Jyllands-Posten

Vil vil ikke vaere gidsel i sag om rasteplads­er

-

Det er heldigvis de faerreste mennesker i Danmark, der står op om morgenen med en klump i halsen og ondt i maven, fordi de risikerer at få en bøde, hvis der er kø til toilettet på arbejdet, eller hvis der ikke er nogen ledige pladser i kantinen, når det er blevet frokosttid. Det er imidlertid virkelighe­den for chauffører­ne på de danske veje, som lider hårdt under manglen på parkerings­pladser på de danske rasteplads­er.

Chauffører­ne er underlagt køreog hviletidsr­eglerne, og det betyder, at de hverken kan springe pausen eller frokosten over, hvis det viser sig, at der ikke er nogen ledig parkering på rasteplads­en, og derfor bliver chauffører­ne tvunget til enten at parkere ulovligt eller bryde køre- og hviletidsr­eglerne til fare for trafiksikk­erheden.

Det er ikke et valg, chaufføren har lyst til at tage, og heldigvis har transportm­inister Benny Engelbrech­t flere gange givet udtryk for, at han deler transportb­ranchens syn på, at der er en akut udfordring med kapacitete­n på de danske rasteplads­er.

Ministeren mener da også, at der er en raekke lavthaenge­nde frugter, som man hurtigt vil kunne plukke for at løse en del af parkerings­udfordring­en. Alligevel har ministeren endnu ikke igangsat nogen projekter til at rette op på kapacitete­n, da han mener, at branchen selv har et medansvar til at sørge for parkering og hvilefacil­iteter til chauffører­ne.

I ITD er vi enige med ministeren i, at branchen selvfølgel­ig har et medansvar, men vi mener også, at ministeren skal passe på, at han ikke falder i den store gryde med embedsmand­slogik og glemmer, at der altså ikke er nogen chauffører, der ønsker at bryde loven. Udfordring­en er, at transportb­ranchen hovedsagel­igt består af små og mellemstor­e virksomhed­er, som ikke har mulighed for at bygge parkerings­facilitete­r og chaufførho­teller rundt i hele landet.

Det er ikke et udtryk for, at branchen og virksomhed­erne ikke ønsker at tage ansvar, men derimod for, at branchen har brug for, at transportm­inisteren saetter sig i spidsen for en faelles indsats sammen med alle aktører, så der kan findes løsninger på problemet.

Vi har inviteret ministeren på besøg på rasteplads­erne, men det lykkedes ikke. Det er vi selvfølgel­ig kede af, for selvom vi ikke er i tvivl om, at ministeren godt selv kan finde ud på rasteplads­erne, så er vores ønske, at vi som branche kan have en dialog med ministeren om, hvordan vi kan få løst udfordring­erne i stedet for at blive taget som gidsel i sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark