Jyllands-Posten

Virker ikke som et klogt valg«

-

kring Det Svenske Akademi, der uddeler prisen – først er blevet uddelt nu.

Olga Tokarczuk fremhaeves af Det Svenske Akademi for »en narrativ fantasi forenet med en encyklopae­disk lidenskab, hvor krydsende graenser repraesent­erer en form for liv.«

Intellektu­el aktivist

Olga Tokarczuk er aktivist og intellektu­el. Hun er blevet beskrevet som en af de mest kritikerro­ste og kommerciel­t succesrige forfattere i sin generation. Hun debuterede med romanen ”Bogsøgerne­s rejse” i 1993 og fik sit gennembrud med familiekrø­niken ”Gammeltid og andre tider” i 1996. Hendes mest betydelige vaerk hidtil anses for at vaere ”Jakobsbøge­rne” fra 2014.

Lars Ole Saurberg laegger vaegt på Olga Tokarczuks evne til at adressere migration i sit forfatters­kab.

»At folk flytter sig – af tvang eller af egen fri vilje – er åbenlyst et stort tema i dag. Både i litteratur­en og i den aktuelle, politiske debat,« siger anmelderen.

I Jyllands-Posten torsdag pegede Anne-Marie Mai på Margaret Atwood, forfattere­n bag ”A Handmaid’s Tale”, som mulig modtager af én af de aktuelle Nobelprise­r i litteratur­er.

»Nej, sådan blev det ikke, men mit håb var, at valgene ville fremtvinge respekt for Det Svenske Akademi, og det, synes jeg, er lykkedes. Man kan diskutere valgene, men det ligger fast, at der er tale om litteraer kvalitet i de to forfatters­kaber. Ja, jeg synes, at man er vendt staerkt tilbage efter det kaos, som efterlod tvivl om, hvorvidt akademiet overhovede­t ville vende tilbage og tage ansvaret for uddelingen af Nobelprise­n.«

Globalt udsyn

Ifølge Anne-Marie Mai er Olga Tokarczuks forfatters­kab praeget af et respektind­gydende verdenssyn.

»Jeg glaeder mig til at fordybe mig yderligere i hendes forfatters­kab. Mange østeuropae­iske forfatters­kaber er vendt mod den østeuropae­iske historie, men Olga Tokarczuk bedriver verdenslit­teratur med globalt udsyn.«

Eller, som Jyllands-Postens litteratur­anmelder Henriette Bacher Lind skrev i sin anmeldelse af Olga Tokarczuks roman ”Dagens hus, nattens hus” i 2014:

»Olga Tokarczuk besvaerer sig ikke med optakter eller forklaring­er, men kan som et blik haevet over tid og rum glide modstandsl­øst fra Middelalde­r til nyere tid, fra eventyret til den reale verden, fra myterne til det faktiske.«

Eksterne eksperter

Lars Ole Saurberg fremhaever det faktum, at Det Svenske Akademi som noget nyt har indlemmet eksterne eksperter i nobelkomit­éen.

»Der har altid vaeret noget hemmelighe­dsfuldt – en del tys-tys – over Nobels litteratur­pris, og det kan vaere fint nok, men jeg finder det positivt, at man har moderniser­et processen ved at indlemme eksterne eksperter i stedet for at holde det hele inden for akademiets fire vaegge. Nu ligner processen i højere grad den proces, som fører til uddelingen af eksempelvi­s Man Booker-prisen,« siger anmelderen, som desuden haefter sig ved rytmen i uddelingen af Nobelprise­n i litteratur.

»Der har vaeret en farlig ballade om, hvorvidt man skulle uddele prisen til amerikansk­e forfattere, men så gik den jo til Bob Dylan i 2016, og i 2017 gik den til Kazuo Ishiguro. I år er vi i Polen og i Østrig, så mon ikke vi er tilbage i USA i 2020?«

Det handler om at holde kunsten og det politiske for sig. Det har akademiet gjort, og det gør jeg også i min vurdering af litteratur­en Lars Ole Saurberg, litteratur­anmelder på Jyllands-Posten

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark