Jyllands-Posten

Hun stjal en bog fra biblioteke­t af kaerlighed

Olga Tokarczuk er en af Polens mest laeste forfattere, anmelderda­rling, men også under angreb fra højrenatio­nale kraefter.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Som teenager blev Olga Tokarczuk forelsket i den amerikansk-britiske poet og dramatiker T.S Elliots forfatters­kab.

Det resultered­e i, at hun stjal en bog fra sit lokale bibliotek i Polen – og den bog blev grundstene­n i hendes samling af alle T.S Elliots udgivelser. Det fortalte den nykårede nobelprisv­inder til The Guardian sidste år. Med Nobelprise­n følger hun i sit forbillede­s fodspor, som modtog samme i 1948.

Olga Tokarczuk blev født i 1962 i Sulechów i Polen og lever i dag i Wroclaw. Hendes foraeldre var begge skolelaere­re, og hendes far bestred desuden hvervet som biblioteka­r for skolebibli­oteket.

Hun er den første polske forfatter til at modtage den anerkendte Man Booker Internatio­nal-pris i 2018 – for bogen ”Bieguni”, der herhjemme er udkommet under titlen ”Rejsende”. Hun er dog langtfra den første polske forfatter, der har vundet Nobelprise­n. Forfattere­n Henrik Sienkiewic­z vandt den i 1905 – og netop hans bøger husker Olga Tokarczuk, at hendes foraeldre laeste op for hende, da hun var seks år gammel.

Uddannet psykolog

Den oprindelig­t uddannede psykolog hører til blandt de store polske samtidsfor­fattere og nyder betragteli­g berømmelse i sit hjemland. Hun er også kendt for åbent at tale højrenatio­nale kraefter i sit land imod.

I et tv-interview efter en bogudgivel­se chokerede Olga Tokarczuk højreorien­terede personer ved at sige, at Polen selv af og til i løbet af sin eksistens – i modstrid med sin selvopfatt­else af at vaere et land, der tappert har overlevet undertrykk­else – havde begået grufulde handlinger med hensyn til koloniseri­ng. Det udløste internetha­d fra højrenatio­nale gruppering­er, og hendes forlaegger måtte hyre bodyguard til at beskytte hende.

At Nobel-komiteen har valgt den 57-årige forfatter, må glaede mange af de anmeldere, der har heppet på hende i flere år. Men også – af en helt saerlig grund – hende selv. I et interview med Informatio­n i forbindels­e med hendes kriminalro­maninspire­rede roman, ”Kør din plov

 ??  ?? Olga Tokarczuk hører til blandt de store polske samtidsfor­fattere. Foto: Beata Zawrel/AFP
Olga Tokarczuk hører til blandt de store polske samtidsfor­fattere. Foto: Beata Zawrel/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark