Jyllands-Posten

Kvoter er nødvendige, hvis kvinderne skal have en staerkere placering

- RITT BJERREGAAR­D tidligere minister, EU-kommissaer og overborgme­ster (S)

Det er ikke så tit, man får nye helte i min alder. Det fik jeg i slutningen af september, da jeg laeste en artikel i Jyllands-Posten. Overskrift­en lød: ”Bør museer og udstilling­ssteder have kønskvoter?” Det er et emne, som jeg har engageret mig i, fordi jeg er overbevist om, at kvoter er nødvendige, hvis kvinderne skal have en staerkere placering i samfundet. Det gaelder i kunstverde­n som så mange andre steder. Det har ikke fået meget støtte det synspunkt – og slet ikke fra maend, så da jeg så overskrift­en, taenkte jeg mig, at der sikkert igen var en mand, der var imod kvoter. Sådan var det ikke. Derfor var helten Michael Thouber, der er direktør for Kunsthal Charlotten­borg.

Der er givetvis mange andre grunde til, at han kan vaere en helt, men det var hans synspunkte­r om nødvendigh­eden af kvoter i kunstverde­n for at yde kvinderne retfaerdig­hed, der virkelig gjorde mig glad. Hør bare her, hvad han blev citeret for: »Diskussion­en har stået på rigtig laenge. Jeg blev selv en del af den for 15 år siden. Dengang sagde vi, at vi måtte se tiden an. Der kommer flere og flere dygtige kvindelige kunstnere, kuratokvin­der rer og museumsdir­ektører, og det skal nok løse sig. Det gør det bare ikke.«

Jeg har også vaeret en del af den diskussion – i årevis. Så han har helt ret i, at det ikke løser sig ved at se tiden an. Der skal mere radikale løsninger til, så kvinderne ikke bliver udeladt.

I mine erindringe­r bind ét, ”Ritt”, fortaeller jeg, at da jeg som helt nyvalgt i 1971 fik en plads i finansudva­lget, hvor der indtil da for Socialdemo­kratiet kun havde siddet maend, så var det, fordi den ikke gik laengere. Finansudva­lget var et afgørende udvalg i Folketinge­t, så der var fokus på, hvem der var medlemmer. Rødstrømpe­bevaegelse­n var aktiv, og der var kommet flere nye kvinder ind i folketings­gruppen. Ledelsen måtte indstille en kvinde. Med andre ord blev jeg kvoteret. Der var på det tidspunkt ikke mange, der vidste, hvad jeg duede til. Jeg var bare en nyvalgt kvinde. Dermed fik jeg en enestående chance for at vise, hvad jeg kunne klare.

I artiklen i JP fortaeller Thouber, at der er nogenlunde lige mange og maend indskrevet på kunstskole­rne, men efterfølge­nde stopper ligelighed­en helt, og den ses overhovede­t ikke i de indkøb, der foretages. Derfor argumenter­er Thouber for, at »en kvoteordni­ng kan tvinge beslutning­stagere til at udvide deres horisont og overveje, om de overser nogle dygtige kvinder, når de vaelger ud«. Hørt, hørt!

Journalist­en spørger, om det er en god idé at anbringe kvinder i en offerposit­ion? En offerrolle, taenkte jeg. Hvorfor skulle det vaere en offerposit­ion? For mig at se, vil det blive en chance for dygtige kvinder. En chance, de ellers ikke får, fordi de bliver overset. De kvinder, der bliver kvoteret, får netop mulighed for at vise, hvad de duer til, og deres kunst kan blive set af et publikum, og dermed kan den saelges og give dem en mulighed for at leve af deres kunst og vi andre en mulighed for at opdage dem.

Thouber svarer meget klart, at det er en kaempe uretfaerdi­ghed, der overgår kvinderne. Og han slutter sine konstrukti­ve bemaerknin­ger med at spørge, hvor laenge vores nye kulturmini­ster synes, hun kan vente.

Jeg vil gerne gentage det spørgsmål: Hvor laenge skal vi vente på, at kvinder bliver retfaerdig­t behandlet i kunstverde­nen? Mon han overhovede­t får et svar? Min optimisme er ikke saerlig stor, for der plejer ikke at vaere nogen vilje hos partierne i Folketinge­t til at gå vejen med kvoter, hverken hos det ene eller det andet parti. Det er altid nemmere at se tiden an.

De kvinder, der bliver kvoteret, får netop mulighed for at vise, hvad de duer til

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark