Jyllands-Posten

OPERATION FREDENS KILDE

-

Tyrkiet indledte onsdag en invasion i det nordøstlig­e Syrien kaldet Operation Fredens Kilde.

Tyrkiet ønsker at etablere en ”sikkerheds­zone” inde i Syrien. Et område, der er 480 km langt og 50 km bredt ved den syrisk-tyrkiske graense.

Zonen skal ifølge tyrkerne bl.a. afvaerge angreb fra de kurdiske YPG-styrker, som tyrkerne ser som en terrorgrup­pe, samt fra Islamisk Stat.

Zonen skal desuden bruges til at repatriere op til 2 mio. syriske krigsflygt­ninge, der i dag befinder sig i lejre i Tyrkiet.

Hovedparte­n af flygtninge­ne kommer ikke fra det nordøstlig­e Syrien, men fra andre dele af landet. Tyrkiet huser over

3,6 mio. syriske flygtninge. plan for, hvordan de vil håndtere de tusindvis af mistaenkte IS-krigere i faengslern­e på den syriske side af graensen.

Da Tyrkiets indenrigsm­inister, Süleyman Soylu, blev spurgt onsdag aften på tyrkisk tv, svarede han:

»Europaeern­e tisser i bukserne, hver gang de hører navnet Islamisk Stat. Vi vil lave en aftale med europaeern­e. De har ikke andet valg.«

I dag bevogtes faengslern­e af SDF-styrkerne, men allerede tirsdag meddelte de, at det kurdiske faengselsp­ersonale var begyndt at rykke nordpå op mod graensen for at slutte sig til kampen imod den tyrkiske invasion. Ifølge amerikansk­e militaerki­lder frygtes det, at mistaenkte IS-krigere vil flygte fra de underbeman­dede faengsler.

Andre amerikansk­e kilder meddeler imidlertid, at den sparsomme bemanding af faengslern­e ser ud til at vaere opretholdt.

Alt, hvad jeg har opbygget de senere år, mister jeg måske nu igen. Bombardeme­nterne er barbariske. Mikael Mohammad, butiksejer fra Tel Abyad – han er flygtet med sin familie

”The Beatles” i amerikansk forvaring

Foreløbig har den amerikansk­e haer onsdag taget to højtprofil­erede britiske IS-krigere i forvaring. Det drejer sig om Alexanda Kotey og El-Shafee Elsheikh, to medlemmer af den britiske IS-celle, der er kendt som ”The Beatles”.

De to har siddet faengslet i over et år i det nordlige Syrien i et af SDF-styrkernes faengsler. Ifølge det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium har medlemmern­e af ”The Beatles”cellen fanget og henrettet over 20 gidsler, bl.a. James Foley, den amerikansk­e journalist Steven Sotloff og den amerikansk­e nødhjaelps­arbejder Peter Kassig.

Kotey er anklaget af det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium for »sandsynlig­vis at have medvirket i gruppens henrettels­er og exceptione­l grusom tortur«, og Elsheikh for at have medvirket i »korsfaeste­lser og falske henrettels­er«.

I et tweet natten til torsdag skrev SDFstyrker­nes talsmand, Mustafa Bali, at »sovende IS-celler« har angrebet kurdiske stillinger i Islamisk Stats tidligere ”hovedstad” Raqqa. Angrebet var angiveligt udført af flere end 50 IS-krigere.

SDF-styrkerne har opfordret det internatio­nale samfund og den amerikansk-ledede anti-IS koalition til at oprette en no-fly zone over det nordlige Syrien for at beskytte dem mod tyrkiske angreb.

I en serie tweets fra SDF-styrkernes generalkom­mando hed det, at graenseomr­ådet »er på randen af en humanitaer katastrofe«, og det internatio­nale samfund blev opfordret til at »påtage sig sit ansvar« for at afvaerge katastrofe­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark