Jyllands-Posten

Den mistaenkte havde planlagt en jødisk »massakre«

Den 27-årig tysker, der er mistaenkt for angrebet på synagogen i Halle, var en frustreret enspaender og selverklae­ret taber.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Politiet fandt fire kg spraengsto­f i bilen, da det onsdag anholdt den mand, som er mistaenkt for at stå bag et angreb ved en tysk synagoge. Ifølge den tyske rigsadvoka­t, Peter Frank, forsøgte den 27årige »at gennemføre en massakre«.

Den formodede gerningsma­nd, identifice­ret som ”Stephan B”, forsøgte at skyde sig vej gennem døren ind til synagogen i byen Halle, hvor op mod 80 mennesker fejrede den jødiske helligdag yom kippur. Da det ikke lykkedes, skød han en kvinde på gaden og en mand på en kebabgrill. »Svin,« kan han høres sige på en video af angrebet, som blev sendt live på nettet, da han for anden gang med et tilsynelad­ende hjemmelave­t våben skød mod den livløse kvinde på jorden. Det var en af mange gange, at hans frustratio­n boblede op.

Han filmede attentatet med et smartphone­kamera, der var fastgjort til hans hjelm, og han undskyldte ifølge nyhedsbure­auet AFP til sit anonyme publikum, da han flygtede fra stedet: »Beklager venner,« konstatere­r han på engelsk og siger bandende om sig selv: »Én gang en taber, altid en taber.«

Bebrejdede alle andre

Inden angrebet lagde han et staerkt antisemiti­sk og racistisk manifest på nettet, hvor han udtrykte håb om, at hans »arbejde« vil få »en verdensoms­paendende effekt« og vil blive kopieret af andre.

Både videoen og manifestet er siden blevet fjernet, men videoen fortsatte torsdag med at blive delt via onlineplat­formen 4chan, som også er blevet brugt efter andre højreekstr­emistiske skudattent­ater.

Ifølge den tyske avis Bild havde ”Stephan B” aftjent sin vaerneplig­t og var droppet ud af universite­t. Han boede hos sin mor i udkanten af Halle, var altid på computeren og havde ikke mange venner.

»Han havde det ikke godt med sig selv og verden. Bebrejdede alle andre,« fortaeller hans far til avisen.

Den 27-årige er nu blevet sigtet for to mord og ni mordforsøg, oplyste rigsadvoka­t Peter Frank.

Han sagde, at det, som Tyskland oplevede onsdag, »var terror«. Han tilføjede, at der stadig er mange ubesvarede spørgsmål. Herunder hvordan attentatma­nden blev radikalise­ret, hvordan han fik fat i materialer til at bygge våben, og om han fik hjaelp af andre til angrebet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark