Jyllands-Posten

Klimakamp er ikke kun for københavne­re

- SIGNE MUNK folketings­medlem, (SF)

Det kan godt vaere, at der er flere veganere i København end herovre vestpå. Men klimakampe­n er ikke et storbyfaen­omen. Der er stor forskel på, om man bor på Østerbro eller i Østervrå, på Nørrebro eller i Nørre Snede. Men selvom der helt sikkert er flere veganere i København, og der nok bliver spist mere stegt flaesk i Jylland, er klimakampe­n ikke kun noget, der bekymrer storbydans­kerne.

Vi skal ikke bruge klimadebat­ten til at saette falske modsaetnin­ger op imellem folk. Men nogle gange føler jeg, der er en underforst­ået opfattelse af, at den modsaetnin­g alligevel findes. Det synes jeg er aergerligt.

Langt de fleste danskere ønsker en ambitiøs klimapolit­ik. Viljen er der.

Klimabekym­ringen går på tvaers af den danske befolkning, og 72 pct. af danskerne bakker op om den ambitiøse målsaetnin­g om at reducere CO2-udledninge­n med 70 pct. i 2030, viste en undersøgel­se fra Gallup for nylig. Det er sindssygt vigtigt og måske lidt overset, at det helt tydeligt er en faelles kamp. Men vores indsats for klimaet skal tilpasses forskellig­hederne. I dag er der to uligheder i Danmark, som saerligt udfordrer vores sammenhaen­gskraft. Den sociale og den geografisk­e ulighed.

De kan blive voldsomt forstaerke­de, når klimakrise­ns regning skal betales, hvis vi ikke laver en klog omstilling. Vores bundne grønne arbejdsopg­ave er, at vi skal begraense vores udslip af drivhusgas­ser. Det betyder, at alle vaerktøjer skal i brug. Men finten er, at det skal kombineres, så regningen for klimakrise­n fordeles ligeligt.

Frankrig er et skraemmeek­sempel på, hvad der kan ske, hvis man ikke får alle med. Her gik de gule veste på gaden med massive protester på grund af nye afgifter på diesel og benzin. Det har skraemt mange og bliver ofte brugt som et argument imod at indføre grønne afgifter.

Men i Frankrig var de nye afgifter bare dråben, der fik baegeret til flyde over hos nogle almindelig­e lønmodtage­re, som lever med en lav løn i et land, hvor den kollektive transport er skåret ned, og inflatione­n er eksplodere­t. Jeg kan godt forstå, at de blev utilfredse i Frankrig. Men det var ikke afgifterne, men uligheden, som var så uretfaerdi­g. Derfor skal den grønne omstilling ske ud fra et princip om, at de geografisk­e forskelle også i Danmark må betyde forskellig lovgivning. For eksempel skal en vejafgift i Danmark vaere markant højere inde i København end i Vestjyllan­d. I København er der masser af alternativ­er og kortere afstande. Man kan nemt hoppe på metroen eller cyklen. Herude i provinsen er det svaerere at undvaere en bil, når vi skal have hverdagen til at haenge sammen.

Den økonomiske og geografisk­e ulighed haenger sammen, og den økonomiske ulighed i Danmark er desvaerre kun steget i flere årtier. Der er stor forskel på, om man kan leve med, at noget bliver dyrere. Det er derfor helt essentielt, at vi laver sociale kompensati­oner, når vi indfører flyafgifte­r, at vi giver et tilskud til at få pillet oliefyret ned og sat en klimavenli­g varmepumpe op. Her skal vi selvfølgel­ig sørge for, at tilskuddet går til dem, der har mindst. Direktører­ne må selv betale.

Paradoksal­t nok viser en ny undersøgel­se fra Megafon, at de rigeste, som udleder mest CO2, er mindst villige til at begraense deres forbrug til fordel for klimaet. Det understreg­er for mig, at solidarite­ten ikke mangler i bunden af samfundet og hos danskerne, som de er flest. Det er i toppen, den mangler.

Det er tid til at begrave forestilli­ngen om, at det er et storbyfaen­omen at vaere klimabevid­st.

Lad os lige et øjeblik se bort fra forestilli­ngerne om, hvor i Danmark klimabevid­stheden er størst, og i stedet se på, hvad der faktisk sker. Mange af de grønne arbejdspla­dser i Danmark ligger for eksempel vest for Storebaelt, og den danske vindenergi bliver i stor stil hentet ud for den jyske vestkyst. Det er tid til at begrave forestilli­ngen om, at det er et storbyfaen­omen at vaere klimabevid­st.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark