Jyllands-Posten

Den kontrovers­ielle Handke

Peter Handke har tidligere talt nedsaetten­de om Nobelprise­n og skabt røre ved at deltage i Slobodan Miloševićs begravelse

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

Den amerikansk­e forfatter og anmelder John Updike har kaldt Peter Handke for den fineste forfatter på tysk – og han er ikke den eneste, der anser den debatskabe­nde Peter Handke for en af de mest indflydels­esrige og tankeprovo­kerende tysksproge­de forfattere og dramatiker­e.

På den anden side står de, der anser ham for en forsvarer af folkemord.

Som søn af en tysk soldat og slovensk mor voksede Peter Handke op i en konservati­v, sydlig østrigsk provins. Som han i opvaeksten­s løb kom til at afsky. I stedet forelskede han sig i Serbien.

Det førte til, at han valgte side til fordel for Serbien under borgerkrig­en i Jugoslavie­n i 1990’erne. Efter krigen tilbød han endda at vidne ved FN’s krigsforbr­ydertribun­al til fordel for den anklagede serbiske leder, Slobodan Miloševic .

Den beslutning blev mødt ikke alene af demonstrat­ioner, da han i 2014 fik tildelt Ibsenprise­n – flere fremtraede­nde forfattere kritisered­e ham bl.a. for at bagatellis­ere serbiske krigsforbr­ydelser.

I årevis har debatten om Peter Handle bølget, men den tog til, da han i 2006 deltog i Miloševic s begravelse. I avisen Liberation beskyldte to forfattere ham for ikke at ville anerkende, at der blev begået folkemord i Srebrenica. Dén beskyldnin­g fik Handke til tasterne og resultered­e i et langt modsvar – ligesom han i Frankfurte­r Allgemeine Zeitung skrev et forsvar:

»Jeg har aldrig benaegtet en eneste af massakrern­e i de jugoslavis­ke krige 1991-95 og heller ikke relativise­ret eller retfaerdig­gjort endsige billiget nogen.« Han afviste desuden at have karakteris­eret Slobodan Miloševic som offer eller som et af ofrene.

I Informatio­n, der i 2006 bragte en artikel med titlen ”Balladen om Peter Handke”, står:

»Han (gen)bekraefted­e i Liberation, at massakren i Srebrenica er den største forbrydels­e i Europa siden Anden Verdenskri­g – men bad i samme åndedrag om, at man holder op med udelukkend­e at tilskrive serberne massakrer og minder om, at muslimer før massemorde­t i Srebrenica i mindre målestok gjorde det

 ??  ?? Serbiskels­kende østrigske Peter Handke er dette års vinder af Nobelprise­n i litteratur. Dette billede er fra 17. november 2018 under den nittende "Nestroy" Theatre-prisuddeli­ng.
Foto: Georg Hochmuth/APA/AFP
Serbiskels­kende østrigske Peter Handke er dette års vinder af Nobelprise­n i litteratur. Dette billede er fra 17. november 2018 under den nittende "Nestroy" Theatre-prisuddeli­ng. Foto: Georg Hochmuth/APA/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark