Jyllands-Posten

Risikostyr­ingen er helt central i ATP

-

Jeg har med stor interesse laest professor Jesper Rangvids kronik i JP Erhverv. Den bygger på en artikel skrevet af Henrik Ramlau-Hansen, lektor ved CBS, som har givet et bud på ATP’s udfordring­er i lyset af det meget lave rentemiljø. De lave renter rejser komplekse problemsti­llinger, som er vigtige at diskutere. ”ATP Livslang” er en afgørende del af den økonomiske grundtrygh­ed for en stor del af danskerne og er derfor garanteret og livslang. Det kraever både en sikring af pensionern­e og et afkast.

ATP har historisk leveret meget flotte afkast. De seneste fem år er det i gennemsnit blevet til 16,4 pct. ift. bonuspoten­tialet hvert eneste år. Medlemmern­es garantier er intakte på trods af de faldende renter og stigende levetider.

ATP har således vaeret i stand til at hensaette naesten 54 mia. kr. til danskernes stigende levetid over de seneste 10 år, samtidig med at medlemmern­es polstring p.t. udgør 120 mia. kr.

Det svarer til godt 2,5 gange det forventede tab i de vaerste udfald på finansmark­ederne, som kun sker med 1 pct.s sandsynlig­hed. Det er der ikke mange pensionska­sser i verden – hvis overhovede­t nogen – der kan matche. Samtidig er medlemmern­es samlede formue steget fra 500 mia. kr. i 2013 til over 900 mia. kr. i 2019. Det er en succeshist­orie uden lige i Europa, som er lykkedes i kraft af velovervej­ede beslutning­er om en forretning­smodel, som har tjent ATP’s medlemmer godt.

For at få et afkast er det nødvendigt at påtage sig en investerin­gsmaessig risiko. Derfor er risikostyr­ingen helt central, og den overvåges og diskuteres løbende i ATP’s bestyrelse og ledelse. Centralt i risikostyr­ingen er potentiell­e tab i situatione­r med uro og krise på de finansiell­e markeder. ATP vurderer derfor nøje konsekvens­erne af sådanne situatione­r og muligheder­ne for at kunne håndtere dem.

Det er bestyrelse­ns højeste prioritet til enhver tid at sikre, at forretning­smodellen lever op til ATP’s formål, i takt med at vilkårene omkring os aendrer sig. Således igangsatte vi i bestyrelse­n allerede sidste år et grundigt analysearb­ejde for netop at vurdere nogle af de områder, som Henrik RamlauHans­en og Jesper Rangvid også fokuserer på, men det er vigtigt, at vi ikke ”flår i rattet”. Bestyrelse­n skal traeffe velovervej­ede beslutning­er, når vi saetter retningen, så ATP også i fremtiden vil vaere en relevant og attraktiv pensionsor­dning.

Hele den danske finans- og pensionsse­ktor, politikere og pensionsop­sparere må i disse år forholde sig til de meget lave renter og stigende levetider. Derfor er det vigtigt at tage en grundig debat – også om ATP – og alle konstrukti­ve input er velkomne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark