Jyllands-Posten

Planerne for et nyt forsknings­skib er klar, men pengene mangler

Danmark har et akut behov for et nyt havforskni­ngsskib, lyder det fra Dansk Center for Havforskni­ng og DTU, der håber, at regeringen vil støtte nyt projekt.

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Danmarks Tekniske Universite­t, DTU, har forberedt sig i årevis.

For statens eneste oceangåend­e havforskni­ngsskib, “Dana 4”, er pensionsmo­dent, og det er klar til at blive skiftet ud med et nyt, moderne et af slagsen.

Derfor har DTU planerne klar for Danmarks nye havforskni­ngsskib, “Dana 5”. Problemet er bare, at det 320 mio. kr. dyre skib mangler finansieri­ng. Og det er alvorligt, mener Dansk Center for Havforskni­ng, DCH.

I et debatindla­eg i Politiken advarer Katherine Richardson, Peter Grønkjaer og Colin Stedmon, hhv. formand, naestforma­nd og centerlede­r i DCH, mod de konsekvens­er, som de mener, at det vil have, hvis Danmark står uden et havforskni­ngsskib i bl.a. Arktis.

»Danmark er ved at spille sig selv af banen, fordi vi snart står uden et havforskni­ngsskib til at løse den vigtige opgave, det er, at skaffe viden om og ikke mindst demonstrer­e Danmarks engagement i udviklinge­n i Arktis,« lyder det bl.a.

Nyt skib klar i kulissen

“Dana 4” blev bygget for 38 år siden, og det vil koste mange penge at lade skibet gennemgå den lovmaessig­e service i udgangen af 2022 og begyndelse­n af 2023, vurderer Dennis Lisbjerg, leder af Maritim Service, der hører under institutte­t DTU Aqua ved Danmarks Tekniske Universite­t.

»Vi vil meget nødigt have den nuvaerende “Dana 4” gennem det naeste syn, for det vil vaere urimeligt dyrt. I stedet giver det mere mening, at vi bruger penge på et nyt skib, der holder i mange flere år,« siger Dennis Lisbjerg.

DTU påbegyndte for flere år siden derfor arbejdet med at finde “Dana 4’s” afløser, og i maj modtog DTU Aqua skibsingen­iørvirksom­heden Knud E. Hansens rapport, der indeholder konkrete planer for, hvordan et nyt skib kan opbygges og se ud.

Dennis Lisbjerg mener, at en af de store fordele ved det nye skib er, at forskere fra forskellig­e forsknings­grene kan lave forsøg og forske ombord på skibet på samme tid. Skibet vil samtidig vaere mere fleksibelt end det nuvaerende “Dana 4”, da flere containere med forsknings­materiale kan placeres på skibet og udskiftes efter behov.

»Så i stedet for at skibet har ultradyrt udstyr fastmonter­et, som man måske sjaeldent bruger, pakker man det specielle udstyr og bruger det på skibet, når der er brug for det,« siger han.

Planerne er så konkrete, at skibet, ifølge Dennis Lisbjerg, »mere eller mindre« er klar til at blive bygget.

DTU klar med 100 mio. kr.

Prisen for det nye havforskni­ngsskib er omkring 340 mio. kr., og DTU er villig til at laegge op mod 100 mio. kr., da universite­tet også i fremtiden vil vaere blandt de faste brugere af ”Dana”-skibet.

Danmarks Tekniske Universite­t og Dansk Center for Havforskni­ngs håb er, at staten vil bidrage med 180 mio. kr., mens den sidste del skal findes via støtte fra fonde.

Men hverken den tidligere eller nuvaerende regering har endnu sat penge af til projektet, og det skal helst gå staerkt med finansieri­ngen – eller i det mindste skal der snart tages en beslutning om, hvorvidt regeringen ønsker at afsaette penge til projektet gennem finanslove­n, lyder det fra Dennis Lisbjerg, der fortaeller, at DTU har vaeret i dialog omkring økonomien med Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

»Vi føler, at der er et tidspres på for at få en afløser, og for at starte den proces har vi gjort det mere konkret, hvordan skibet ser ud, og hvad det skal koste,« siger han.

Derfor mener DTU, at der er behov for en snarlig beslutning.

»Vi har brug for en overordnet principbes­lutning om, at vi skal gå i gang. Rent praktisk har vi brug for en smule af beløbet i 2020, og de store rater skal først falde i 2021-2023, efterhånde­n som arbejdet skrider frem på vaerftet.«

 ??  ?? Sådan vil naeste generation af "Dana"-havforskni­ngsskibene kunne se ud. Visualiser­ing: Knud E. Hansen A/S
Sådan vil naeste generation af "Dana"-havforskni­ngsskibene kunne se ud. Visualiser­ing: Knud E. Hansen A/S

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark