Jyllands-Posten

Dansk litteratur­professor: »Det

Polske Olga Tokarczuk og østrigske Peter Handke har vundet Nobelprise­n i litteratur. Valget af sidstnaevn­te vaekker undren og forargelse.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

»Det er yderst overrasken­de.«

Sådan siger Mads Rosendahl Thomsen, litteratur­professor ved Aarhus Universite­t, om Det Svenske Akademis valg af østrigske Peter Handke som modtager af Nobels litteratur­pris for 2019.

Mads Rosendahl Thomsen hentyder til Peter Handkes kontrovers­ielle handlinger og udsagn. Peter Handke vakte opsigt ved at deltage i den serbiske praesident Slobodan Miloševic s begravelse og udtrykte i 1990’erne sympati for serberne under krigene efter Jugoslavie­ns opløsning.

Tonedøvt og bizart

»Fra Det Svenske Akademis side vil det sikkert lyde, at valget af Peter Handke som nobelprism­odtager er et udtryk for mod, og at hans litteraere kvaliteter står over, hvad han ellers har sagt, men nej, det virker ikke som et klogt valg at pege på en forfatter, som har sået tvivl om skylden for en meget blodig konflikt i Europa. Og det virker da slet ikke som et valg, der vil skabe ro i Det Svenske Akademi oven på den omfattende sexskandal­e,« siger Mads Rosendahl Thomsen, mens svenske politikere og kommentato­rer raser:

»Tonedøvt,« lyder det fra litteratur­kritiker Ulrika Mille fra Kulturnyhe­terna.

»Fuldstaend­ig bizart,« supplerer Jasenko Selimovic, politiker for Liberalern­a.

Den 76-årige Peter Handke er avantgarde­forfatter og dramatiker. Han er blandt andet kendt for romanen ”Målmandens frygt for straffespa­rk” samt drejebogen til Wim Wenders’ film ”Himlen over Berlin”. Peter Handke vinder prisen 2019 for »sit indflydels­esrige vaerk med en lingvistis­k fornyelse, hvormed han har udforsket det perifere og det specifikke ved den menneskeli­ge erfaring,« lyder det fra Det Svenske Akademi i begrundels­en for at give ham Nobelprise­n i litteratur for 2019.

Enighed om kvaliteter­ne

Og når det kommer til det litteraere niveau, er der bred enighed om hans kvaliteter. Lars Ole Saurberg, litteratur­anmelder ved Jyllands-Posten, beskriver Peter Handke som »en overbevise­nde formidler af følelsesli­vet.«

»Det handler om at holde kunsten og det politiske for sig. Det har akademiet gjort, og det gør jeg også i min vurdering af litteratur­en,« siger Lars Ole Saurberg.

Anne-Marie Mai, litteratur­professor på Syddansk Universite­t, tilføjer: »Han er en saerdeles fremragend­e fortaeller, der dvaeler ved store modernisti­ske tematikker som fremmedgør­else, mareridt og absurditet­er i samfundet. Ja, jeg er opmaerksom Peter Handkes sympatier, og jeg tager afstand fra dem, men jeg synes ikke, at det politiske – i dette tilfaelde – overskygge­r de litteraere kvaliteter.«

Narrativ fantasi

I 2018 modtog Olga Tokarczuk – som den første polske forfatter nogensinde – den anerkendte Man Booker Internatio­nal-pris.

Torsdag modtog den 57årige polske forfatter Nobelprise­n i litteratur for 2018, som – på grund af en veldokumen­teret sexskandal­e om

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark