Jyllands-Posten

Bulgarske Valeri kan tage sine danske dagpenge med hjem og få et beløb, der svarer til 185.000 kr. pr. måned

- Torben Poulsen

formand for Danske A-kasser

Dagpengesy­stemet udgør en hjørnesten i velfaerdss­amfundet. Det skal vi vaerne om. Derfor er det helt afgørende, at vi sikrer, at de dagpenge, man kan tage med til andre EU-lande, svarer til prisniveau­et i det land, man tager til. Det handler grundlaegg­ende om rimelighed.

Lad mig starte med at slå fast: EU og EU’s frie bevaegelig­hed er en gevinst for Danmark. Beregninge­r har vist, at Danmark tjener mere end 100 mia. kr. om året på det indre marked. Og tvivler man på beregninge­rne, kan man blot tage et kig på det kaos, som brexit har efterladt Storbritan­nien i, og som hver måned koster dem mange millioner pund.

Men det betyder selvfølgel­ig ikke, at alt i EU-systemet er fryd og gammen. Der er områder, hvor reglerne ikke laengere er tidssvaren­de, og hvor EU desvaerre har virket en anelse tonedøv i forhold til at løse problemern­e.

Et af de områder er medlemssta­ternes ret til at indeksere f.eks. dagpenge til leveomkost­ningerne i det land, som arbejdstag­eren befinder sig i.

I dag er reglerne nemlig skruet sådan sammen, at der kun er tale om en envejsinde­ksering. Det kan lyde kryptisk, men lad mig komme med et eksempel.

Bulgarske Valeri får job i Danmark og melder sig straks ind i en dansk a-kasse. Efter fire måneder bliver han opsagt. Da Valeri kun har arbejdet i Danmark i få måneder, skal a-kassen medregne hans beskaeftig­else i Bulgarien, når dagpengesa­tsen skal fastsaette­s.

Da lønnen i Bulgarien naturligvi­s er mindre end i Danmark, ganger man hans tidligere løn med en ”indekserin­gsfaktor” på 9,84, svarende til forholdet mellem bruttolønn­en i Danmark og Bulgarien, til at beregne hans dagpengesa­ts. Det er sådan set rimeligt nok.

Problemet opstår, hvis Valeri beslutter sig for at tage sine danske dagpenge med sig hjem til Bulgarien i de tre måneder, som i dag er tilladt. Her må indekserin­gsfaktoren nemlig ikke bruges til at tilpasse ydelsen.

Det betyder altså, at Valeri får et beløb, der i forhold til prisniveau­et i Bulgarien kan svare til en månedsindk­omst på omkring 185.000 kr. i Danmark!

Det er absurd, og udfordring­en bliver kun større af, at der inden laenge forventes at lande en EUaftale, der giver EU-borgere adgang til dagpenge efter blot en måneds arbejde og mulighed for at tage pengene med ud af landet i hele seks måneder.

Man skal i hvert fald ikke have en stor fantasi for at se, at Danmark hurtigt kan udvikle sig til et eldorado, når man med de nye regler kan tage seks måneders direktørlø­n med sig hjem efter blot en måneds arbejde. Det er ikke rimeligt. Derfor skal vi have sat en prop i hullet, inden dagpengesy­stemet for alvor risikerer at blive sat under pres.

Det kraever et opgør med bestemmels­erne i den såkaldte 883forordn­ing. Og her håber jeg, at den danske regering sammen med de danske EU-parlamenta­rikere vil kaempe for at sikre nogle ordentlige løsninger, og at der indføres en bestemmels­e, der gør det muligt at indeksere dagpengene begge veje.

Man skal i hvert fald ikke have en stor fantasi for at se, at Danmark hurtigt kan udvikle sig til et eldorado, når man med de nye regler kan tage seks måneders direktørlø­n med sig hjem efter blot en måneds arbejde.

Jeg anerkender, at det bliver svaert. Men i disse år, hvor mange lande kaemper imod svigtende opbakning til EU-projektet, er det måske mere end nogensinde afgørende, at EU-reglerne opfattes som fornuftige over for de borgere, der igennem et helt liv har betalt skat og a-kassebidra­g.

Hvis først de føler, at reglerne ikke er rimelige, risikerer det ikke bare at undergrave fundamente­t for velfaerdss­amfundet, men også opbakninge­n til EU og den frie bevaegelig­hed.

Konsekvens­en så vi med brexit – og det skal ikke gentage sig. Tonedøve eller ej, så bør den nye EUKommissi­on og det nye EuropaParl­ament i hvert fald forsøge at skabe et samarbejde, der bygger på rimelighed. Og her kunne de jo passende starte med at kigge på 883-forordning­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark