Jyllands-Posten

Recep Erdogan: Vi vil åbne portene og sende 3,6 mio. flygtninge jeres vej

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, truer med at lade millioner af flygtninge strømme ind i Europa, hvis EU fortsaette­r med at fordømme den tyrkiske militaerof­fensiv mod kurdere i det nordøstlig­e Syrien. Tyrkiske bomber og angreb har allerede dreve

- JESPER KONGSTAD EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk eva.plesner@jp.dk

Mens titusindvi­s af desperate civile er på flugt fra Tyrkiets bombeangre­b mod kurdere i det nordøstlig­e Syrien, vokser bølgen af internatio­nal fordømmels­e, advarsler og kritik af den tyrkiske militaerof­fensiv og den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdogan.

Angrebene, som blev indledt onsdag med luftbombar­dementer og en landoffens­iv, bør ifølge kritikere få konsekvens­er og udløse økonomiske sanktioner. De mest kritiske kraever Tyrkiet smidt helt ud af Nato, ikke mindst fordi de tyrkiske angreb kan udløse en humanitaer katastrofe og er rettet mod de allierede kurdiske styrker, som har hjulpet Vesten med at bekaempe den militante terrorgrup­pe Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Den tyrkiske invasion er indledt, få dage efter at USA’s praesident, Donald Trump, trak amerikansk­e soldater ud af området ved den syrisk-tyrkiske graense, og ledende medlemmer af praesident­ens eget republikan­ske parti skaerper nu kritikken. Den amerikansk­e senator Lindsey Graham, som er højt placeret i det republikan­ske parti, stiller krav om sanktioner mod Tyrkiet og kritiserer samtidig Donald Trump for at svigte de kurdisk-ledede SDF-styrker, der har kaempet sammen med USA mod IS.

»Bed for vores kurdiske allierede, som skamløst er blevet ladt i stikken af Trumps administra­tion. Dette traek garanterer IS’ genkomst,« skrev Lindsey Graham på Twitter.

En »uhyre alvorlig situation«

EU har også skarpt kritiseret den tyrkiske invasion. I Danmark blev den tyrkiske ambassadør torsdag kaldt til samtale i Udenrigsmi­nisteriet, som på den danske regerings vegne fordømte de militaere operatione­r, ligesom det blev understreg­et over for Tyrkiet, at operatione­n skal stoppes med det samme.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n kaldte torsdag – på linje med en raekke andre vestlige regeringsl­edere fra bl.a. Italien, Tyskland, Australien og Canada – Tyrkiets militaere offensiv for en »uhyre alvorlig situation«, og sagde, at der er grund til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark