheldig brug af nazibetegn­elsen, og det vil vi gerne undskylde for. Faktisk er Konfront vild med burgere, og de skal naturligvi­s ikke saettes i bås med kryptofasc­ister,« lød det.

Ufeministi­ske feminister

I mellemtide­n havde Konfronts omtale dog medført en regulaer flodbølge af dårlige anmeldelse­r, og Anahita Malakians valgte forleden at sige op for at skåne sin arbejdspla­ds.

Lørdag var det de Lesbiske Feminister­s tur. De blev forment adgang til Kvindehuse­t i Københavns indre by. Her skulle gruppen ellers have holdt møde, men de forsamlede queer- og transfemin­ister havde barrikader­et indgangen.

Årsagen: Lesbiske Feminister mener kun, at man er kvinde, hvis man er født med en vagina. En holdning, hvis bannerføre­re har fået navnet TERFs (trans-exclusiona­ry radical feminists, red.).

»At vaere så fokuseret på biologi, at mennesker ikke laengere kan definere, hvem de selv er, og skabe rum hvor TERFs får lov at udfolde deres sandheder og opnå tryghed er enormt ufeministi­sk,« lød det søndag i en artikel på Konfront, skrevet af »en koalition af aktivister mod transfobi«.

Vil ikke grave grøfter

I en artikel fra november sidste år i Arbejderen, som samarbejde­r med Konfront, fortalte Rune Bødker, hvis stilling ikke blev naermere beskrevet, at Konfront ikke skal vaere et sted, hvor man graver grøfter.

»Venstreflø­jen har haft nok af splittelse og fraktioner. Tiden er inde til at samarbejde på en anden måde end tidligere,« lød det.

Noget tyder dog på, at der er gang i gravearbej­det. I et debatindla­eg i Politiken fra august skrev den selverklae­rede aktivist Oline Marie Andersen således om den tidligere omtalte fest, hvor hvidheden åbenbart dominerede.

»Jeg var ikke selv til festen, på trods af at jeg selv er queer, og mange af mine venner var der. For jeg gider ikke blive smidt ud pga. min hudfarve. Det har jeg oplevet for meget homofobisk lort til at kunne rumme. Nogle ville sikkert kalde dette indlaeg white tears eller snowflake-mentalitet, og det gør I bare. Men mest af alt er jeg ked af, at det indimellem føles, som om den yderste venstreflø­j er ved at udrydde sig selv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark